Μέση Ανατολή

"Πόλεμος με το Ιράν; Είναι ορατός, μπορώ να δώ πως θα ξεκινήσει" - Πήρε σειρά η Τεχεράνη μετά τις δηλώσεις Μάτις...

Στην τελική ευθεία για πόλεμο με το Ιράν. Πριν λίγο σε ενημέρωση του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τ.Μάτις, ειπώθηκε πως ένας πόλεμος Ισραήλ-Ιράν είναι πλέον ορατός. Οι δηλώσεις έχουν ξεφύγει απ όλες τις πλευρές και το σίγουρο είναι πως η θύελλα έρχεται...

"Μπορώ να δω πως μπορεί να ξεκινήσει, Δεν είμαι σίγουρος πότε ή που".

"Πιστεύω πως είναι πολύ πιθανό στην Συρία επειδή το Ιράν συνεχίζει τον πόλεμο δια αντιπροσώπων εκεί μέσω της Χεζμπολάχ".

Και ο Στρατηγός Ντάνφορντ, ανέφερε με τη σειρά του ότι "οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες τις απειλές από το Ιράν. Είναι η πυρηνική απειλή, η πυραυλική απειλή, η κυβερνο-απειλή, είναι η ναυτική απειλή και η τροφοδότηση των αντιπροσώπων του".

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Α.Λίμπερμαν, ανέφερε στον Τ.Μάτις ότι:

"τα ιρανικά φορτία με όπλα προς τη Συρία προορίζονται για επιθέσεις κατά του Ισραήλ".

"Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλον λόγο".

Οπως ενημερώσαμε χτες ο Αμερικανός διοικητής της CENTCOM ( διοίκηση Μέσης Ανατολής) στρατηγός Joseph Votel επισκέφθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα το Τελ Αβίβ, μια επίσκεψη που έγινε αργότερα γνωστή, ενώ ισραηλινός υπουργός Άμυνας Avigdor Liberman βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία.

Ο Liberman όπως συναντίεται αυτή την ώρα με τον Υπουργό Άμυνας James Mattis (κεντρική φωτογραφία άρθρου) και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας John Bolton, σε μια «καυτή» συνεδρίαση για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής.

"Αν χτυπήσετε Τελ Αβίβ, χτυπάμε Τεχεράνη" απαντά το Ισραήλ στις απειλές Ιράν

Το Ισραήλ θα ανταποδώσει ενδεχόμενη ιρανική επίθεση πλήττοντας την Τεχεράνη, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο… αλλά αν το Ιράν επιτεθεί στο Τελ Αβίβ, θα χτυπήσουμε την Τεχεράνη», δήλωσε ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν στον αραβόφωνο, σαουδαραβικής ιδιοκτησίας ειδησεογραφικό ιστότοπο Elaph, που έχει έδρα του το Λονδίνο.

«Κάθε προχωρημένο φυλάκιο στο οποίο βλέπουμε να τοποθετείται στρατιωτικά το Ιράν στη Συρία, θα το καταστρέφουμε, και δεν θα το επιτρέψουμε αυτό με όποιο τίμημα», δήλωσε ο Λίμπερμαν στον Elaph.

“Ενωθείτε κατά των ΗΠΑ”, το κάλεσμα του Χαμενεΐ στους απανταχού μουσουλμάνους

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κάλεσε σήμερα τα μουσουλμανικά έθνη να ενωθούν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας πως η Τεχεράνη δεν θα παραδοθεί ποτέ στο «μπούλιγνκ», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Το ιρανικό έθνος έχει αντισταθεί με επιτυχία στις ψευτοπαλικαρίστικες προσπάθειες της Αμερικής και άλλων αλαζονικών δυνάμεων και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε…

Όλα τα μουσουλμανικά έθνη θα πρέπει να αντιτεθούν ενωμένα στην Αμερική και σε άλλους εχθρούς», δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η ανώτατη αρχή του Ιράν επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επειδή είπε την Τρίτη ότι κάποιες χώρες στη Μέση Ανατολή «δεν θα αντέξουν ούτε μία εβδομάδα» χωρίς την προστασία των ΗΠΑ.

«Τέτοια σχόλια είναι ταπεινωτικά για τους μουσουλμάνους… Δυστυχώς στην περιοχή μας διεξάγεται ένας πόλεμος ανάμεσα σε μουσουλμανικές χώρες.

Οι οπισθοδρομικές κυβερνήσεις κάποιων μουσουλμανικών χωρών πολεμούν με άλλες χώρες», είπε ο Χαμενεΐ.

Στο δρόμο προς την κλιμάκωση...

Το παραλιακό Τελ Αβίβ είναι η εμπορική πρωτεύουσα του Ισραήλ και έδρα του γενικού επιτελείου στρατού. Το Ιράν, που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, απειλεί συχνά ότι θα πλήξει το Τελ Αβίβ.

Η νέα ισραηλινο-ιρανική αντιπαράθεση εξελίσσεται από τις 10 Φεβρουαρίου, όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από συριακή βάση εισέδυσε στον εναέριο χώρο του.

Το Ισραήλ κατέρριψε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και εξαπέλυσε επιδρομή εναντίον της συριακής αεράμυνας κατά την οποία ένα από τα ισραηλινά F-16 καταρρίφθηκε.

Στις 9 Απριλίου, επτά μέλη του σώματος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα σε συριακή βάση.

Η Τεχεράνη επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη για την επίθεση και υποσχέθηκε ότι θα ανταποδώσει χωρίς να διευκρινίζει το περιεχόμενο των αντιποίνων, και το Ισραήλ απάντησε απειλώντας από την πλευρά του να διευρύνει τις επιθέσεις σε ιρανικές στρατιωτικές θέσεις στη Συρία.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως οι αεροπορικές επιδρομές τους έχουν σκοπό να εμποδίσουν την εδραίωση της ιρανικής φρουράς στη Συρία, όπου μάχεται στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και τη σύνδεσή της με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο ώστε να δημιουργήσουν ένα ευρύ μέτωπο εναντίον του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...