Βαλκάνια

Πάμε για διαμελισμό του Κοσόβου: Εμπόλεμη ζώνη η Βόρεια Μιτρόβιτσα - Υψωσαν σταυρούς οι Σέρβοι και έκλεισαν με οδοφράγματα τις οδικές αρτηρίες

Κλιμάκωση βήμα βήμα παρατηρείται εδώ και ώρες στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο καθώς την εμφάνιση τους έχουν κάνει οδοφράγματα (εικόνες παρακάτω) που έχουν μπλοκάρει τις οδικές αρτηρίες από και προς τις σερβικές περιοχές. Επιβεβαιώνεται η χτεσινή πληροφορία πως ο Σέρβος πρόεδρος, Aleksandar Vucic, πήρε τηλέφωνο τον Thaci και τον απείλησε ευθέως με μετακίνηση του σερβικού στρατού στα σύνορα με το Κόσοβο.

Ολα δείχνουν πως Σερβία-Ρωσία κινούνται ταχύτατα προς την κατεύθυνση διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου μετά την δημιουργία σερβικών δήμων. Ηδη αποχώρησαν οι Σέρβοι από την κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι και να πάψουν να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις που είχαν στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η «Σερβική Λίστα» στην κυβέρνηση Χαραντινάι συμμετείχε με έναν αντιπρόεδρο, τρεις υπουργούς και έξι υφυπουργούς. Η αποχώρηση τους ενδέχεται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση στο Κόσοβο αν ο Ράμους Χαραντινάι δεν μπορέσει να βρει άλλους πολιτικούς συμμάχους για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την συνάντηση που είχαν με τον Αλ. Βούτσιτς, ανακοίνωσαν επίσης ότι από τις 20 Απριλίου θα κινήσουν, μονομερώς, τις διεργασίες για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία -και επίσημα- πολιτοφυλακής, αυτό άλλωστε προμηνύει και η δημόσια κοινή ανακοίνωση που έβγαλαν οι ΜΚΟ από τη Βόρεια Μιτρόβιτσα για το χτεσινό περιστατικό με την χρήση βίας και την σύλληψη Σέρβων αξιωματούχων.

Οι ΜΚΟ που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση, μετά από συζητήσεις με αυτόπτες μάρτυρες καθώς και από ανάλυση των βίντεο, καταδικάζουν την χρήση βίας από τις ειδικές δυνάμεις του Κοσόβου εναντίον πολιτών, συμμετεχόντων και δημοσιογράφων.

Οι ΜΚΟ ζητούν τα ακόλουθα:

H Κυβέρνηση του Κοσόβου και το Υπουργείο Εσωτερικών να ξεκινήσουν άμεσα έρευνα της χρήσης υπερβολικής βίας κατά τη διάρκεια του περιστατικού στη Βόρεια Μιτρόβιτσα στις 26 Μαρτίου 2018 και τη χρήση όλων των νομικών μέσων εναντίον των ατόμων που ξεκίνησαν ή συμμετείχαν στο περιστατικό, χτύπησαν και προσέβαλαν τους συμμετέχοντες.

Το γραφείο της ΕΕ και η EULEX να συμμετάσχουν ενεργά στις προσπάθειες ώστε να ξεκαθαριστούν οι περιστάσεις που οδήγησαν στην εμπλοκή των ειδικών δυνάμεων και την κακοποίηση των ατόμων με χρήση βίας.

Οσο αφορά τους πολιτικούς εκπροσώπους της Σερβικής κοινωνίας στο Κόσοβο, τους θεσμούς και τους αντιπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου, απαιτούμε:

Να λάβουν άμεσα αποφασιστικά θεσμικά μέτρα για την ανάληψη δράσεων και την προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των Σέρβων πολιτών στο Κόσοβο.

Την χρήση όλης της επιρροής και των διαπραγματευτικών τους ικανοτήτων για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου και των πρακτικών για δράσεις των ειδικών δυνάμεων του Κοσόβου στις σερβικές περιοχές, ώστε να ενισχυθεί το σύστημα πολιτικής επίβλεψης και να αυξηθεί η παρουσία μελών της μειοψηφίας στην επίβλεψη των μηχανισμών των ειδικών δυνάμεων του Κοσόβου.

North Mitrovica, Sigantories:

27 March 2018 NGO Aktiv

NGO ACDC (Advocacy Center for Democratic Culture)

NGO “Mitrovica Humane Center”

NGO “Women’s Rights”

"Ο ίδιος ο Thaci έδωσε εντολή να σύρουν τον Djuric"

"Ο ίδιος ο Θάτσι έδωσε την εντολή ώστε να τον ταπεινώσουν" αναφέρουν αλβανικές πηγές.

"Ο Θάτσι έδωσε εντολή στον πρώτο αναπληρωτή πρωθυπουργό Behgjet Pacolli, τον Υπουργό Εσωτερικών Flamur Sefaj, και τον Διευθυντή της Αστυνομίας του Κοσόβου, Shpend Maxhuni, πως να δράσουν στο βόρειο Κόσοβο.

"Μια πηγή που ήταν στην συνεδρίαση, είπε ότι ο Σέρβος πρόεδρος, Aleksandar Vucic, πήρε τηλέφωνο τον Thaci και τον απείλησε ευθέως με μετακίνηση του σερβικού στρατού στα σύνορα με το Κόσοβο"

"Μετά την συζήτηση, ο Thaci έδωσε εντολή στην Αστυνομία να μεταφέρουν τον Djuric στην Pristina και να τον ταπεινώσουν μεταχειρίζοντας τον ως εγκληματία, δεμένο και με το κεφάλι κάτω".

Ανώνυμη πηγή παραδέχτηκε πως το χτεσινό περιστατικό ήταν σενάριο διαμελισμού του Κοσόβου.

Τι είπε ο Djuric

"Δεν ήταν αστυνομικοί. Ηταν τρομοκρατική συμμορία. Τους έστειλαν απέναντι σε άοπλους άνδρες. Με έβαλαν σε φορτηγό και προσπάθησαν να με ταπεινώσουν πιέζοντας με όπλο το στομάχι μου, ένας έβγαλε μαχαίρι και ένας άλλος έβγαζε φωτογραφίες. Στο δρόμο προς τη Πρίστινα φώναζαν "Αλλαχού Ακμπάρ" είπε ο Djuric.

"Αν δεν είχε παρέμβει το Βελιγράδι, η βία και η τρομοκρατία απέναντι στους Σέρβους θα είχε συνεχιστεί"

Ο γιατρός Μιλάνο Ιβάνοβιτς, από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι 32 άτομα έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων πέντε σοβαρά, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου κατά τη σύλληψη του Djuric.

Ο Ιβάνοβιτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι τραυματίες έχουν έτυχαν περίθαλψης σε ένα τοπικό νοσοκομείο στη διαιρεμένη πόλη της Μιτρόβιτσα και έλαβαν εξιτήριο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Μπεχτζίτ Πατσολί δήλωσε ότι η αστυνομία ενήργησε σύμφωνα με τους νόμους της χώρας.

"Τον προειδοποιήσαμε αρκετές φορές να σεβαστεί το νόμο του Κοσσυφοπεδίου, καθώς οποιοσδήποτε πολίτης πρέπει να σέβεται τους νόμους του οικοδεσπότη όπου κι αν πάει", γράφει ο Pacolli στο Facebook.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούσιτς απέρριψε τις αιτιάσεις της Πρίστινα ενώ συμπλήρωσε:

«Δεν θα το προσπεράσουμε αυτό. Όλοι όσοι συμμετείχαν στην απαγωγή [του Ντιούρτς] θα απαντήσουν στις αρμόδιες [σερβικές] αρχές ", δήλωσε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι ο Ντιούριτς ταπεινώθηκε επειδή "τρομοκράτες τον έσυραν στους δρόμους της Πρίστινα ".

Δείτε το email ανταλλαγής μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. Σύμφωνα με τη Σερβία αυτό αποδεικνύει  τα ψέμματα του Κοσόβου καθώς είχαν ειδοποιηθεί.

Και η μεταφορά του Σέρβου αξιωματούχου στην Πρίστινα...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...