Κόσμος

Γερμανικό "στριπτίζ" μπροστά στον Ιταλό "μαφιόζο" - Η Α.Μέρκελ γονάτισε δίνοντας τα πάντα για το μεταναστευτικό - Και χρήματα κάτω από το τραπέζι...


Με τον τίτλο "Το βέτο Κόντε επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των Βρυξελλών" το Politico κάνει αναφορά στον ιταλικό εφιάλτη που δημιούργησε στην Α.Μέρκελ η κίνηση του Τζουζέπε Κόντε . Μετά από 12 ώρες θρίλερ, η Ιταλία πήρε ότι ζήτησε. Δημιουργία κέντρων υποδοχής σε Ελλάδα και Ιταλία αλλά μόνο αν το επιθυμούν οι δυο χώρες (που οι Ιταλοί σίγουρα δεν επιθυμούν), χρήματα στην Τουρκία για να μην ανοίξει την... κάνουλα ο Ερντογάν. Και χρήματα στην Ιταλία. Πώς;

Mα μέσω της Deutsche Bank!

Την ώρα του θρίλερ, υπήρξαν δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της γερμανικής τράπεζας που άνοιξαν παράθυρο για αγορές ιταλικών ομολόγων. Οι δηλώσεις αυτές ήταν αρκετές να κάνουν τον κύκλο του κόσμου εν μέσω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του politico Γερμανοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι είχαν προσεγγίσει Ιταλούς ομολόγους τους προσφέροντας διμερή οικονομική στήριξη, σε αντάλλαγμα για διμερή συμφωνία στο προσφυγικό. Η γερμανική στήριξη θα αφορούσε και τον ιταλικό τραπεζικό τομέα.

Τους χειρότερους φόβους των Βρυξελλών επιβεβαιώνει το βέτο στα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για το μεταναστευτικό, όπως σημειώνει το Politico.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι Βρυξέλλες «φοβούνται πως η ασυνήθιστη σύμπραξη των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράλυση».

Η Ιταλία είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την πορεία των συζητήσεων για το μεταναστευτικό, ωστόσο, η κίνηση Κόντε να καθυστερήσει τα συμπεράσματα της συνόδου εξέπληξε τους υπόλοιπους ηγέτες, προσθέτει μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με αξιωματούχου, που επικαλείται το Politico, οι άλλοι ηγέτες προέτρεψαν τον Ιταλό πρωθυπουργό να μην εμποδίσει και τα υπόλοιπα θέματα συζήτησης, στα οποία φαίνεται να υπάρχει συναίνεση, ανάμεσα σε αυτά η αμυντική συνεργασία και η επιτάχυνση εργασιών για το επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, συνδέοντάς τα με τη διαμάχη για τη μετανάστευση.

Τι συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι στη Σύνοδο Κορυφής για τους μετανάστες

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, έπειτα από σχεδόν δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Ιταλίας, που απειλούσε να προβάλει βέτο.

«Οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στα συμπεράσματα της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη μετανάστευση», γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ.

Οι 28 της ΕΕ συμφωνούν στη δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών σε εθελοντική βάση(!!!) σε χώρες της Μεσογείου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σε αυτά τα κέντρα θα γίνεται το σκανάρισμα των αιτούντων άσυλο. Ταυτόχρονα δεσμεύθηκαν να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ίδιου του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο ως το τέλος του χρόνου.

Μετά από απαίτηση των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ, έγινε προσπάθεια να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη πως αυτή η αναθεώρηση του Δουβλίνου, θα πρέπει να γίνει με ομοφωνία.

Τουλάχιστον έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμες να λάβουν στο έδαφός τους μετανάστες που θα φτάνουν σε «κέντρα αποβίβασης».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε το ζήτημα πιο συγκεκριμένο και τόνισε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν.

«Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση», αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, που συμφωνήθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις διάρκειας εννέα και πλέον ωρών.

Οι 28 συμφώνησαν επίσης να κάνουν αυστηρότερους τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, καθώς και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, θα υπάρχουν στο εξής αυστηρότεροι έλεγχοι στην κίνηση αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ, είναι σαφές πως όλοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες και ότι δεν θα επιτρέπεται στους αιτούντες άσυλο να διαλέγουν εκείνοι το σε ποια χώρα θα ζητούν διεθνή προστασία.

Ικανοποίηση στην Ιταλία

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ικανοποιημένος για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ τα ξημερώματα, τονίζοντας πως η Ρώμη θα λάβει αργότερα αποφάσεις για το εάν θα φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.

«Είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε ο Κόντε στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη μαραθώνια συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση, αλλά από σήμερα η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη της», πρόσθεσε.

Ο Κόντε αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις διαστάσεις της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, ιδίως την πιθανότητα να δημιουργηθούν ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών όπου θα παραμένουν ως ότου να εκδίδονται αποφάσεις για τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου.

Διευκρίνισε πως η Ρώμη δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα δημιουργήσει τέτοιο κέντρο στην επικράτειά της.

«Αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβουμε μαζί, ως κυβέρνηση. Δεν μας ζητήθηκε να το κάνουμε οπωσδήποτε», τόνισε ο Κόντε, που πήρε μέρος στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής.

Η υιοθέτηση του κειμένου των συμπερασμάτων καθυστέρησε κυρίως επειδή η ιταλική κυβέρνηση απειλούσε να ασκήσει βέτο στην πρώτη του εκδοχή.

Θετική ένδειξη χαρακτήρισε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ το ότι οι ηγέτες των 28 μπόρεσαν να καταλήξουν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής σε κοινή γλώσσα όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών και των προσφύγων, ωστόσο παραδέχθηκε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν βαθιές διαφορές ανάμεσα στις χώρες-μέλη.

«Συνολικά, έπειτα από μια εντατική συζήτηση για το πιο δύσκολο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το μεταναστευτικό, είναι καλό σημάδι το ότι συμφωνήσαμε σε ένα κοινό κείμενο», είπε η Μέρκελ. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις», πρόσθεσε πάντως η γερμανίδα καγκελάριος.

Τι ζητούσε η Ιταλία

«Όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», ανέφεραν νωρίτερα ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Το πρώτο που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Επιπλέον, οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνούσε με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητούσε την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική.

«Πιστεύουμε ότι η ιταλική πρόταση για την μετανάστευση είναι λογική. Η Ιταλία δεν θέλει λόγια, θέλει πράξεις για την μετανάστευση», δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Η Ιταλία, που νωρίτερα μπλόκαρε την έκδοση συμπερασμάτων, συμφώνησε με την τελική διατύπωση για το μεταναστευτικό, ξεμπλοκάροντας και τα υπόλοιπα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των 28, στις 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής (τοπική ώρα), μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων και διμερών επαφών του Πρωθυπουργού Κόντε, κυρίως με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.

Σημειώνεται ότι η στάση της Ιταλίας είχε οδηγήσει στην αναβολή της ενημέρωσης των Προέδρων Τουσκ και Γιούνκερ προς τον Τύπο για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας πριν το δείπνο, καθώς ο Τζ. Κόντε αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του στο ως τότε κείμενο των συμπερασμάτων (που αφορούσε την άμυνα, τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, τη διεύρυνση και την κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο), ώστε να πετύχει καλύτερες διατυπώσεις στο κείμενο του μεταναστευτικού, που δεν είχε ακόμα συζητηθεί.

Παρά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για μετανάστες και πρόσφυγες η Ευρώπη παραμένει κομμένη στα δύο. Η Ένωση είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Ουσιαστικά δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά λύση στο αδιέξοδο που προέκυψε στη Σύνοδο.

Ήταν μια Σύνοδος στην οποία διαμορφώθηκαν δυο στρατόπεδα. Απ’ τη μια η Ελλάδα με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα, και απ’ την άλλη η Αυστρία και οι χώρες του Βίσεγκραντ, και που θέλουν διαφορετικούς ελέγχους στα σύνορα, μια μίνι Σένγκεν και ουσιαστικά οδηγούν σε μια Ευρώπη-φρούριο, όπου κανείς μετανάστης δεν θα μπορεί να μετακινηθεί από την χώρα εισόδου στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...