Κόσμος

Αστραπιαία προέλαση του συριακού Στρατού: Φτάνει στα σύνορα με Ιορδανία - Τρέχουν να σωθούν πανικόβλητοι οι ισλαμιστές - Δραματικές σκηνές


Toυ Βασίλη Καπούλα

Μόνο ένα χωριό παραμένει πλέον εμπόδιο στον συριακό Στρατό. Στα 2 χλμ η απόσταση με το συνοριακό πέρασμα  Nasib / Nassib  και την....Ιορδανία. Κανείς δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη μετά από αστραπιαία προέλαση του συριακού Στρατού αν και είχαν σταματήσει οι επιχειρήσεις του πυροβολικού. Οσοι ισλαμιστές δεν ήθελαν να παραδοθούν έτρεξαν προς τα σύνορα προκειμένου να διαφύγουν με τις βόμβες να πέφτουν βροχή. Ο συριακός Στρατός επιτηρούσε διαρκώς την περιοχή με drones.

Oι δυνάμεις του FSA παραδίδονται μέσα στην ιστορική πόλη Busra Al-Sham στη Ν.Α. Daraa.

Οι δυνάμεις των "μετριοπαθών" ισλαμιστών στην περιοχή με Διοικητή τον Ahmad Aodah, δέχτηκαν τους όρους του συριακού Στρατού και παραδίδουν κατά δεκάδες τον ατομικό τους οπλισμό, επιβιβάζονται στα λεωφορεία και αποχωρούν από την περιοχή

Οι δυνάμεις "Τίγρης" έχουν περικυκλώσει την περιοχή του συνοριακού περάσματος από τον ανατολικό και βόρειο άξονα. Από τον ανατολικό άξονα και την περιοχή Umm Mayadhin τους χωρίζουν μόλις 3,5 χλμ μέχρι το Nassib .

Νοτιοδυτικά οι δυνάμεις "Τίγρης" επιτίθενται κατά κύματα από την πόλη Al-Tayyibah προς το πέρασμα Nassib.

Για τους ισλαμιστές, η απώλεια του συνοριακού περάσματος, είναι καταστρεπτική εξέλιξη καθώς ο συριακός Στρατός θα έχει πρόσβαση σε όλο το νοτιοανατολικό τμήμα της Daraa.

Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2015,  ο συριακός Στρατός εισήλθε στην πόλη Busra Al-Sham.

Πρόκειται για πόλη στρατηγικής σημασίας που βρίσκεται δυτικά της Al-Sweida. Ενας από τους αντικειμενικούς στόχους του συριακού Στρατού στην επιχείρηση στην ΝΔ Συρία ήταν να διασφαλιστούν τα δυτικά σύνορα της Al-Sweida.

Πλέον ο συριακός Στρατός είναι έτοιμος να τελειώσει την δουλειά ανακαταλαμβάνοντας και την ανατολική περιοχή της Daraa για πρώτη φορά από την έναρξη των συγκρούσεων στην πολύπαθη χώρα!

Χιλιάδες ισλαμιστές στην νοτιοδυτική Συρία προσέρχονται με κατεβασμένα όπλα και κεφάλια και παραδίδονται. Αυτοί που παραδόθηκαν ανήκαν κυρίως στον FSA μετά από διαπραγματεύσεις ημερών με την διαμεσολάβηση της Ρωσίας.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια, οι ισλαμιστές έστειλαν δυνάμεις στην περιοχή Saida στην Daraa  για να συλλάβουν πολίτες και ομάδες που παραδίδονται και προσχωρούν στην συμφιλίωση που πρόσφερε ο συριακός Στρατός.

Μάταια όμως, για όσους δεν δέχονται αναλαμβάνουν δράση τα άρματα μάχης της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Η διαπραγματευτική ομάδα Σύρων "μετριοπαθών" ανταρτών ξεκίνησε ένα νέο γύρο συνομιλιών με Ρώσους αξιωματούχους σήμερα για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στην νότια Συρία, με βάση την οποία οι ομάδες θα παραδώσουν τον οπλισμό τους και θα επιτρέψουν στη ρωσική στρατιωτική αστυνομία να εισέλθει σε πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο τους, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τους.

Ο Ιμπραχίμ αλ Τζαμπάουι τόνισε ότι οι "αντάρτες" κατέθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων "την απάντησή τους σε έναν κατάλογο ρωσικών αιτημάτων" που περιλαμβάνουν την παράδοση του οπλισμού τους και τη διευθέτηση της κατάστασης των ανταρτών σε μια συμφωνία που θα δώσει τέλος στις εμπόλεμες συγκρούσεις.

Οι ρωσικές απαιτήσεις που κατατέθηκαν στους "αντάρτες" σε μια συνάντηση σε μια πόλη στην νότια Συρία το Σάββατο προκάλεσαν την αποχώρηση των "ανταρτών" , που αναφέρουν ότι οι όροι ήταν εξευτελιστικοί.

Η ομάδα των μετριοπαθών ανταρτών πείστηκε από την Ιορδανία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισαν διπλωματικές πηγές.

Δείτε βίντεο και εικόνες από την περιοχή
https://twitter.com/IvanSidorenko1/status/1013756197189701632?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Souria4Syrians/status/1013085439723491329?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/QalaatAlMudiq/status/1014069603272679424?ref_src=twsrc%5Etfw

https://www.youtube.com/watch?time_continue=102&v=Wer_fEh0_30https://www.youtube.com/watch?v=PcyZwdJm3QAhttps://www.youtube.com/watch?v=uh14Rk9HiNc

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ