Πατριαρχεία

«Σάρκα και οστά» παίρνει η Ορθόδοξη συμμαχία - Πατριάρχης Ειρηναίος: Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην Ρωσία - Ετοιμη να στείλει βοήθεια η Μόσχα

Η Σερβία θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να σώσει το Κοσσυφοπέδιο και την σερβική παρουσία στην επαρχία, και από την άποψη αυτή, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην Ρωσία και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

Ο προκαθήμενος της σερβικής εκκλησίας απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση των Σέρβων, 10 χρόνια μετά τη μονομερή ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου (2008), ο Πατριάρχης είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι «ένα μεγάλο πρόβλημα και μια μεγάλη πληγή του σερβικού λαού», όπως και στο παρελθόν - αυτό είναι το μέρος όπου σχηματίστηκε η Σερβική ιστορία, η κρατικότητα και η πνευματικότητα.

Σερβία χωρίς Κοσσυφοπέδιο είναι σαν ένας άνθρωπος χωρίς καρδιά”, είπε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

Αναγνώρισε ότι μετά το 1999 και τον βομβαρδισμό των χωρών του ΝΑΤΟ εναντια στην κυρίαρχη Γιουγκοσλαβία οι ναοί και τα μοναστήρια στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια, καταστράφηκαν και καηκαν. "Τα νεκροταφεία μας καταστρέφονται συστηματικά, γενικά, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου προσπαθούν να διαγράψουν κάθε απόδειξη της παρουσίας μας σε αυτή τη γη", δήλωσε ο επικεφαλής της Σερβικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη, τώρα η Σερβία αγωνίζεται επιθετικά για να κρατήσει το Κοσσυφοπέδιο επειδή "αυτή η περιοχή αφαιρέθηκε από τη Σερβία αδικαιολόγητα".

Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αντισταθούμε στην πίεση των χωρών εκείνων που τόσο άδικα συμπεριφέρονται απέναντί μας, αναφορικά με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα και αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς, όμως, ελπίζουμε ότι πολλές χώρες έχουν αλλάξει τη θέση τους. 

Ειδικότερα, προσβλέπουμε στη Ρωσία, η οποία κατέχει ηγετική θέση στον κόσμο. Οι δυνάμεις μας είναι μικρές, και χρειαζόμαστε πραγματικά βοήθεια από την αδελφη Ρωσία και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ", τόνισε ο Πατριάρχης.

Υπενθύμισε ότι η Σερβία και η Ρωσία είναι ενωμένες με κοινή πίστη, ιστορία και πολιτισμό και κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν πάντα αδελφικές.

Και σήμερα, όταν πολλά κράτη έχουν λάβει αντι-ρωσική θέση, εμείς μείναμε στη ρωσική πλευρά. Αυτοί οι άνθρωποι αναστέλλουν ισχυρά την είσοδο της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκαλώντας μας “μικρή Ρωσία”.

Δεν έχουμε τίποτα εναντίον αυτού, είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας λένε κάτι τέτοιο ", πρόσθεσε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

Η Ρωσία πλέον όποτε και εάν χρειαστεί θα βοηθηήσει τους ομόδοξους Σέρβους.

Οπως σας αναφέραμε, ραγδαίες εξελίξεις προκύπτουν από την επικοινωνία Πούτιν-Βούτσις μετά τα επεισόδια στο Βόρεια Μιτρόβιτσα. «Μην έχεις καμία αμφιβολία ότι θα στείλω άμεσα δυνάμεις αν χρειαστεί. Δεν θα αφήσω τον πιο σημαντικό έταιρο και σύμμαχο μου στην Ευρώπη ανυπεράσπιστο» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας στον Σέρβο ομόλογο του και πλέον πάμε για νέες περιπέτειες στην περιοχή.

Η είδηση κάνει το γύρο της Σερβίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σερβικά μαχητικά σφυρίζουν συνεχώς πάνω από τα κεφάλια των Αλβανών στο Πρέσεβο για δεύτερη σερί ημέρα

Ο Β.Πούτιν στην νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σέρβο πρόεδρο δήλωσε σύμφωνα με σερβικό ΜΜΕ:

«Σε περίπτωση απόπειρας κατοχής του βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου από αλβανικές ειδικές δυνάμεις ή νέου πογκρόμ κατά των Σέρβων, η Ρωσία θα στείλει αμέσως σημαντική στρατιωτική βοήθεια».

Αυτό μεταφράζεται με την αποστολή ρωσικής αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας με όλα τα μέσα της η οποία βάσει της απόφασης 1244 του ΟΗΕ είναι εφικτό διότι πολύ απλά η Ρωσία είναι συμβαλλόμενο μέρος στην «ασφάλεια» της πρώην γιουγκοσλαβικής επαρχίας.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι πλήρως δεσμευμένη στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου με όλα τα μέσα της , για την υπεράσπιση τους ενάντια σε μια πιθανή επίθεση.

Σε περίπτωση που ξεκινήσει ένα νέο πογκρόμ εναντίον των Σέρβων στην επαρχία με αλβανικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θα στοχεύσουν στην κατοχή του βορείου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου, η Μόσχα θα στείλει αμέσως σημαντική στρατιωτική βοήθεια», ανέφερε το Κρεμλίνο επί λέξη .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ