Κόσμος

«Εγκεφαλικά» στην Άγκυρα: Απεσταλμένοι ασφαλείας από Αίγυπτο και ΗΑΕ στη Μανμπίτζ - Πληροφορίες για αιγυπτιακές υπερπτήσεις στη Συρία

Αλλάζουν τα δεδομένα στη Συρία, καθώς οι Κούρδοι ίσως να βρίσκουν νέους συμμάχους σε Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά από την προδοτική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φημολογείται ότι αναλαμβάνουν ρόλο στην πόλη Μανμπίτζ της βορειοδυτικής Συρίας. Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, στις 19 Δεκεμβρίου, να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τα εδάφη που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο - πολιτικός βραχίονας των SDF - αναζητά συμμάχους για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ομάδα ασφαλείας που σχετίζεται με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλο ανταγωνισμό με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποίησε επαφές στη Μανμπίτζ.

Πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι στην ίδια συνάντηση συμμετείχαν και απεσταλμένοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η είδηση έχει ανησυχήσει σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία, της οποίας οι σχέσεις με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι εχθρικές.

Εάν Αιγύπτιοι και Εμιράτα, ορκισμένοι εχθροί των Τούρκων, αποφάσισαν να υποστηρίξουν τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), πρόκειται για εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία.

Ιδίως εάν συνυπολογιστεί ότι με Αίγυπτο και Εμιράτα διατηρεί σχέσεις το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζει την κουρδική αυτοδιάθεση.

Πτήσεις της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία;

Ένα αιγυπτιακό αεροπλάνο εντοπίστηκε πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας το βράδυ της Κυριακής, αναφέρουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Σύμφωνα με το χρήστη Twitter @ElintNews, ένα Αιγυπτιακό C-130H Hercules εντοπίστηκε να εκτελεί πτήσεις πάνω από την κεντρική Συρία.

https://twitter.com/ELINTNews/status/1079448447269388288

Ο λόγος αυτής της υπερπτήσης από την Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία είναι ακόμα άγνωστος αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό η πτήση να συντονίζεται με τις δυνάμεις της Συρίας και της Ρωσίας.

Παρόλο που είναι σπάνιο ένα αιγυπτιακό αεροπλάνο να πετά πάνω από τη Συρία, έχει συμβεί στο παρελθόν.

Το 2016, αιγυπτιακοί στρατιωτικοί σύμβουλοι ταξίδεψαν στη Συρία για να συναντηθούν με τους Ρώσους ομόλογούς τους. Ταξίδεψαν μέσω της πολεμικής αεροπορικής δύναμης της Αιγύπτου, και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Hmeimim στη νοτιοδυτική ύπαιθρο στη Λαττάκεια.

Πάντως, όπως βλέπετε και στο βίντεο παρακάτω, οι μετακινήσεις οπλικών συστημάτων από την τουρκική πλευρά συνεχίζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς.

https://twitter.com/eha_news/status/1079429743710273537

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ