Κόσμος

Φοβερά εξοργισμένος, εκτός εαυτού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ: Zήτησε συντριπτικό χτύπημα κατά της τουρκικής οικονομίας - Ο Ερντογάν προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να σωθεί

Νέο συντριπτικό χτύπημα κατά της τουρκικής οικονομίας διέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Ζήτησε να συνεχιστεί η πίεση κατά της Τουρκίας ενώ επεσήμανε πως η Τουρκία πλέον έχει αποδείξει πως δεν είναι φίλη με τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν δεν απελευθερωθεί σύντομα ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον. «Έχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε, εάν δεν τον αφήσουν σύντομα ελεύθερο» υπογράμμισε ο Μνούτσιν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τις επιπλέον κυρώσεις ζήτησε κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρόεδρος Τραμπ: (η Τουρκία) “δεν απέδειξε ότι είναι καλή φίλη” προς τις ΗΠΑ. είπε. Και εξέφρασε την δυσαρέσκειά του καθώς η κυβέρνησή του εξασφάλισε την απελευθέρωση Τούρκου πολίτη από άλλη χώρα, για λογαριασμό του Ερντογάν.

H δήλωση του Τραμπ επιβεβαιώνει αυτά που έλεγε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για την συμφωνία Τραμπ-Ερντογάν για απελευθέρωση του πάστορα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Τούρκου κατασκόπου στο Ισραήλ.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν μέχρι στιγμής «δουλεύει ψιλό γαζί” τους Αμερικανούς καθώς στην αρχή είχε συμφωνήσει να τον αφήσει ελεύθερο με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Τούρκου κατασκόπου από το Ισραήλ. Μάλιστα είχε δώσει τον λόγο του στον Ν.Τραμπ και ο τελευταίος πίεσε τον Νετανιάχου να τον απελευθερώσει. Το Ισραήλ τήρησε τον λόγο του, όχι όμως και ο Ερντογάν. 

Τώρα οι Τούρκοι διαρρέουν πως «το Σαββατοκύριακο πρέπει να χουμε το νου μας γιατί ίσως υπάρξουν εξελίξεις” αφήνοντας να εννοηθεί πως ο πάστορας θα ελευθερωθεί. Είναι φανερό πως οι Τούρκοι κερδίζουν χρόνο. Κάτι που με μεγάλη μαεστρία το έκανε ο Ερντογάν καθώς και με την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών έδειξε πως στοχεύει στις σχέσεις με την ΕΕ. Περιμένει βοήθεια από το Βερολίνο για την τουρκική οικονομία. Mην ξεχνάμε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες.

“Έχουμε κάποιον για έξω, γι’αυτόν (σ.σ τον Ερντογάν). Χρειαζόταν βοήθεια για να βγάλει κάποιον έξω από κάπου, βγήκε.

Τώρα θέλουν να κρατούν τον εκπληκτικό μας πάστορα. Άδικο. Λάθος”, είπε ο κ. Τραμπ αναφερόμενος στην υπόθεση της Τουρκάλας, που απελευθέρωσε το Ισραήλ μετά από αίτημα του Αμερικανού προέδρου.

Ο Άντριου Μπράνσον, με καταγωγή από τη Βόρεια Καρολίνα, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 από τις τουρκικές αρχές. Κατηγορείται για κατασκοπεία και «τρομοκρατική» δραστηριότητα και έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

“Είναι ένας αθώος άνθρωπος” ο Μπράνσον δήλωσε ο Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, και ένα από τα πρώτα πράγματα που τον ρώτησε ήταν για την υπόθεση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ο κ. Πομπέο τον ενημέρωσε πλήρως για την κατάσταση και ο κ. Τραμπ απάντησε: «Είναι ένας αθώος άνθρωπος». Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να συνεχιστεί η πίεση στην Τουρκία μέχρι την απελευθέρωση του Αμερικανού Πάστορα.

Οι Αμερικανοί προχωρούν άμεσα σε νέες κυρώσεις. Η Τουρκία απέδειξε ότι δεν είναι φίλη μας, τόνισε ο κ. Τραμπ. Προκάλεσε επίσης εντύπωση ότι ο κ. Τραμπ ζήτησε από τον κ. Πομπέο να διαβάσει μία προσευχή.

Προσφυγή στον ΠΟΕ από την Άγκυρα για τους δασμούς Τραμπ

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έχει προσφύγει η Άγκυρα κατά της πρόσφατης απόφασης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, σύμφωνα με την υπουργό Εμπορίου της χώρας, Ρουχσάρ Πεκτζάν.

Μιλώντας στο περιθώριο της 10ης Διάσκεψης Πρεσβευτών της Τουρκίας στην Άγκυρα, η Πεκτζάν τόνισε ότι η Τουρκία έχει προσκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσέλθουν σε ένα πάνελ διαιτητών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), πρόσκληση που ήδη έχει λάβει η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Όπως τόνισε η Τουρκάλα υπουργός Εμπορίου, η απόφαση ελήφθη μετά την απόφαση Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα να κλιμακώσει την επίθεση κατά της Άγκυρας, διπλασιάζοντας τους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία, στο 20% και στο 50% αντίστοιχα.

Η Τουρκία βρίσκεται σε εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Μάρτιο, όταν ο Τραμπ επέβαλε αρχικά δασμούς 10% και 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, αντίστοιχα, από εταίρους των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Τουρκίας. Η Άγκυρα τότε χαρακτήρισε απαράδεκτους τους δασμούς και δεσμεύθηκε να λάβει ανταποδοτικά μέτρα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και μετά την κίνηση των ΗΠΑ να διπλασιάσουν τους δασμούς για την Τουρκία, η Άγκυρα απάντησε με το ίδιο νόμισμα, διπλασιάζοντας τους δασμούς που επιβάλλει σε 22 προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, αξίας 533 εκατ. δολαρίων, όπως σημείωσε η Πεκτζάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ