Κύπρος

Όλα έτοιμα στο λιμάνι της Αττάλειας: Ο Ελληνισμός θα ζήσει τον πιο "θερμό" Αύγουστο - Και χωρίς δυνατότητα μεσολάβησης ΗΠΑ...

Έκλεισαν όλες οι υπεργολαβίες, στο γεωτρύπανο μεταφορτώθηκαν τα απαραίτητα υλικά για το στάδιο έναρξης της γεώτρησης και η ΤΡΑΟ ενοικίασε ελικόπτερα για τις έρευνές της στη Μεσόγειο. Επιβεβαιώνονται όλες οι εκτιμήσεις για επικείμενη τουρκική γεώτρηση μέσα στον Αύγουστο, καθώς με βοήθεια Αζερμπαϊτζάν όλα σχεδόν είναι έτοιμα στο λιμάνι της Αττάλειας.

Ο Ελληνισμός αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του.

Συνεπώς, Ελλάδα και Κύπρος οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια σε επεισόδιο με την Τουρκία. Θα αρκεστεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν απλά σε τουρκική γεώτρηση; Φυσικά και όχι. Θα πρέπει να ακυρώσει όλους τους ενεργειακούς σχεδιασμούς Ελλάδας και Κύπρου. Και πως θα το καταφέρει αυτό; Μόνο με επίθεση σε κομβικά σημεία...

Η Τουρκία και ο Ρ.Τ.Ερντογάν προσωπικά, θα κάνουν τα πάντα για να μην χάσουν το τρένο της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε διαφορετική περίπτωση θα ανατραπούν οι ευρύτεροι στρατηγικοί σχεδιασμοί της Άγκυρας, που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ρόλου της και στην ανάδειξη της ως περιφερειακή Υπερδύναμη.

Επιπλέον, μέχρι και την πρώτη τουρκική γεώτρηση, θα υπάρξουν αντίποινα της Τουρκίας στις ΗΠΑ και απάντηση της Ουάσινγκτον στην Αγκυρα με νέες κυρώσεις. Συνεπώς, το σπιράλ θανάτου των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων θα επηρεάσει καταλυτικά την έκβαση της ελληνοτουρκικής διαμάχης σε Αιγαίο-ΑΟΖ.

Αυτή την φορά δεν θα υπάρχει κανείς στην τουρκική πλευρά που θα απαντήσει σε ενδεχόμενη διαμεσολάβηση από πλευράς ΗΠΑ.

Συνεπώς, Ελλάδα και Κύπρος μπαίνουν σε πολύ "θερμή" περίοδο.

Ολες οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κίνηση του γεωτρύπανου προς το σημείο της πρώτης γεώτρησης αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του δεύτερου δεκαπενθήμερου του μήνα και το γεωτρητικό έργο τις πρώτες μέρες Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία του «Φιλελεύθερου», η βάση των γεωτρήσεων θα είναι το λιμάνι της Αττάλειας, όπου βρίσκεται δεμένο από τις αρχές Ιουνίου το τουρκικό γεωτρύπανο.

Η πρώτη γεώτρηση, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, θα γίνει στα ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας και είναι απομακρυσμένο για την ώρα, χωρίς όμως να αποκλείεται, το ενδεχόμενο προσβολής της κυπριακής ΑΟΖ σε αυτό το στάδιο, αλλά πρέπει να αναμένεται σε επόμενο στάδιο.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο «Φ», τα συμβόλαια σειράς υπεργολαβιών που υπογράφτηκαν για υποστήριξη των γεωτρήσεων με βάση το λιμάνι της Αττάλειας, για τη Μεσόγειο, έχουν διετή διάρκεια.

Να σημειωθεί ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο στο γεωτρύπανο μεταφορτώθηκαν από, υπό ολλανδική σημαία, πλοίο τα απαραίτητα υλικά για το στάδιο έναρξης της γεώτρησης.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνει ο εφοδιασμός με καύσιμα, αλλά και να εκδοθεί η σχετική Navtex που θα προσδιορίσει το ακριβές σημείο και τη διάρκεια της πρώτης γεώτρησης.

Τυπικά την επιχειρησιακή διαχείριση των δύο πρώτων γεωτρήσεων την έχει η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), στην πράξη όμως τον επιχειρησιακό και τεχνικό έλεγχο θα έχει η Azeri Driling Company, με έδρα το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν (Ακούσατε τον λαλίστατο Κοτζιά να λέει κάτι γι αυτό;)

Πρόκειται για εταιρεία που ιδρύθηκε το 1986 με εξειδίκευση σε γεωτρήσεις, με μετόχους κατά 35% την κρατική SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, την επίσης κατά 35% εγγεγραμμένη στον Παναμά Target Petroleum Azerbaijan Corporation και κατά 30% την εγγεγραμμένη στη Σκωτία First Drilling Limited.

Ένα σημαντικό ποσοστό των τεχνικών στελεχών της Azeri Driling είναι Τούρκοι και άλλοι απόφοιτοι τουρκικών τεχνικών πανεπιστημίων. Από τα στελέχη αυτά σχηματίστηκε η ομάδα που ανέλαβε τη διαχείριση του γεωτρύπανου, με το προσωπικό του πλοίου να προέρχεται κυρίως από την ΤΡΑΟ.

Η ΤΡΑΟ ενοικιάζει ελικόπτερα για τις έρευνές της στη Μεσόγειο

Ταυτόχρονα, στην ενοικίαση δύο ελικοπτέρων προχώρησε η κρατική εταιρεία Πετρελαίων, γνωστή ως ΤΡΑΟ, της Τουρκίας, για να συνδράμουν στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Τα ελικόπτερα προορίζονται για παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ανάγκης, καθώς και μεταφορά προσωπικού από και προς το πλοίο-γεωτρύπανο που ενεργεί στην περιοχή της Μεσογείου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο DHA, το τελευταίο διάστημα τα νερά της Μεσογείου έχουν "ζεσταθεί’ από τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου και για τον λόγο αυτό η ΤΡΑΟ δίνει μεγάλη σημασία στις δραστηριότητες που διεξάγονται στην περιοχή.

Η μίσθωση των ιταλικών ελικοπτέρων τύπου AW139 είναι για δύο χρόνια και θα ξεκινήσουν τις πτήσεις τους στο τέλος Αυγούστου.

Είναι εννιαθέσια και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 15 θέσεις.

Τα ΑW139 ελικόπτερα είναι ειδικά για να προσγειώνονται και απογειώνονται από πλοία-πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για έρευνες ενεργειακών πηγών. Το μέγιστο ταχύτητάς τους είναι 301 χλμ. την ώρα και η εμβέλειά τους 1061 χλμ.

Τέλος, στην περιοχή βρίσκεται και το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» .

Η σύντομη παρουσία του σκάφους ενδέχεται να συνδέεται με τεχνικές εργασίες, πρωτίστως, όμως, αυτή η κίνηση έχει σχέση με την τακτική που υιοθετεί η Άγκυρα. Την τακτική της επιβολής τετελεσμένων μέσα από την πρόκληση εντάσεων και κρίσεων.

Η κάθοδος του «Μπαρμπαρός» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου πραγματοποιείται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, με την αποστολή της κ. Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. 

https://www.youtube.com/watch?v=4kXyLegPUsg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...