Εθνικά θέματα

Φονική «μαχαιριά» στη Τουρκία: Στην Ελλάδα ο αρχηγός των Αμερικανικών ΕΔ - Ο «πόλεμος» δια αντιπροσώπων για τον έλεγχο της Α. Μεσογείου ξεκίνησε

Την ώρα που η Ρωσία έχει κατεβάσει τον στόλο της στην Μεσόγειο, ο Αμερικάνος Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Joseph F. Dunford έρχεται στην Ελλάδα και αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν ορίσει την Ελλάδα ως τον σημαντικότερο στρατηγικό εταίρο στην περιοχή, γεγονός που ενδέχεται να πυροδοτήσει εφιαλτικές εξελίξεις στην, υπό κατάρρευση, Τουρκία, ενώ παράλληλα στήνουν αντιπυραυλική ομπρέλα πάνω από την Κύπρο, ενδεχομένως, προοίμιο της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Τα θέματα που πρόκειται να θίξει ο Αμερικανός Αρχηγός των ΕΔ είναι, μεταξύ άλλων, η στρατηγικής σημασίας βάση της Σούδας και η παραμονή των αμερικανικών μη επανδρωμένων σκαφών στο αεροδρόμιο της Λάρισας και τα οποία τρέμουν οι Τούρκοι.

Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν σημαντικούς στρατηγικούς συμμάχους για ΗΠΑ και Ισραήλ, σε μια περίοδο που η αμερικανοτουρκική κρίση βρίσκεται στο ναδίρ και τα γεωπολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τόσο ΗΠΑ-Ισραήλ, όσο και Ρωσία-Τουρκία.

Ρωσία και Τουρκία έχουν έρθει πιο κοντά λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και ενώ οι εξελίξεις σε Συρία και στα ενεργειακά της Μεσογείου τρέχουν με εξωπραγματικούς ρυθμούς.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο για την στρατηγική των αντίπαλων δυνάμεων ΗΠΑ-Ρωσία (και συμμάχων), ωστόσο η πολιτική που πρέπει να επικρατήσει θα πρέπει να αποσκοπεί σε καλές σχέσεις με τους Αμερικάνους αλλά και με την ομόδοξη Ρωσία.

Στον διπολικό γεωπολιτικό και διπλωματικό κόσμο ΗΠΑ και Ρωσία έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή, ενώ οι εξελίξεις προμηνύουν ριζικές αλλαγές στην γεωστρατηγική ισορροπία, ενώ πόλεμος δια αντιπροσώπων έχει ξεκινήσει.

Σε αυτά τα πλαίσια, μεγάλης σημασίας είναι η επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των ΗΠΑ, Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US Marine Corps. Ο στρατηγός Ντάντφορντ επέλεξε την Ελλάδα για να ξεκινήσει ένα ταξίδι-περιοδεία σε διάφορες χώρες.

Απόψε ο Αμερικανός Αρχηγός θα έχει συνάντηση με τον Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη και αύριο θα επισκεφθεί τον ΥΠΕΘΑ.

Η επίσκεψη Ντάντφορντ κρατήθηκε μέχρι τη τελευταία στιγμή μακριά από τη δημοσιότητα. Η ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει είναι μεγάλη. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο επίπεδο της Άμυνας , βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον πολύ έντονη στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, αξιοποιώντας υποδομές εκτός Σούδας. Στο αεροδρόμιο της Λάρισας έχουν μετασταθμεύσει εδώ και μήνες αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η συμφωνία παραμονής τους ανανεώθηκε πρόσφατα για ένα ακόμη χρόνο.

Η τελευταία προσωπική επαφή που είχαν Αποστολάκης και Ντάντφορντ, ήταν τον περασμένο Μάιο ,όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Στη συνάντησή τους είχε συζητηθεί το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Επίσης, είχε γίνει επισκόπηση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, και είχαν εξετασθεί οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης και των τριών Κλάδων των ΕΔ, των ειδικών επιχειρήσεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Παράλληλα, είχαν συζητηθεί προγράμματα εκσυγχρονισμού μονάδων ΕΔ αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων:

•Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

•Την σκοπιμότητα συνέχισης και γεωγραφικής διεύρυνσης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

•Τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας.

•Τις δυνατότητες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών.

Αυτή είναι η τρίτη συνάντηση των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, μέσα σε διάστημα τριών μηνών, ενδεικτικό του εξαιρετικού επιπέδου στο οποίο βρίσκεται η Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συνεργασία.

Πραγματοποιείται δε, μετά την υπογραφή της LOA για την απόκτηση των για την μεταφορά των σκαφών ειδικών επιχειρήσεων «Mark V» από τους NAVY SEALS στα "βατράχια" του Πολεμικού Ναυτικού, προμήθεια που θα αλλάξει επίπεδο στην επιχειρησιακή δυνατότητα των ΟΥΚ, και φέρει τη σφραγίδα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη.

Επιπλέον αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να πραγματοποιηθεί το ραντεβού των επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας με το κλιμάκιο των Αμερικανών για το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 μαχητικών F-16 στην έκδοση Viper.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ανάλογη επίσκεψη, δέχθηκε και στην Κύπρο ο Αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Λεοντάρης, ο οποίος προ ημερών συναντήθηκε με τον Αμερικάνο Αρχηγό χερσαίων Δυνάμεων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ