Βόρεια Ήπειρος

Ανοίγουν την πόρτα εισόδου στην ΕΕ για τον «ναρκέμπορα» και τσιράκι του Ερντογάν Έντι Ράμα - Η Ελλάδα σε κλοιό

Οι Ευρωπαίοι ανοίγουν την πόρτα της Ε.Ε. για τον «ναρκέμπορα» και τσιράκι του Ερντογάν Έντι Ράμα και την χώρα του, την Αλβανία, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στη γειτονική χώρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και βεβαίως καμία βελτίωση στο κεφάλαιο που αφορά στις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ προκειμένω με την Ελλάδα δεν υπάρχει.

Αντιθέτως, οι προκλήσεις, η εγκληματικότητα και το εμπόριο των ναρκωτικών έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια και επί πρωθυπουργίας Ράμα. Φαίνεται όμως πώς αυτή η κατάσταση κάποιους ευνοεί. Μην ξεχνάμε πώς πρόσφατα η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Αλβανία αγοράστηκε από αμερικανική τράπεζα στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας βρίσκεται η σύζυγος του Αλβανού πρωθυπουργού και οι φήμες για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» από την οικογένεια μέσω της τράπεζας οργιάζει εντός της χώρας. 

Χθες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι μετέφερε και παρέδωσε στον Έντι Ράμα στα Τίρανα την έκθεση της Κομισιόν η οποία περιλαμβάνει την θετική εισήγησή της προς το Συμβούλιο της ΕΕ για χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αλβανία.

Στην από κοινού με την κ. Μογκερίνι συνέντευξη τύπου ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας για την Αλβανία την συγκεκριμένη εξέλιξη. Όπως είπε η Αλβανία πήρε ότι της ανήκει, καθώς εκπλήρωσε τις πέντε προτεραιότητες που είχε θέσει πριν ενάμιση χρόνο το Συμβούλιο της ΕΕ, και συγκεκριμένα την μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, την μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Ο κ. Ράμα θεώρησε δεδομένο ότι τον Ιούνιο το Συμβούλιο των “28” θα υιοθετήσει την θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γεγονός που θα επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία.

Στην παρέμβασή της, η κ. Μογκερίνι είπε για την έκθεση της Κομισιόν ότι «πρόκειται για ιστορική στιγμή για την Αλβανία, που υπήρξε προϊόν κοινής προσπάθειας και κοινών ευθυνών» ενώ δήλωσε ακόμα πως η πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια «αφορά την ανάγκη επανένωσης της Ευρώπης».

«Σήμερα”, είπε, δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να μη συνορεύει με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς το στόχο αυτό (σ.σ την επανένωση της Ευρώπης), αποτελεί αναγκαιότητα να καταβληθούν προσπάθειες, καλής θελήσεως και συμβιβασμών για την επίλυση των ανοιχτών διμερών προβλημάτων, γεγονός που αποκτάει ιδιαίτερο ρόλο στις ενταξιακές προσδοκίες των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια”.

Στο σημείο αυτό η κ. Μογκερίνι έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας: «Χαιρετίζω τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την Ελλάδα και βρίσκονται σε εξέλιξη, τις οποίες ενθαρρύνω και ελπίζω ότι θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ανεξαρτήτως της διαδικασίας ένταξης».

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν «ταχύτητες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όπως είπε «αυτές δε θα αφορούν τις παλιές και νέες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τους ρυθμούς ανάπτυξης».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...