Ελληνοτουρκικά

Σε ετοιμότητα τα σκάφη του στόλου: Καρτέρι στα τουρκικά πλοία στήνει το ΠΝ - «Μπλόκο» στις προκλήσεις του Barbaros

Δεν έχουν τέλος οι Τουρκικές προκλήσεις. Η Τουρκία φαίνεται πως επαναφέρει τη θεωρία της «εξαφάνισης» του Καστελόριζου και τη μη αναγνώριση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο βασικός εμπνευστής της θεωρίας αυτής, ο νυν υποναύαρχος του γενικού επιτελείου ναυτικού της Τουρκίας Τζιχάντ Γιαϊγτζί, είχε δημοσιεύσει το 2012 τη σχετική μελέτη για την ΑΟΖ της Τουρκίας.

Όπως έχει αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η Τουρκία επιχειρεί να αντιδράσει στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια σαφή προσπάθεια πρόκλησης της Ελλάδας και της Κύπρου. Πριν λίγες ημέρες λοιπόν, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες όχι μόνο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου.

Τόσο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ όσο και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα το Barbaros, συνοδευόμενο από τα βοηθητικά σκάφη που πάντα είναι δίπλα του και από μια μικρή ομάδα κρούσης Πολεμικών σκαφών της Άγκυρας, θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Σύμφωνα με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, το Barbaros κινήθηκε εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενεργοποιώντας την παράνομη navtex. Τα ηλεκτρονικά συστήματα στο Ελληνικό πεντάγωνο παρακολουθούσαν διαρκώς κάθε κίνηση και ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε Ελληνική φρεγάτα να σπεύσει στην περιοχή ενδιαφέροντος, όπως και έγινε.

Το ερευνητικό ξεκίνησε να κάνει μια χαρακτηριστική κίνηση «V», σαν αυτή που περιγράφονταν με συντεταγμένες στη ναυτική οδηγία, ωστόσο δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση της. Το Πολεμικό πλοίο της χώρας μας βρέθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα απέναντι από το Barbaros δίνοντας συνεχώς εντολές για άμεση απομάκρυνση τόσο του ίδιου όσο και των υπόλοιπων Τουρκικών πλοίων, αναφέρει το hellasjournal.com

Πρόκληση από το Barbaros και στην Κυπριακή ΑΟΖ

Δεν ήταν τυχαίες οι ημερομηνίες που διάλεξαν οι Αξιωματούχοι της Άγκυρας να δώσουν την εντολή προκλήσεων σημείωνε με νόημα ανώτατη πηγή από το Ελληνικό πεντάγωνο, μιας και εκείνο που θέλησαν να δείξουν είναι τη δυσφορία με την οποία αντιμετωπίζουν τον Στρατηγικό διάλογο Ηνωμένων Πολιτειών Ελλάδας και βέβαια τις αποφάσεις που έχουν παρθεί, με την Ελλάδα «εστεμμένη» ως κυρίαρχη χώρα στην περιοχή και παράγοντα ασφάλειας.

Το επόμενο βήμα του Barbaros ήταν εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κινήθηκε ανατολικότερα των οικοπέδων 4 και 5 κάνοντας παρόμοια κίνηση με εκείνη που είχε προηγηθεί εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πάντως και πάλι η Αθήνα θέλησε να πάρει τα μέτρα της, αποστέλλοντας το πλοίο διοίκησης, αυτή την εποχή, της διαρκούς επιχείρησης «Sea Guardian» κατά της τρομοκρατίας στη Μεσόγειο. Η φρεγάτα Ναβαρίνο βρέθηκε στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το πλήρωμά της να γνωρίζει καλά τι αποστολή είχε εκείνη τη στιγμή, παράλληλα με την δική της που είναι ο συντονισμός των δυνάμεων στην Μεσόγειο και ο έλεγχος των παρανομιών που εξυπηρετούν διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

Από το Πολεμικό Ναυτικό έλεγαν πως η Ελλάδα παραμένει πλέον σε διαρκή εγρήγορση στην ανατολική Μεσόγειο με συνεχή παρουσία και όχι μόνο με μια μονάδα επιφανείας, από τη στιγμή που ο ρόλος που της έχει ανατεθεί είναι τέτοιος, που με τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν, πρέπει ν’ ανταποκριθεί στο βαρύ φορτίο δείχνοντας ότι αντέχει και θέλει να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ