Στρατός Ξηράς

«Κροταλίζουν» τα ελληνικά αντιαεροπορικά πυρά - Βίντεο-μήνυμα προς την Τουρκία - Bολές από Α/Α σύστημα Stinger

Επίδειξη δύναμης από τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η τουρκική επιθετικότητα έχει πλέον ξεφύγει και πλέον δείχνουμε προς την Αγκυρα πως βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

Οι ασκήσεις Salamis 2018, με την συμμετοχή Βαλκανικών χωρών και η άσκηση ΚΑΤΙΓΙΣ 2018, ξεδιπλώνει περίτρανα προς την γείτονα χώρα τις αρετές και την αποφασιστικότητα του Ελληνικού στρατού.

Πριν λίγες ημέρες, έλαβε χώρα ένα γεγονός που αλλάζει πλέον τις ισορροπίες.

Για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια ξεκλείδωσαν οι αποθήκες των Α/Α Stinger. Οι αντιαεροπόροι του Πυροβολικού διαθέτουν Stinger κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Asrad Hellas.

Το FIM-92 Stinger είναι ένα φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS), που λειτουργεί με υπέρυθρη παλιννόστηση επιφανείας-αέρος (SAM).

Την Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2018, εκτελέστηκαν στο πεδίο βολής της Κρήτης με το οπλικό Α/Α σύστημα Stinger. Πριν λίγο βγήκαν στο φως της δημοσιότητας δύο βίντεο.

Δείτε τα:

https://www.youtube.com/watch?v=AqgQDqTjBWU

https://www.youtube.com/watch?v=aW9KVu-LSrI

Τα οπλικά συστήματα Stinger θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάλλιστα για την κατάρριψη τουρκικών UAV.

Τα drone της Άγκυρας είχαν διττή αποστολή από το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Α. Αφενός να παρακολουθούν στενά όλες τις κινήσεις του ελληνικού στόλου κάνοντας επίδειξη δυνάμεων «ανώτερων τεχνολογικά» συστημάτων.

Β Αφετέρου να «παρενοχλούν» τα πολεμικά πλοία μας εν μέσω διακλαδικής άσκησης ανεβάζοντας το «θερμόμετρο».

Το Ελληνικό Πυροβολικό άρχισε να προμηθεύεται από το 1990 τα Κατευθυνόμενα βλήματα Stinger. Είναι οργανωμένα σε ΠΕΑ/ΑΠ. Θεωρείται το καλύτερο του βεληνεκούς του, στα 5,5 ναυτικά μίλια και με εξαιρετικά μικρό ίχνος ανίχνευσης.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στόχους όπως οχήματα και ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Το σύστημα ASRAD Hellas (Atlas Shοrt Range Air-Defence System) είναι μία τροποποιημένη έκδοση του ASRAD ειδικά σχεδιασμένη για τον ελληνικό στρατό, η οποία βασίζεται στην εξαγώγιμη έκδοση του συστήματος LeFIaSys που αναπτύχθηκε για τον Γερμανικό Στρατό από την SΤΝ Atlas Εlektrοnik GmbH (σήμερα Rheinmetall DeΤec).

Παρέχει προστασία σε ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις, όπως Κέντρα Διοίκησης, Ελέγχου και αεροδρόμια ή σε στρατεύματα τα οποία βρίσκονται εν κινήσει.

Τον Ιανουάριο του 2001, ενεργοποιήθηκε η σύμβαση ύψους 134.000.000 ευρώ (που είχε υπογραφτεί στις 3 Αυγούστου 2000) για την προμήθεια 54 εποχούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς ΑSRΑD-Ηellas.

Το σύστημα ανήκει στην κατηγορία των V-SΗΟRΑD (Very Shοrt Range: ιδιαίτερα μικρού βεληνεκούς) και έχει βεληνεκές 5 χλμ.

Το κάθε σύστημα διαθέτει τετραπλό εκτοξευτή και φέρεται επί οχήματος Μ998 Ηummer (αρχικά είχε επιλεγεί το Μercedes Benz ΜΒ-290GD του 1 και 1/4 τόνου).

Τα βλήματα τα οποία επελέγnσαν για να εξοπλίσουν τα ΑSRΑD Hellas είναι τα FΙΜ-92 Stinger, ίδια με αυτά που εκτοξεύουν οι αντίστοιχοι φορητοί εκτοξευτές.

Για τον σκοπό αυτό, το 2002, υπεγράφn σύμβαση αξίας 47.500.000 δολαρίων για την προμήθεια 432 βλημάτων της έκδοσης FIM-92C Stinger RMP (54 συστήματα x 8 βλήματα = 432 βλήματα).

Τα ΑSRΑD Hellas υπηρετούνται από δύο άτομα, τον οδηγό και τον χειριστή, και φέρουν τετραπλό εκτοξευτή με 4 βλήματα έτοιμα προς βολή και 4 σε εφεδρικά κάνιστρα.

Τα συστήματα μπορούν να μεταφερθούν από ελικόπτερα CH-47DG/SD Chinοοk ως εξωτερικό φορτίο, ενώ είναι τηλεχειριζόμενα από απόσταση έως 100 μέτρων.

Οι δύο διπλοί εκτοξευτές έχουν δυνατότητα περιστροφής σε όλο το τόξο των 360 μοιρών και δυνατότητα ανύψωσης από -10 έως +70 μοίρες.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των ΑSRΑD Hellas περιλαμβάνει δύο αισθητήριες επιτήρησης, παθητικό και ενεργητικό, σύστημα FLIR το οποίο ενσωματώνει θερμική κάμερα 2ης γενιάς τύπου «Opheliοs», ασπρόμαυρη τηλεοπτική κάμερα, αποστασιόμετρο laser τύπου «ΜΟLΕΜ» με βεληνεκές 40km και ακρίβεια πέντε μέτρων, κάμερα Αυτόματης Ιχνήλασης (ΑVΤ = Αutοmatic Videο Τracker), αδρανειακό σύστημα Πλοήγησης, GΡS, σύστημα Οπτικής Κατάδειξης Στόχων, σύστημα Διάγνωσης και Εντοπισμού Βλαβών, κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή και σύστημα Επικοινωνιών.

Η είσοδος του ΑSRΑD-Ηellas σε χρήση αναβάθμισε την εγγύς αντιαεροπορική προστασία των σχηματισμών και των μονάδων του Στρατού Ξηράς, αφού με αυτά καθίσταται δυνατή η αξιόπιστη αντιαεροπορική βολή ημέρα και νύχτα.

Οι φορητοί εκτοξευτές Stinger που διαθέτει σε ικανοποιητικούς αριθμούς ο Στρατός μας δεν μπορούν να εκτελέσουν βολή τη νύχτα, και φυσικά δεν παρέχουν την ευκολία σκόπευσης ενός συστήματος όπως το ΑSRΑD-Ηellas.

Το τελευταίο παρέχει δυνατότητες εντοπισμού του στόχου με εξελιγμένα οπτικά μέσω οθόνης και σκόπευσης με απλούς χειρισμούς μέσω χειριστηρίου τύπου jοystick.

Το αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς ASRAD HELLAS, αποτελείται
– Όχημα – φορέα τύπου HUMMER M1097A2 4×4
– Mονάδα ελέγχου πυρός (weapon control unit)
– Οπλική εξέδρα
– Επικοινωνιακό εξοπλισμό
– Σύστημα πλοήγησης Είναι κατάλληλο για επιχειρήσεις σε δύσκολα εδάφη και μπορεί να μεταφερθεί από αέρος με ελικόπτερο τύπου CH-47D. 

Μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο.

Σύσσωμη η τουρκική αντιπολίτευση σπρώχνει τον Ρ.Τ.Ερντογάν σε πολεμικό επεισόδιο με την Ελλάδα. Μπαχτσελί: Η Ελλάδα σχεδιάζει εισβολή στην Τουρκία – «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γλιτώσει»

Τη σκυτάλη των κατηγοριών κατά της Ελλάδας πήρε την Πέμπτη ο ηγέτης των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος σε έναν «πύρινο λόγο, έκανε λόγο για «άτιμη προδοσία» και για εχθρότητα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.

Έφτασε δε να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα μαζί με την οργάνωση του ιμάμη Γκιουλέν έχουν σχέδιο να εισβάλλουν στην Τουρκία και στα νησιά του Αιγαίου

Ο Μπαχτσελί χαρακτήρισε την απόφαση για την απελευθέρωση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ως άτιμη προδοσία κατά της Τουρκίας:

«Αυτό δεν είναι μία άτιμη προδοσία; Αυτό δεν μετράει ως έχθρα απέναντί μας; Ποια δημοκρατία; Ποια ανθρώπινα δικαιώματα;», αναρωτήθηκε ο Γκρίζος Λύκος.

«Η Ελλάδα που προστατεύει γκιουλενιστές «παίζει» με τα όρια της Τουρκίας.

»Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι γκιουλενιστές και η Ελλάδα σχεδιάζουν να εισβάλλουν στην Τουρκία. Στα δικά μας μάτια είναι το ίδιο.

»Το να υποθάλπει (η Ελλάδα) και να υποστηρίζει τρομοκράτες, καταστρέφει τις ανθρώπινες αξίες, υποβαθμίζει τους κανόνες καλής γειτονίας», δήλωσε ο εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Στη συνέχεια ο Μπαχτσελί προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γλιτώσει.

Ακσενέρ: «Θα πάω στην Ελλάδα και…» – Δηλητήριο στάζουν οι υποψήφιοι των εκλογών στην Τουρκία

Η Μεράλ Ακσενέρ, υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους της πως η πρώτη της επίσκεψη εάν εκλεγεί στην προεδρία, θα είναι σε ένα από τα 18 ελληνικά νησιά του Αιγαίου που ισχυρίζεται ότι είναι τουρκικά.

Στη συνέχεια όπως δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωσή της στη Γιάλοβα, θα πάει στην Κύπρο.

Άφησες να πάρουν τα 18 νησιά. Είναι υπό κατοχή. Από εδώ στη Γιάλογα το λέω για πρώτη φορά, να με αξιώσει ο Αλλάχ και να το επιτρέψει ο λαός μου δείχνοντας την ευγένειά του να εκλεγώ και η πρώτη επίσημη επίσκεψή μου να είναι σε ένα από τα 18 νησιά. Μετά θα πάω στην Κύπρο”, είπε η Μεράλ Ακσενέρ. Για την Κύπρο είπε ότι “δεν είναι μόνο η μικρή μας πατρίδα, είναι ταυτόχρονα και η καρδιά μας”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...