Σκοπιανό

Συμφωνία για το όνομα - Κοτζιάς για Σκοπιανό: "Εμείς τελειώσαμε! Ο λόγος στους πρωθυπουργούς για την τελική συμφωνία"

Μόνο νομικά ζητήματα απομένουν, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νωρίτερα ο σκοπιανός ομόλογός του είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι στο τελικό στάδιο.

Δήλωση υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το Ονοματολογικό.

«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών.

Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Νωρίτερα, ο κ. Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις που φιλοξενεί το πρακτορείο MIA, δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, κατέληξαν σε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο.

«Είχαμε μία παραγωγική συνάντηση και έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα» ανέφερε ο Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο MIA, σημειώνοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, μέσα στην εβδομάδα.

«Πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί το θέμα σε επίπεδο πρωθυπουργών γιατί είδαμε πως οι διαρροές επηρεάζουν τη διαδικασία», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία

Tα πιθανά ονόματα

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να μην επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι είμαστε πιο κοντά στο «Βόρεια Μακεδονία» και αρκείται στο ότι πρόκειται για ένα από τα επικρατέστερα ονόματα (μαζί με το «Άνω Μακεδονία» και το «Νέα Μακεδονία»).

Ενώ πηγές με καλή γνώση των διπλωματικών διαβουλεύσεων σχολίαζαν ότι έχουν αυξηθεί οι πιέσεις από Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία στα Σκόπια, αφού στη Σόφια αναδείχθηκε ως σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια.

Νιμιτρόφ : Στο «τελικό στάδιο» οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Στο «τελικό στάδιο» εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση. Υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Παράλληλα, ο Ν. Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς

Μογκερίνι: Ενθαρρύνουμε ένα θετικό αποτέλεσμα

Εν τω μεταξύ, την σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, χαιρέτησε προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι «Θα δουλέψουμε όλοι μαζί και θα ενθαρρύνουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Η Φ. Μογκερίνι ενημέρωσε τον Τύπο ότι «είχαμε ένα άτυπο πρόγευμα εργασίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και χαρήκαμε από την σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας για το ονοματολογικό».

Το προγραμματισμένο πρόγευμα με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τακτικών συναντήσεων των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ με υπουργούς εξωτερικών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Σημειώνεται ότι χθες, Κυριακή, η Υπατη Εκπρόσωπος συναντήθηκε με τον Ν. Δημητρόφ και ενημερώθηκε για τη «σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ονομασίας».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Φ. Μογκερίνι εξέφρασε «τη στήριξη της Ε.Ε. στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις» και δήλωσε πως το ενδεχόμενο θετικής έκβασης «θα ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την ΕΕ».

https://www.youtube.com/watch?v=ccuJ8bjv04s

https://www.youtube.com/watch?v=d0Cbq920bEs&t=3s

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...