Ελληνοτουρκικά

Φόβοι για επεισόδιο Ερντογάν σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ: Ξεκινά ασκήσεις ο τουρκικός Στόλος - Αιφνιδιαστική NAVTEX - 40 παραβιάσεις από τουρκικά F-16

H Tουρκία βάζει στην εξίσωση της διαμάχης με τις ΗΠΑ και την Κύπρο! Συναγερμός έχει σημάνει τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία, για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Η σφοδρή σύγκρουση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, η κατάρρευση της τιμής της τουρκικής λίρας και γενικότερη αναταραχή που επικρατεί στη γειτονική χώρα, απειλούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.

Αιφνιδιαστικά το πρωί η Τουρκία εξέδωσε μετα από αρκετές εβδομάδες NAVTEX για πραγματοποίηση ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού δυτικά της Πάφου εντος της Κυπριακής ΑΟΖ που θα διαρκέσουν μεχρι το απόγευμα.

Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα εξέδωσε νέα ναυτική οδηγία ανοικτά της Πάφου, για πραγματοποίηση ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού δυτικά της Πάφου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που θα διαρκέσουν μέχρι το απόγευμα.

Η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία είναι αρκετά κοντά στα Οικόπεδα 6 και 10.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας απευθύνεται όχι μόνο στην Λευκωσία, αλλα και στις ΗΠΑ και την Γαλλία καθως στην περιοχή που γίνεται η ασκηση προγραμματίζουν γεωτρήσεις η TOTAL και η Exxon Mobil.

Ο σχεδιασμός της άσκησης και η περιοχή που έχει δεσμευθεί παράνομα από την Τουρκία ταυτίζεται και με τα όρια που μονομερώς θεωρει η Τουρκία ως εξωτερικά ορια της ΑΟΖ της, βάσει του αυθαίρετου υπολογισμού που παραγράφει πλήρως τα δικαιώματα της Κυπρου σε ΑΟΖ πέραν των χωρικών υδάτων της, αλλα και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεπώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν στέλνει διαρκώς μηνύματα περί επικείμενης πολεμικής εμπλοκής αν συνεχιστούν οι ενέργειες της Κύπρου και πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις.

Η Τουρκία και προσωπικά ο Ερντογάν έχουν δηλώσει επανειλημμένα πως θα αντιδράσουν για να «προστατέψουν τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων»

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την αντιπαράθεση Τραμπ με Ερντογάν και τις δραματικές αναταράξεις στην τουρκική οικονομία.

Ο φόβος έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία συνήθως, όταν βρίσκεται στα σχοινιά, προχωρά σε κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής της γνώμης.

Επιχειρεί πάντα κινήσεις αποπροσανατολισμού, εξάγει την κρίση της και το κάνει με εθνικιστικό τρόπο. Φοβούνται με απλά λόγια το «στήσιμο» ενός «θερμού» επεισοδίου είτε στο Αιγαίο είτε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κάτι που δικαιολογείται αν σκεφτεί κανείς πως ο Ερντογάν έχει προωθήσει νεο-εθνικιστές και ισλαμιστές στον Στρατό ενώ όπως αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, επανέφερε και τα μέλη της ομάδες SAT που ανέβηκαν στα Ίμια . Τους έδωσε μάλιστα και προαγωγή!

Όμως, η Αθήνα και η Λευκωσία ανησυχούν μήπως ο Σουλτάνος επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό της χώρας του εξωτερικεύοντας τα προβλήματα που έχει.

Οι εθνικιστικές κορώνες που χρησιμοποιούν πολύ συχνά δεν είναι απειλή όταν μένουν στα λόγια. Όμως, τι θα γίνει αν η Άγκυρα προχωρήσει σε ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ή το χειρότερο:

Αν επιχειρήσει να φτιάξει ένα «σκηνικό Ιμίων» με προκλήσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα σε βάρος σκαφών του Λιμενικού ή άλλων πλοίων;

Περιμένουν κλιμάκωση;

Το πρωτοφανές επεισόδιο που έγινε με τους πυροβολισμούς σε βάρος ψαράδων εντάσσεται στο ευρύτερο ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί στο Αιγαίο.

«Από την Τουρκία περιμένουμε επιθετική ρητορική και δεν αποκλείεται να υπάρξουν επεισόδια όπως αυτά της Λέρου», είπε ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας.

«Η ηρεμία είναι αναγκαίο στοιχείο για την ευρύτερη περιοχή μας, μας ενδιαφέρουν οι καλές σχέσεις γειτνίασης και όχι ένα ταραγμένο πεδίο στο εσωτερικό της Τουρκίας», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, δείχνοντας ότι στο Πεντάγωνο επικρατεί προβληματισμός.

Μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά F-16

Συνεχίστηκαν και σήμερα στο Αιγαίο οι τουρκικές επιθετικές δραστηριότητες, καθώς σημειώθηκε νέο μπαράζ παραβιάσεων από αεροσκάφη της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός αποτελούμενος από δύο F-16 και δύο F-4, καθώς επίσης και δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 προχώρησαν σε 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε τέσσερις παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Επίσης σημειώθηκε και μια εικονική αερομαχία, ενώ δύο εκ των αεροσκαφών ήταν οπλισμένα.

Η τουρκική δραστηριότητα σημειώθηκε σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Βίντεο - ντοκουμέντο από τη «μάχη» των αλιευτικών στη Λέρο

Όπως είναι απολύτως σαφές και από το βίντεο, τα τουρκικά αλιευτικά προσεγγίζουν τη Λέρο (ακόμα και στα ανοιχτά της Αγίας Μαρίνας), τους Αρκιούς και το Αγαθονήσι, με σκοπό να δραστηριοποιηθούν ακόμα και μέσα σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα.

Την καθημερινή δράση τωντων αλιευτικών στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας αντικατοπτρίζουν μια σειρά από βίντεο τα οποία παρουσιάζει σήμερα το kathimerini.gr.

Η Τουρκική NAVTEX

NAVTEX 0814/18 MEDITERRANEAN SEA NAVAL TRAININGS, ON 13 AUG 18 0700Z TO 1500Z IN AREA BOUNDED BY;

34 40.00 N – 031 45.00 E

34 40.00 N – 031 10.00 E

35 05.00 N – 031 10.00 E

35 05.00 N – 031 45.00 E

CAUTION ADVISED.

https://www.youtube.com/watch?v=G2YgnynOueI

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ