ΗΠΑ

Πολιτική κρίση στις ΗΠΑ: Σενάρια καθαίρεσης του Ν. Τραμπ - «Αν πέσω, θα σημάνει την οικονομική καταστροφή» - Το «βαθύ κράτος» παίζει το τελευταίο του χαρτί

Kρίσιμες στιγμές στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, όπως το βαθύ κράτος παίζει τα ρέστα του για να ρίξει τον πρόεδρο Ν. Τραμπ.

O ίδιος το συζητάει, επισημαίνοντας ωστόσο τις... καταστροφικές συνέπειες που θα έχει μία πιθανή καθαίρεσή του από τον προεδρικό θώκο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ρεπουμπλικανοί δείχνουν να στηρίζουν. Το σενάριο να αποφασίσουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι να τον «ρίξουν», δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και στην παρούσα φάση, συγκεντρώνει μηδαμινές πιθανότητες. Οι υποτιθέμενες αποκαλύψεις στις υποθέσεις-σκάνδαλα του Πολ Μάναφορτ και του Μάικλ Κοέν αρχίζουν να γιγαντώνονται και να ασκούν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση.

Η ουσία είναι ότι η συζήτηση περί πιθανής καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει και διεξάγεται με τη συμμετοχή των άμεσων εμπλεκομένων και δη του ίδιου του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος εκτιμά και την επόμενη μέρα. Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, θυμίζει έντονα την υπόθεση του Ρίτσαρντ Νίξον τη δεκαετία του '70.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής. Αυξάνεται η πίεση στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά τις δικαστικές διαδικασίες σε βάρος δύο πρώην στενών συνεργατών του: του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Μάικλ Κοέν και του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ. Ο μεν Κοέν ισχυρίζεται ότι πλήρωσε δύο γυναίκες πριν τις προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2016 για να μην προβούν σε αποκαλύψεις για τον Τραμπ, ο δε Πολ Μάναφορτ κρίθηκε πρόσφατα ένοχος για οικονομικά εγκλήματα και φοροδιαφυγή.

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται στις ΗΠΑ είναι αν θα ξεκινήσει ή όχι διαδικασία καθαίρεσης κατά του Ντόναλτ Τραμπ. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Τζον Κόρνμπλουμ δεν θεωρεί πιθανή μια διαδικασία καθαίρεσης και τονίζει ότι όλα εξαρτώνται εν τέλει από το αμερικανικό κογκρέσο:

«Προϋπόθεση για τη διαδικασία αυτή είναι η πολιτική βούληση. Στις δημόσιες συζητήσεις στις ΗΠΑ όλοι, λίγο πολύ, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα η διαδικασία καθαίρεσης ενός προέδρου γίνεται μόνο μετά από απόφαση του Κογκρέσου. Προς το παρόν τουλάχιστον οι Ρεμπουμπλικανοί δεν φαίνονται διατιθέμενοι να κάνουν αυτό το βήμα».

Συγκρίνοντας όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ με τη διαδικασία καθαίρεσης εναντίον του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στα μέσα της δεκαετίας του ΄70, ο πρώην αμερικανός πρέσβης διαπιστώνει ότι, όπως σήμερα έτσι και τότε, οι Ρεπουμπλικάνοι επέλεξαν τη σιωπή έως ότου, υπό το βάρος των ξεκάθαρων αποδείξεων, δεν μπορούσαν πια να σιωπήσουν. Ο Τζον Κόρνμπλουμ δεν θεωρεί ότι προς το παρόν το κλίμα στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών γυρνά εις βάρος του Ντ. Τραμπ:

«Οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται υπό πίεση όχι μόνο λόγω όσων συμβαίνουν με τον Ντ. Τραμπ, αλλά και επειδή οι Δημοκρατικοί ισχυροποιούνται ολοένα και περισσότερο στις ΗΠΑ. Αίσθησή μου είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ξέρουν απλά τι να δηλώσουν δημόσια, δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν την κατάσταση. Από τη μια ούτε και εκείνοι θέλουν τον Τραμπ κι ας είναι κομμάτι του κόμματός τους. Από την άλλη φοβούνται πως αν τώρα συμβάλουν στην απομάκρυση Τραμπ αυτό θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για τους ίδιους. Ίσως να σημάνει ακόμα και το τέλος του κόμματος».

Τραμπ: Αν πέσω, θα σημάνει την οικονομική καταστροφή

Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει οικονομική καταστροφή προειδοποιεί ο Τραμπ για το ενδεχόμενο καθαίρεσής του.

«Αν ποτέ καθαιρεθώ, νομίζω πως οι αγορές θα κατέρρεαν και πως ο καθένας θα γινόταν πιο φτωχός», δήλωσε ο Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε σε εκπομπή που αναμεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox. «Δεν ξέρω πώς μπορεί να καθαιρεθεί κάποιος που κάνει σούπερ δουλειά», πρόσθεσε.

Η συζήτηση περί καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου επανήλθε καθώς ο κλοιός σφίγγει γύρω του μετά την κατάθεση του πρώην δικηγόρου του Μάικλ Κόεν ότι εξαγόρασε, έπειτα από αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ – χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει- τη σιωπή δύο γυναικών που φέρεται να ήταν ερωμένες του Τραμπ, «προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών» για την προεδρία των ΗΠΑ το 2016.

Ο Μάικλ Κόεν, που κατηγορείται για παραβίαση των νόμων περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας, συμφώνησε με τις αρχές να δηλώσει ένοχος, κάτι που μπορεί να τον κάνει να συνεργαστεί με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ. στον οποίο έχει ανατεθεί η ακανθώδης έρευνα για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Λευκός Οίκος είχε ήδη δηλώσει χθες ότι ο Τραμπ «δεν ανησυχεί καθόλου» για τυχόν αποκαλύψεις τις οποίες θα μπορούσε να κάνει ο Μάικλ Κόεν.

Τι συμβαίνει όμως στις ΗΠΑ;

Για να εμποδίσουν τον Πρόεδρο Τραμπ να αποκλιμακώσει τις επικίνδυνες εντάσεις, οι στρατιωτικοί και οι υπηρεσίες ασφαλείες της χώρας οργάνωσαν το Russiagate, κάτι που δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, αλλά πιστευτό από πολλούς λόγω της έκτασης που του δόθηκε.

Ο Πρόεδρος Τραμπ κατηγορείται για προδοσία επειδή προσπαθεί να κάνει ειρήνη! Επί του παρόντος βιώνουμε ένα είδος ανταρσίας από τα ανώτερα στελέχη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ με σταθερούς ρυθμούς ξεδιπλώνεται ένα πραξικόπημα κατά του εκλεγέντος Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε ποιον μπορεί να βασιστεί ο Τραμπ; Όχι στο κόμμα του, όχι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όχι στην Ευρώπη, όχι στις μυστικές υπηρεσίες ή το Πεντάγωνο και σίγουρα όχι στους απληροφόρητους και θύματα της πολυετούς και καλά σχεδιασμένης προπαγάνδας, αμερικανούς πολίτες.

Οι μόνοι ”φίλοι” του Τραμπ είναι αυτοί που αποκαλούν ”Αξιοθρήνητους” (Deplorables), oι σταθεροί υποστηρικτές του και ψηφοφόροι του, οι οποίοι παραμένουν ανοργάνωτοι και θα βιώσουν την καταδίκη εάν καθαιρεθεί ο Ντ. Τραμπ.

Προσπαθώντας να καταλήξουν σε συμφωνία, Πούτιν και Λαβρόφ, πέφτουν στον ”πέτρινο τοίχο” της όχι και τόσο ελεύθερης Αμερικής. Στον τοίχο μίας υπόγειας κυβέρνησης που έχει θέσει υπό τον έλεγχο της όλα τα μεγάλα μέσα και έχει καταφέρει να γίνει ειδήμων στην χειραγώγηση των πληθών.

Αυτοί είναι που θέλουν την Ρωσία ως εχθρό. Ολα έδειξαν πως προς το παρών το τσεκούρι του πολέμου θάφτηκε για το καλό της παγκόσμιας ειρήνης. Προς το παρών, γιατί κάποια κέντρα έχουν άλλα σχέδια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...