Κόσμος

Με εντολή Ερντογάν η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - Κλιμάκιο αμερικανών στον Β. Έβρο

Απίστευτες είναι οι νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Κλιμάκιο Αμερικανών βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στον Βόρειο Έβρο για να κάνει αυτοψία στο σημείο και να διερευνήσει τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγινε η σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών την Πέμπτη 1η Μαρτίου.

Παράλληλα, ο υποδιοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ταξίαρχος Fred Maiocco, επικεφαλής αντιπροσωπείας επιτελών της Διοίκησης, επισκέφτηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού και ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, για όλες τις εξέλιξεις.

Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, αυτό που ενδιέφερε το κλιμάκιο των Αμερικανών που βρέθηκαν στον Έβρο ήταν να διακριβώσουν τη θέση, στην οποία βρίσκονταν οι Έλληνες στρατιωτικοί την ώρα της σύλληψης (μορφολογία της περιοχής, στίγμα τηλεφώνων) και τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν. 

Την ευθύνηση για τα μέτρα φύλαξης και επιτήρησης σε όλη την ευρύτερη περιοχή των Καστανιών έχει η μονάδα του Πυροβολικού και όχι η μονάδα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, η 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «Ρίμινι» που έχει έδρα την Καβύλη, στο μέσον της διαδρομής Ορεστιάδα - Καστανιές.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών είναι έντονο βέβαια το τελευταίο διάστημα.

Σε ένα μέτωπο γεμάτο αβεβαιότητα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση που είχε πριν λίγες ημέρες στο γραφείο του με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Παρότι η τυπικά η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από το ΓΕΕΘΑ «προγραμματισμένη» και μόνο η παρουσία του κ. Πάιατ στο Πεντάγωνο αυτή την περίοδο, καταδεικνύει, αφενός το ενδιαφέρον, αφετέρου το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή.

Ουσιαστικά, η Αθήνα βασίζεται ιδιαίτερα στην παρέμβαση της Ουάσιγκτον σε όλα τα καυτά μέτωπα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από την υπόθεση του Έβρου, έως την κατάσταση στο Αιγαίο, αλλά και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Πρέπει όμως να βασιζόμαστε στις ΗΠΑ; Θα δείξει, τα σχέδια της υπερδύναμης δεν είναι τόσο ξεκάθαρα στην περιοχή μας, οπότε ας περιμένουμε. Εξάλλου πότε μας βοήθησαν τελευταία φορά; Πάει καιρός... Δεκαετίες...

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, χωρίς επισήμως να ανακοινωθεί τίποτα για το περιεχόμενό της. Πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι Πάιατ και Αποστολάκης συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, αλλά και το σύνολο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ.

Το τι πραγματικά συνέβη θα το μάθουμε σίγουρα, καθώς τίποτα πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί. 

 

 Το παρασκήνιο της σύλληψης με εντολή Ερντογάν

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, όταν η ελληνική περίπολος ακινητοποιήθηκε από τους Τούρκους, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στο κοντινό τουρκικό φυλάκιο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ελληνικό «φυλάκιο 1». εκεί φέρεται να δόθηκε αρχικά η δυνατότητα στον ανθυπολοχαγό Αγγ. Μητρετώδη να καλέσει από το κινητό του τον ταξίαρχο της μονάδας και να του εξηγήσει τι είχε συμβεί.

Η συνομιλία τους κράτησε περίπου δέκα λεπτά και σύμφωνα με τις διαρροές στη συνέχεια ο ταξίαρχος κάλεσε τον ομόβαθμό του Τούρκο διοικητή της μονάδας, ζητώντας του να αφήσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ώστε να επιστρέψουν στην μονάδα τους. Πρόκειται για μια πάγια τακτική, συνήθη όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπήρχαν παρόμοια γεγονότα και από τις δύο πλευρές.

Η εμπλοκή όμως της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, της Jandarma, άντρες της οποίας ήταν παρόντες στη σύλληψη των δύο Ελλήνων, έδωσε άλλη τροπή. Τα στελέχη της Jandarma θεωρούνται οι «πραιτοριανοί» του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και ήταν αυτή που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του πραξικοπήματος το 2016. Έκτοτε έχουν αναλάβει ρόλο «ελεγκτών» στον Τουρκικό στρατό και εκτός από την αστυνόμευση των πόλεων, εποπτεύουν και τα σύνορα.

Όταν οι άνδρες της Jandarma ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις και την επικοινωνία των δύο ταξιάρχων, ενημέρωσαν άμεσα την πολιτική ηγεσία και εν τέλει τον Ρ. Τ. Ερντογάν. Έτσι ο χειρισμός του θέματος ξέφυγε από το επίπεδο του Τούρκου διοικητή, ο οποίος ύστερα από λίγη ώρα, και μια επικοινωνία που κράτησε 45 λεπτά, ενημέρωσε τον Έλληνα ταξίαρχο πως το όλο θέμα χειριζόταν πλέον η Jandarma και θα ακολουθηθεί η «δικαστική οδός».

Στον Στρατό Ξηράς, η ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά.

Μένοντας μακριά από μικροπολιτικές προσεγγίσεις, από την ελληνική κυβέρνηση απαιτείται το μείγμα αλήθειας και αποτελεσματικότητας που θα φέρει τους δύο πίσω σώους και ασφαλείς το συντομότερο! Όλα τα άλλα θα τα συζητήσουμε με (περισσότερα και πιο επώδυνα) στοιχεία μετά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ