Σκοπιανό

Κουβέντα Ζάεφ για το ποσοστό της αποχής: «Η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή» - Δεν παραιτείται παρά το φιάσκο - VMRO: «Έγινε νοθεία»



Μεγαλοπρεπέστατη κυβίστηση Ζάεφ που κάνει πως δεν βλέπει την αποχή και την αποδοκιμασία των Σκοπιανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό αποτέλεσμα το δημοψηφίσματος είναι σχεδόν 80% υπέρ του ΝΑΙ. Ψήφισαν σχεδόν 630.000 πολίτες, εκ των οποίων οι 500.000 υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό για το ΝΑΙ, αλλά πρόκειται γι'αυτούς που πήγαν και ψήφισαν. Είναι φυσιολογικό, καθώς στις κάλπες θα προσέρχονταν μόνοι όσοι είχαν σκοπό να ψηφίσουν θετικά.

Την ίδια στιγμή, ο Ζόραν Ζάεφ στην γραμμή να έρθει η συνταγματική αναθεώρηση στη Σκοπιανή Βουλή παρά τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που η αντιπολίτευση καταψηφίσει τις αλλαγές, που θα ξεκλειδώσουν βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον περασμένο Ιούνιο η συμφωνία κυρώθηκε από 69 βουλευτές επί συνόλου 120, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει στήριξη από άλλους 11 βουλευτές, δηλαδή να εξασφαλίσει ψήφους και από την αντιπολίτευση. Αν οι βουλευτές του VMRO στηλώσουν τα πόδια, τότε η ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί τάχιστα στις κάλπες.

Ο Ζάεφ μετά το κλείσιμο της κάλπης χαιρέτισε όσους πολίτες υποστήριξαν την δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος, αποδεικνύοντας ότι η ΠΓΔΜ ανήκει μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών».

Τόνισε δε ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αποτελεί επιτυχία για την δημοκρατία και την «Ευρωπαϊκή Μακεδονία».

Ο Ζάεφ απέφυγε να αναφερθεί στην χαμηλή συμμετοχή, αλλά αντιθέτως υπογράμμισε ότι αναμένει πως η πλειοψηφία όσων ψήφισαν υποστήριξε το εγχείρημα της κυβέρνησης και επέλεξε το «ευρωπαϊκό μονοπάτι».

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή και εάν όντως η εκτίμησή του είναι σωστή τότε η αντιπολίτευση δε θα έχει άλλη επιλογή από το να σεβαστεί την απόφαση του λαού.

«Περιμένω από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη δημοκρατική βούληση των πολιτών, αλλιώς θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε άλλο δημοκρατικό εργαλείο, δηλαδή τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ θα συνεχίσω να οδηγώ την χώρα μας μπροστά και θα την οδηγήσω προς την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», κατέληξε.

Συμμετοχή κάτω του 40% στο δημοψήφισμα

Στις 20:00 ώρα Ελλάδος (19:00 τοπική ώρα) έκλεισαν οι κάλπες που είχαν στηθεί στην πΓΔΜ για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το οποίο οι πολίτες των Σκοπίων καλούνταν να απαντήσουν αν συμφωνούν (ναι) ή διαφωνούν με την ένταξη της χώρας τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ με την επίσημη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Προτού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, αυτό που είναι το πλέον αξιοσημείωτο είναι η χαμηλή συμμετοχήτου εκλογικού σώματος, που δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 35%. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της FYROM, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες ήταν 34,09%.

Για νοθεία κάνει λόγο το VMRO

Το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σημαντικές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε κάποια εκλογικά κέντρα καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεπάγεται ένας ψηφοφόρος κάθε 14 δευτερόλεπτα.
https://twitter.com/IntOfficeVMRO/status/1046455142567084032?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ