Κυβέρνηση

Όλα στον «αέρα» πλέον: Ψυχρολουσία στο Ελληνικό ΥΠΕΞ! - Αλβανόφωνοι και τουρκόφωνοι στήριξαν το «ΝΑΙ» - Τα δύο σενάρια μετά το «ναυάγιο» Ζάεφ

Στον αέρα πλέον η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς τα σημερινά αποτελέσμα είναι ένα Βατερλώ τόσο για τον Ζ. Ζάεφ, όσο και για τον Α. Τσίπρα. Σε παταγώδη αποτυχία και φιάσκο ιστορικών διαστάσεων εκτυλίχθηκε το δημοψήφισμα στην FYROM καθώς η συμμετοχή 35% με 36% των πολιτών εγείρει θέμα νομιμότητος.

Ο Zaev υπέστη μια βαριά πολιτική ήττα και μαζί και ο Τσίπρας που στήριξαν την συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στα εθνικά συμφέροντα.

Ειδικά για τον Τσίπρα ήταν ένα μεγάλο λάθος που το πληρώνει και στις δημοσκοπήσεις αλλά στην πράξη ίσως η αποτυχία του δημοψηφίσματος να διευκολύνει τους πολιτικούς του ελιγμούς.

Η συμφωνία δεν θα περνούσε από την Ελλάδα.

Το δημοψήφισμα δεν είναι έγκυρο καθώς δεν συμμετείχει το 51% των πολιτών ώστε να αποκτησει η όλη διαδικασία πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση.

Είναι τέτοιας κλίμακας η παταγώδης αποτυχία της διαδικασίας, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό της FYROM, Zoran Zaev, να διαγράψει tweet, στο οποίο καλούσε το Κοινοβούλιο της γείτονος να επικυρώσει το αποτελέσμα του δημοψηφίσματος ενώ έκανε λόγο για γιορτή της Δημοκρατίας.

Απέκλεισε τις εκλογές ο Zaev: Τον λόγο έχει τώρα η Βουλή

Απέκλεισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός της FYROM, Zoran Zaev, μετά την εκκωφαντική αποτυχία σε ποσοστό συμμετοχής του σημερινού (30/9) δημοψηφίσματος για την αλλαγή ονομασίας της χώρας.

Σε διάγγελμά του με το κλείσιμο της κάλπης και την καταγραφή ενός ποσοστού συμμετοχής περί το 35% ο Zaev τόνισε, πως θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας του, προκειμένου αυτή να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Οι ψηφοφόροι ψήφισαν με υπερηφάνεια. Περιμένω πως η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισε, ψήφισε υπέρ παρά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάζ.
Το αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στη Βουλή», σημείωσε ο πρωθυπουργός της FYROM.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή μας, προκειμένου για την έγκρισή της και αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Νοθεία καταγγέλει το Εθνικιστικό κόμμα VMRO

Για νοθεία στην εκλογική διαδικασία και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατηγορεί την κυβέρνηση του Zoran Zaev το εθνικιστικό κόμμα VMRO.

Με ανακοίνωση του διεθνούς γραφείου του και αναρτημένη στα αγγλικά, η ηγεσία του κόμματος καταγγέλλει παράνομη ρίψη ψηφοδελτίων στις κάλπες και αναφέρει συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές ενότητες, όπου τα ποσοστά συμμετοχής ανέβηκαν ξαφνικά από το 27% στο 60% μεταξύ 15.00 και 18.00.

Σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς του VMRO τα νούμερα δείχνουν ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις κάλπες προστέθηκαν περίπου 500 ψήφοι κάθε 2 ώρες.

Πάντως με ανακοίνωσή της στις 6.30 το απόγευμα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ανέφερε ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανωμαλίες στην εκλογική διαδικασία,.

Τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή παρακολούθησαν 11.097 εγχώριοι παρατηρητές και άλλοι 493 διεθνείς.

Μόνο οι αλβανόφωνοι στήριξαν Ζάεφ - Πού η υψηλότερη και πού η χαμηλότερη συμμετοχή

Περιοχές με υψηλό ποσοστό συμμετοχής

Στην ακτινογραφία της ψήφου με βάση τη συμμετοχή, βλέπουμε πως η ασθενική προσέλευση τονώνεται μόνο σε περιοχές όπου οι εθνοτικές μειονότητες πλειοψηφούν. Χαρακτηριστικό είναι πως στο δημοτικό διαμέρισμα Saraj, η συμμετοχή έφτασε το 67%. Στην περιοχή κατοικούν όπως θα δείτε κατά 91,5% αλβανόφωνοι.
Aracinovo - 49.36%

Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της χώρας, η πρωτεύουσα της περιοχής που κατοικείται κατά 93,8% από αλβανόφωνους.
SARAJ - 67%

Επίσης μια από τις δημοτικές αρχές που απαρτίζουν την πρωτεύουσα της πΓΔΜ. Και εδώ το 91,5% είναι αλβανόφωνοι.
Centar 46.11%

Μια από τις 10 τοπικές αυτοδιοικήσεις που απαρτίζουν τα Σκόπια.

- 38,7% πΓΔΜ

- 4,5% Σέρβοι

- 3,2% Αλβανόφωνοι
Čair Municipality 41.37%

- 57% Αλβανόφωνοι

- 24,1% π.ΓΔΜ

- Ρομά, Βόσνιοι και άλλες μειονότητες
LIPKOVO 54,08%

Το δημοτικό διαμέρισμα στα βόρεια της χώρας μοιάζει να έχει την υψηλότερη συμμετοχή. Και εδώ η συμμετοχή των αλβανοφώνων είναι κρίσιμη.

- 97,4% αλβανόφωνοι

- 0,6% πΓΔΜ
PLASNICA 44,01%

Στα νοτιοδυτικά της χώρας στα σύνορα με την Αλβανία και την Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων εκεί είναι τουρκικής καταγωγής.

- 97,8% τουρκόφωνοι

- 0,6% πΓΔΜ
STUDENICHANI 44,26%

Περιοχή στο κέντρο της χώρας

- 68,4% αλβανόφωνοι

- 19,1% τουρκικής καταγωγής

- 9,6% Βόσνιοι

- 1,8% πΓΔΜ

Περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά

Η εικόνα αντιστρέφεται όταν περνάμε σε δημοτικά διαμερίσματα όπου η πλειονότητα των πολιτών αυτοπροσδιορίζεται ως "Μακεδόνες". Η συμμετοχή αγγίζει ιστορικά χαμηλά κάτι που δείχνει πως ο Ζόραν Ζάεφ δεν μπόρεσε να πείσει πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η καλύτερη δυνατή για τη χώρα του.
ZRNOVCI - 19,62%

Περιοχή στην ανατολική πΓΔΜ όπου το 99,5% αυτοπροσδιορίζονται ως πολίτες της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας
STARO NAGORICHANE - 20,31%

Στα νοτιανατολικά της πΓΔΜ, πρόκειται για άλλη μια περιοχή με πλειοψηφική εθνοτική ομάδα του Σλαβομακεδόνες.

- πΓΔΜ 80,7%

- Σερβία 19,1%
ILINDEN - 16,98%

Δημοτικό διαμέρισμα στα νότια της πΓΔΜ με πληθυσμό κατά 87,8% πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες".

- Σέρβοι 5,7%

- Ρομά 2,7%
CHESHINOVO - OBLESHEVO 25,56%

Δημοτική αρχή στην ανατολική περιοχή της πΓΔΜ με συντριπτικό το ποσοστό των πολιτών που αναγνωρίζονται ως πολίτες της πΓΔΜ (99,5%)

Τα δύο σενάρια μετά το «ναυάγιο» Ζάεφ λόγω της μεγάλης αποχής

Ο Ζάεφ από εδώ και στο εξής έχει δύο επιλογές την… εξής μία που ήδη ανακοίνωσε με τις δηλώσεις που έκανε καθώς απέκλεισε (προς ώρας) τις πρόωρες κάλπες:

1. Να πάει στη Βουλή και να διεκδικήσει τις ψήφους που χρειάζονται για να κάνει τις συνταγματικές αλλαγές. Ο μαγικός αριθμός των 80 βουλευτών, αν υπήρχε μια ελπίδα να επιτευχθεί για τον Ζάεφ, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καθίσταται πιο δύσκολος στόχος. Λέγεται ότι ο Ζάεφ έχει μια συμπαγή ομάδα 72-73 βουλευτών και θα χρειαστεί άλλους 8 με 9 που πρέπει να πείσει.

Τον περασμένο Ιούνιο η συμφωνία κυρώθηκε από 69 βουλευτές επί συνόλου 120, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει στήριξη από άλλους 11 βουλευτές, δηλαδή να εξασφαλίσει ψήφους και από την αντιπολίτευση. Αν οι βουλευτές του VMRO στηλώσουν τα πόδια, τότε η ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί τάχιστα στις κάλπες.

2. Να πάει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ακόμη κι αν βάλει ως μέτρο σύγκρισης το εκλογικό σώμα του 1,2 εκατ. πολιτικών κι επομένως να μιλήσει για συμμετοχή στις 600 χιλιάδες, να μην μπορεί να αντέξει την πολιτική πίεση και την σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και κυρίως με τον Πρόεδρο Ιβανόφ που ηγήθηκε της καμπάνιας υπέρ του μποϊκοτάζ. Αν πάει στη Βουλή και δει το επόμενο διάστημα ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει τους 80 συν βουλευτές τότε βρίσκεται σε αδιέξοδο

Η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε μια πολιτική κρίση που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.

Αν προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, πάντως, τότε πάει πίσω όλη η διαδικασία κύρωσης και φυσικά το χρονοδιάγραμμα που έχει μπει και για την Ελλάδα θα καθυστερήσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ