Αρχείο

«Μυρίζει» μπαρούτι στη Μ. Θάλασσα - Αμερικανικό UAV εκτελεί πτήσεις σε Κριμαία, Κερτς και Κουμπάν - Προειδοποίηση Πούτιν προς ΗΠΑ

Κλιμάκωση της καταστάσεως στην Κριμαία από πλευράς ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται ότι προκαλούν συνεχώς την Μόσχα σε πολύ επικίνδυνο σημείο, με την πτήση μη επανδρωμένου αεροχήματος σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα φυσικά την ενεργοποίηση της πανίσχυρης ρωσικής αεράμυνας στο "οχυρό" Κριμαία όπως το ονομάζουν οι Ρώσοι. 

Ένα αμερικανικό UAV RQ-4 Global Hawk απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Sigonella στη Σικελία και πέταξε κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής της ρωσικής χερσονήσου της Κριμαίας, των Στενών του Κερτς και της περιοχής του Κουμπάν.

Το αμερικανικό μη επανδρωμένο αερόχημα πραγματοποίησε μια σειρά από αναγνωριστικές πτήσεις, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το RQ-4 Global Hawk πραγματοποίησε αρκετές πτήσεις σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από την ακτή της έδρας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Σεβαστούπολη, 45 χιλιόμετρα από την είσοδο του στενού Κερτς και 40 χιλιόμετρα από την ακτή του Κουμπάν κοντά στο Νοβοροσίσκ.

Το αερόχημα πέταξε από τη δυτική άκρη της Κριμαίας κατά μήκος των νοτιοδυτικών και νότιων ακτών μέχρι την περιοχή του Κρασνοντάρ, αναφέρουν ρωσικές πηγές.

Οι προκλήσεις εντείνονται μετά το περιστατικό στα στενά του Κέρτς μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, από τις ΗΠΑ και υπάρχουν φόβοι περαιτέρω κλιμάκωσης.

Την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αργεντινή (στο τέλος της συνόδου κορυφής της G-20), ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο αν είχε παρακολουθήσει την αμερικανική ταινία Hunter Killer.

Πούτιν: (Αμερικανικό υποβρύχιο) έρχεται στη βάση μας; Απίθανο σενάριο. Φανταστικό. Δύο μικρά σκάφη που δόθηκαν δωρεάν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν πέρασαν από το στενό του Κερτς και θέλετε ένα ολόκληρο αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο να εισέλθει σε βάση μας; είπε ο ίδιος.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη συνομιλία του με τον Ν.Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της συνάντησης των G20 στο Μπουένος Άιρες.

Η συζήτηση των δύο ανδρών ήταν «στα όρθια» όπως είπε. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε στον Αμερικανό πρόεδρο για τις λεπτομέρειες του περιστατικού με τα ουκρανικά πολεμικά σκάφη στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο ίδιος είπε «με λίγα λόγια» ότι εξήγησε στον Αμερικανό ομόλογο του για τη φύση του συμβάντος.

«Έχει τη δική του θέση σε αυτά τα θέματα και προβλήματα, εγώ έχω τη δική μου, παρέμεινα πεπεισμένος σε κάθε περίπτωση όμως, ότι τον ενημέρωσα για την άποψη μας για το περιστατικό αυτό», τόνισε ο ίδιος.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να συζητηθεί επίσης η αμερικανική πρωτοβουλία που αφορά την μονομερή αποχώρηση από την συνθήκη πυραύλων μέσου βεληνεκούς INF.

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρόεδρος υπαινίχθηκε ότι ο Αμερικανός ηγέτης εμποδίζει συνεχώς την υλοποίηση της πραγματοποίησης σοβαρών και διεξοδικών διαπραγματεύσεων για το θέμα αυτό.

Αυτό λοιπόν που διαφαίνεται είναι ότι ο Τραμπ ακολουθεί μια πολιτική η οποία τον έχει ήδη φέρει σε κόντρα με τον Ρώσο πρόεδρο με αφορμή το έλεγχο της Ουκρανίας, μιας χώρας που είναι δίπλα στα ρωσικά σύνορα και στην οποία η Μόσχα δεν πρόκειται όπως δείχνουν τα πράγματα να ανεχθεί οτιδήποτε από το ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζουμε ότι με άρθρο μας αναφέραμε χθες το σχέδιο δημιουργίας βάσης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, με το θέμα αυτό να αποτελεί πλέον κύρια ενασχόληση των ρωσικών υπηρεσιών, οι οποίες εκτιμούν ότι αυτός είναι πλέον ο αντικειμενικός στόχος των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο επίσημος αντιπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, Eric Pachon, δήλωσε στον ανταποκριτή του TASS ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαπραγματεύονται με την ουκρανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφός της.

«Αυτά τα μηνύματα δεν είναι αληθινά και αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν διεξάγονται», ανέφερε.

Η ουσία όμως είναι ότι ο Ουκρανός βουλευτής του κοινοβουλίου (Verkhovna Rada) από το Κόμμα του Πέτρο Ποροσένκο, Ιβάν Βίννικ, δήλωσε ότι σε πολιτικό επίπεδο η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται την ανάπτυξη μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στα ανατολικά της χώρας κοντά στην Κριμαία.

Tην ίδια στιγμή, περίπου 100 φορτία με διαφόρων ειδών πυρομαχικά έφτασαν εσπευσμένα στην αμερικανική βάση Rammstein στην Γερμανία. Ο David Head, Διοικητής του 86ου τομέα Επιχειρήσεων, ανέφερε πως “έφτασε το μεγαλύτερο φορτίο όπλων από το 1999. Τα πυρομαχικά αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές επιχειρήσεις της Αμερικανικής Ευρωπαϊκής Διοίκησης” είπε χωρίς περιστροφές.

Όλα αυτά «μυρίζουν» εξελίξεις το επόμενο διάστημα ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις που έχουν διαφορετικά σχέδια και επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ