Κύπρος

«Ο κύβος ερρίφθη»: Εκδόθηκε η NAVTEX για την γεώτρηση στη «Δελφίνη» - «Αιμορραγούν» τα σχέδια Ερντογάν για μερίδιο στην Α.Μεσόγειο

Τρέχουν οι εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς εκδόθηκε η NAVTEX για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από το γεωτρύπανο Stena IceMax. Τα σχέδια του Ερντογάν για την ανατολική Μεσόγειο καταρρέουν. Ο επίδοξος «Σουλτάνος» βρίσκεται αντιμέτωπος με πολυεθνική τανάλια που σταδιακά πνίγει την Άγκυρα και ακυρώνει τις βλέψεις του νεο-οθωμανισμού.

Την στιγμή που οι Τούρκοι προκαλούν, η Κυπριακή Δημοκρατία, προειδοποιεί την Άγκυρα, η οποία είναι περικυκλωμένη από πολυεθνικές δυνάμεις που προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην ενεργειακή «πίτα».

Μόλις χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Τουρκίας, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως το Τελ Αβίβ βρίσκεται στο πλευρό της Λευκωσίας.

Αδυσώπητος «πόλεμος” έχει προκύψει ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Τούρκους για την πρωτοκαθεδρία στην Α.Μεσόγειο ενόψει ενεργειακών σχεδίων, προκαλώντας αναταράξεις σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή και το Αιγαίο φυσικά.

Η κατοχή της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό αναφέρθηκε για δεύτερη φορά από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μ.Νετανιάχου, ο οποίος την επικαλέστηκε στο θέμα των Παλαιστινίων.

Το γιατί το Ισραήλ στοχοποιεί ξανά τον Ερντογάν και την κατοχή της Κύπρου αφορά καθαρά την πολύχρονη υπόγεια παρέμβαση της Τουρκίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ υπάρχουν και «εμπρηστικές» αναφορές του ίδιου του σουλτάνου για την Ιερουσαλήμ ως τρίτης πρωτεύουσας του Ισλάμ.

H επίμαχη NAVTEX εκδόθηκε στις 6.00 το πρωί σήμερα από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης, η Navtex με την οποία δεσμεύεται η περιοχή της γεώτρησης στον στόχο "Δελφίνη" στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, που θα πραγματοποιηθεί από το υπό Βρετανική σημαία γεωτρύπανο Stena Icemax.

Πρόκειται για την Navtex "NAV WRNG NR 376/18", με την οποία καθορίζεται το ακριβές σημείο της γεώτρησης και δεσμεύεται ζώνη ακτίνας 500 μέτρων γύρω από το γεωτρύπανο όπου η είσοδος οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου σκάφους απαγορεύεται. Η περίοδος δέσμευσης ξεκίνησε από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2019.

Η είσοδος στην απαγορευμένη ζώνη, αποτελεί ποινικό αδίκημα, τόσο σύμφωνα με την νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και με βάση το διεθνές δίκαιο, προειδοποιεί η Navtex.

Να σημειωθεί ότι ακόμα δύο Navtex που βρίσκονται σε ισχύ, καλύπτουν την περιοχή.

Η μία αφορά ζώνη προετοιμασίας της γεώτρησης που έχει έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων. Η δεύτερη αφορά σε πολυθενική άσκηση δυνάμεων πολεμικού ναυτικού, που καλύπτει μεγάλη περιοχή από τις ακτές της Κύπρου μέχρι και το τεμάχιο 10, που καλύπτει και τις ζώνες πλεύσης των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης και τις περιοχές πτήσης των ελικοπτέρων υποστήριξης, με ισχύ μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...