Κυβέρνηση

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου: “Συμφωνία κυρίων” ή “Συμφωνία της Βάρκιζας” μεταξύ Μονής Πετράκη και Μεγάρου Μαξίμου; (upd)

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

“Ιστορικό και δημιουργικό βήμα προς τα εμπρός επ' ωφελεία της Εκκλησίας και της Πολιτείας” χαρακτηρισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο την συμφωνία 15 σημείων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.

Πρόκειται για μια συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη μισθοδοσία του κλήρου και τους διακριτούς ρόλους.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ιερώνυμο “για τις άοκνες προσπάθειες του για μια σύγχρονη και αυτοδύναμη εκκλησία σε ένα σύγχρονο ελληνικό κράτος” , ενώ τόνισσε πως “μου έδωσε την δυνατότητα να έχω ειλικρινη διάλογο μαζί του όχι συμφωνώντας παντα αλλα να κατανοήσω τις απόψεις του”

Για την συνταγματική αναθεώρηση είπε πως ενισχύεται η αυτονομία της αλλά αναγνωρίζεται και η προσφορά της στο ελληνικό κράτος.

Απαντώντας για τη θρησκευτικη ουδετερότητα ο Αλέξης Τσιπρας είπε πως αυτή “διασφαλίζει τους διακριτούς ρόλους, εγγυάται την συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφεροντος δεν έρχεται σε αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας”, ενώ χαρακτήρισε κωμικοτραγικά όσα λένε καποιοι για αποκαθήλωση του Σταυρου από την σημαία και τα εθνικά μας συμβολα

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό “θρησκευτικη΄ουδετερότητα” σημαίνει πως “το ελληνικο κρατος θα ειναι εγγυητής της θρησκευτικής ελευθεριας των πολιτών, τίποτα περισσότερο”

Καταλήγοντας είπε πως ο διαλογος με την εκκλησια είναι ειλικρινης και εποικοδομητικος και θα είναι διαρκής. “Ακούμε τις επιφυλάξεις τις και τις απόψεις της και τις λαμβάνουμε υποψην” σχολίασε και συμπλήρωσε: “Η συμφωνία αυτή εκπέμπει αγάπη και αλληλοκατανόηση και εκπέμπει ένα βήμα πιο μπροστα”

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την πλευρά του είπε χαρακτηριστικά πως ο “τσαρος της εκκλησιαστικής οικονομιας” -όπως τον χαρακτήρισε-Επίσκοπος Σαλωνων “μας λέει πως δεν πάμε καλά αλλα΄οποιον ρωτήσεις λέει πως οι θησαυροί της Εκκλησίας είναι αμυθητοι”.

Χαρακτήρισε ανώφελη την περιουσία με πολλά βαρίδια, ενώ είπε πως είναι ένας “κοιμώμενος θησαυρός” που θέλει να τον αξιοποιησει για την κοινωνία και τον πολίτη

Σχολίασε πως “μας έδωσε την εξουσιοδοτηση η Ιερα Συνοδος, θα την ενημέρωσουμε αύριο και όλο το υλικό αυτο θα κληθεί να το εγκρίνει η Ιεραρχία , αλλά έχουμε την αίσθηση πως θα το υιοθετήσει γιατί όλοι προσβλέπουμε να γίνει εργαλείο”

“Η Εκκλησία δεν γίνεται πιο πλούσια με την συμφωνία αυτή αλλά πιο δυνατή στο διακόνημά της και στο όραμα΄της” τόνισε.

Για την συνταγματικη΄αναθεώρηση ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό “για την πρωτοβουλία σας να αφήσετε το προοίμιο του Συντάγματος όπως το έφτιαξαν οι πατέρες μας” ενώ πρόσθεσε πως “θα δούμε στη συνέχεια ποια άλλα σημεία μας απασχολούν”

Τέλος χαρακτήρισε μικρότητες όσα ακουστηκαν για απάλειψη των θρησκευτικών συμβόλων και τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: “από πόλεμο όλοι ξέρουμε”

Για την Μισθοδοσία του κλήρου λοιπόν το ελληνικό δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε, αλλά εφεξής οι κληρικοί δεν θα νοούνται δημόσιοι υπάλληλοι, αποχωρούν απο το μισθολόγιο του Δημοσίου και θα λαμβάνει έναν αντίτιμο η Εκκλησία από τον Πολιτεία ετησίως για να τουςπ ληρώνει. Το δημόσιο θα αναλάβει δηλαδή την υποχρέωση να καταβάλλει στην εκκλησία αντίστοιχο ποσό για την μισθοδοσία. Δηλαδή άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς....

-----

Έντιμη συμφωνία ή ατιμωτική παράδοση; Η συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου φέρνει στο φως το νέο “Ευαγγέλιο” των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας, αλλά από ό,τι φαίνεται δεν θα μας επιφέρει προς το παρόν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος πέρασε λίγο πριν από τις 6 μ.μ. το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμο και Πατρών Χρυσόστομο, καθώς και τον επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο, διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδας. Στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου τους υποδέχτηκε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος θα ζητήσει διευκρινίσεις για τον όρο «θρησκευτική ουδετερότητα» όπως άλλωστε ανέφερε και σε χθεσινές του δηλώσεις. Το σενάριο για διμερή συμφωνία χάνει πόντους αλλά θα συζητηθούν κάποια θέματα χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις.

Πολύ λεπτό είναι το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου ειδικά μετά τις “μπαλωθιές” από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκη.

Αποφάσεις για το αν οι περίπου 9.000 κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συνεχίσουν να μισθοδοτούνται μηνιαίως από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα ληφθούν τώρα αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι προϊον συνεννόησης του κ. Ιερωνύμου με τον κ. Τσίπρα και βέβαια με την προοπτική ....εκλογών.

Πιο σιγουρο θεωρείται η κυβέρνηση να συμβάλει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με η δημιουργία όπως και επί ΠΑΣΟΚ ενός εκκλησιαστικού ΤΑΙΠΕΔ, που πάντως τότε είχε αποτύχει!

Ό,τι και να αποφασιστεί πάντως βασική λεπτομέρεια είναι πως θα γίνει πράξη μόνο με αλλαγή νόμων ή θέσπιση καινούριων και μια τέτοια κοινοβουλευτική μαχη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι τρεις πυλώνες πάντως της διαπραγμάτευσης είναι

- πώς εννοεί η κυβέρνηση τον όρο θρησκευτική ουδετερότητα (εικόνες σε δημόσιους χώρους, Μητροπολίτες στα σχολεία, εκκλησιασμός, προσευχή στα σχολεία κλπ)

- το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας

-τί θα γίνει με τη μισθοδοσία του κλήρου που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας ήδη από το 1952.

Πληροφορίες μιλούν και για υπόμνημα της ΔΙΣ προς τον πρωθυπουργό και τα κόμματα της Βουλής.

«Μετά από έναν πολυετή και ειλικρινή διάλογο βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο συμφωνίας. Μια συμφωνία ιστορικού χαρακτήρα προς όφελος και των δύο πλευρών» είπε ο κ. Τσίπρας.

O κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως οι κληρικοί θα πάψουν να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και να πληρώνονται από το κράτος.

Ο κ. Τσίπρας διάβασε το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση: «Αποφασίσαμε συναινετικές, αμοιβαία αποδεκτές πρωτοβουλίες για εξορθολογισμό σχέσεών μας και ενισχύουμε την αυτονομία της Εκκλησίας έναντι του Κράτους και προτείνουμε:

  1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

  2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.

  3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

  4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

  5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

  6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

  7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

  9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

  10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

  11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

  12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

  13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

  14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

  15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...