Κόσμος

Η Μόσχα ρίχνει «προειδοποιητικές βολές» στον Ερντογάν: «Μείνε έξω από την Συρία» - «Οι περιοχές ανήκουν στον Άσαντ»

Πυρ και μανία είναι στο Σαράι του ο Σουλτάνος Ερντογάν μετά το... «κόκκινο φως» το οποίο άναψε στις τουρκικές δυνάμεις ο Πούτιν, ο οποίος είναι έξαλλος με τα νέο-οθωμανικά καμώματα του Τούρκου ηγέτη, τα οποία όμως όφειλε ο ίδιος να γνωρίζει πολύ καλά.  

Η βρετανική ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας dailymail, αναφέρει ότι η Ρωσία προειδοποίησε την Τουρκία να μείνει έξω από τη Συρία και να αφήσει τον Άσαντ να ανακαταλάβει τις περιοχές που κατείχαν μέχρι πριν λίγο τα αμερικανικά στρατεύματα, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις ετοιμάζουν μαζική επίθεση κατά των Σύρων Κούρδων.

Η ρωσική πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε στην Τουρκία να αφήσει τη Συριακή κυβέρνηση να κινηθεί πρώτη, δημιουργώντας μια εντελώς άβολη κατάσταση για την Άγκυρα.

«Αλαφιασμένος» και φοβισμένος ο Ερντογάν έδωσε εντολή να  βρεθεί το Σάββατο υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία στην Μόσχα για να συνεννοηθεί με την ρωσική πλευρά .

Η αντιπροσωπία αποτελείται από τον υπουργό εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον διευθυντή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.

Μιλάμε για το «βαρύ πυροβολικό» της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να αποσπάσει την δυνατότητα  εισβολής στα ανατολικά του Ευφράτη από τους Ρώσους, οι οποίοι μετά τις ΗΠΑ κάνουν κουμάντο πλέον σε ολόκληρη την συριακή επικράτεια.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε από την πλευρά της, ότι συνεργάζεται με την Ουάσινγκτον για τον συντονισμό της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά παραμένει «αποφασισμένη» για στρατιωτική προέλαση στα εδάφη που κατέχουν οι Κούρδοι μαχητές στην Ιεράπολη στη βόρεια Συρία.

Υπάρχουν άλλωστε δεκάδες εικόνες που δείχνουν τουρκικά θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα και μεταφορείς αρμάτων μάχης να αποστέλλονται στα σύνορα με τη Συρία.

Ωστόσο, οι Σύροι στρατιώτες του ηγέτη  Μπασάρ αλ-Άσαντ και ρωσικές δυνάμεις, είναι αυτές που άρχισαν να αναπτύσσονται στις πρώτες γραμμές γύρω από την πόλη της Ιεράπολης (Μανμπίτς).

Χθες, η εκπρόσωπος της ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι τα εδάφη στην ανατολική Συρία πρέπει να παραδοθούν στη συριακή κυβέρνηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η ίδια ανέφερε ότι η Μόσχα δεν γνώριζε καμία προγραμματισμένη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, αλλά πρόσθεσε ότι η κίνηση θα συμβάλει στην ειρηνική διευθέτηση στη Συρία, εάν υλοποιηθεί.

«Εάν γίνει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση», ανέφερε η κα Ζαχάροβα σε μια ενημέρωση.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας που αφορούν επίθεση στην περιοχή, η κ Zαχάροβα  απάντησε ότι η Ρωσία και η Τουρκία έχουν στενό συντονισμό των ενεργειών τους στη Συρία, «συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να αποστέλλει στα σύνορα άρματα μάχη , πυροβολικό και άλλο εξοπλισμό στην περιοχή που διοικείται από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τα στοιχεία των τουρκικών ΜΜΕ

Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα και προσωπικό αποστέλλονται για να υποστηρίξουν μονάδες στα συριακά σύνορα.

Ένας επικεφαλής των δυνάμεων των Σύρων ανταρτών, δήλωσε ότι οι μαχητές του δεν θα αποδεχθούν  την επιστροφή των Συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σε περιοχές στην ανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ιεράπολη, μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο Γ. Χάμουντ, εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Συρίας (FSA ), ο οποίος αναμένεται να είναι η βασική δύναμη στην τουρκική εκστρατεία στην ανατολική Συρία, δήλωσε ότι η επιστροφή των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή θα προκαλέσει «μια καταστροφή πάνω στην ήδη υπάρχουσα καταστροφή» με ένα νέο κύμα προσφύγων και εκτοπισθέντων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι έως και 15.000 από τους μαχητές του ήταν έτοιμοι να εισέλθουν στις περιοχές μόλις οι ΗΠΑ αποσυρόντουσαν.

Για εβδομάδες όμως η Τουρκία απειλεί να ξεκινήσει μια νέα επίθεση κατά των Κούρδων μαχητών, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ για να εκδιώξουν τον ISIS από μεγάλο μέρος της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

Μόνο που τώρα ο Πούτιν και η ρωσική ηγεσία βλέπουν  άλλα σχέδια πίσω από τις δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη περί Κούρδων τρομοκρατών.

Σύμφωνα πρόσφατο άρθρο μας, μετά το απίστευτο και ύποπτο δώρο του Τραμπ στον Ερντογάν, με την απόφαση αποχώρησης όλων των Aμερικανικών δυνάμεων από την Συρία, ο Ερντογάν ετοιμάζει το δικό του σχέδιο κατά της δημιουργίας  κουρδικού κράτους το οποίο προωθεί το Ισραήλ.

Ένας πολύ ενδιαφέρον τουρκικός χάρτης έκανε την εμφάνιση του, για να δώσει υπόσταση στην αισχρή και άνανδρη επικείμενη εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στις περιοχές των Αλαουιτών και των Κούρδων στην Συρία, όπως έκαναν οι εγκληματίες Οθωμανοί εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Ο χάρτης αυτός αποτελεί το κύριο σχέδιο της Άγκυρας, η οποία θέλει να ενώσει δύο κομμάτια σε Βόρειο Συρία και Ιράκ σε ένα Τουρκμενικό κράτος, που θα έχει έξοδο στην Μεσόγειο θάλασσα και θα φτάνει μέχρι έξω από την Βαγδάτη εκμηδενίζοντας τους Ιρακινούς Κούρδους.

Στην συνέχεια, η Τουρκία θα ενσωματώσει αυτές τις περιοχές μετά από συστηματική εκδίωξη των κατοίκων τους, με την μετακίνηση Τούρκων εποίκων στο τουρκικό κράτος.

Υπάρχει περίπτωση η Ρωσία να επιτρέψει να ευοδωθούν αυτά τα αυτοκρατορικά όνειρα των Τούρκων για οθωμανική αυτοκρατορία εν έτει 2018; Δεν νομίζουμε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ