Βαλκάνια

«Κεραυνοί» Βελιγραδίου κατά ΗΠΑ: «Το Κοσσυφοπέδιο είναι το παιδί της Κλίντον» - Κροατική πρόκληση: «Αδέλφια οι Αλβανοί στον πόλεμο, δεν ξεχνάμε την θυσία σας»

Έτοιμο το σκηνικό για πρόκληση ραγδαίων και σοβαρών εξελίξεων στα Βαλκάνια. Πάντα πίσω από τέτοιες ανώμαλες και επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι αλυτρωτικού χαρακτήρα κινήσεις των Αλβανών στα Βαλκάνια με την προσπάθεια δημιουργίας της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας» ήταν η δύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, με αφορμή τον εξοπλισμό των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε σήμερα ότι δεν εκπλήσσεται γιατί πρόκειται για τους παλιούς συμμάχους τους και πρόσθεσε ότι το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν προβλέπει το Κοσσυφοπέδιο να έχει στρατό και ότι ο μόνος στρατός που μπορεί να υπάρχει είναι οι KFOR.

Πρόσθεσε ότι η αμερικανική βοήθεια προς το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως φιλική κίνηση για τη Σερβία και θα είναι το θέμα του κατά την διάρκεια συναντήσεων με αξιωματούχους των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το echedoros.

Κατέληξε λέγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι το παιδί της κυβέρνησης Κλίντον.

Πρόεδρος Κροατίας στην Αλβανία: Αλβανοί και Κροάτες πολέμησαν μαζί τους Σέρβους

Ως «συγκλονιστικές» περιγράφουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης τις δηλώσεις της προέδρου της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, κατά την επίσκεψή της στην Αλβανία.

Η Κιτάροβιτς ευχαρίστησε δημόσια τους Αλβανούς της Κροατίας για την συμβολή τους προς την πατρίδα όταν η Κροατία βρισκόταν σε πόλεμο με τη Σερβία.

Η σερβική ‘b92’ έχει τίτλο «Η Κολίντα σοκάρει: Αλβανοί και Κροάτες είναι αδέλφια στον πόλεμο».

«Κυριολεκτικά ήμασταν αδέλφια στα όπλα, πριν από την είσοδό μας στο ΝΑΤΟ το 2009. Πολλοί Αλβανοί θυσίασαν τη ζωή τους για την Κροατία και πιστεύω ότι η Κροατία δεν θα τους ξεχάσει», δήλωσε η Κιτάροβιτς.

Πρόσθεσε ότι η Αλβανία ήταν φίλη της Κροατίας, την εποχή που οι φίλοι ήταν λίγοι.

«Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για εμάς και είμαστε ευγνώμονες στους Αλβανούς που πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας μας», δήλωσε η πρόεδρος της Κροατίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα.

Τα Βαλκάνια λοιπόν βρίσκονται πάλι σε εγρήγορση, με δηλώσεις να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Η πιο θερµή εστία βρίσκεται στο Κόσοβο και, βεβαίως, στις σχέσεις Σερβίας και Αλβανίας Η Μόσχα δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα τείνει κάποια στιγµή ευήκοον ους σε σερβικές εκκλήσεις, καθώς εξίσου βέβαιο είναι ότι θα έψαχνε αφορµή να έχει έντονη παρουσία στον βαλκανικό χώρο – πέραν δηλαδή των όποιων ρωσικών επενδύσεων υπάρχουν. Με άλλα λόγια, η Μόσχα θεωρεί ότι διευρύνεται η αµερικανική επιρροή στην περιοχή τόσο στα Σκόπια, µε την προοπτική ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, όσο και µε την Αλβανία, της οποίας τον µεγαλοϊδεατισµό, προσώρας τουλάχιστον, η Ουάσινγκτον δεν αποθαρρύνει.

Ο Πούτιν έχει µιλήσει για τη µετά τον Ψυχρό Πόλεµο επέκταση του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική. Η προσπάθεια της Ρωσίας να επεκτείνει την επιρροή της στη νοτιοανατολική Ευρώπη γίνεται εδώ και χρόνια µέσω της οµόθρησκης Σερβίας. Οπως επισήµανε ορθά προ καιρού ο «Independent», βασικός στόχος της Μόσχας είναι να αποθαρρύνει τα ∆υτικά Βαλκάνια και συγκεκριµένα την Αλβανία, τη Βοσνία, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο (το οποίο όµως έγινε δεκτό στο ΝΑΤΟ πέρυσι), το Κόσοβο και τη Σερβία ακόµη, να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Οπως και να έχει, η Μόσχα δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση στην περιοχή, ας την προκαλέσουν...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ