Πολεμική αεροπορία

Συμφώνησαν Τσίπρας – Καμμένος για την αναβάθμιση των F-16 - Με ερωτηματικά η συμφωνία...

Η διαρκής κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας οδήγησαν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας στην απόφαση για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 τής πολεμικής μας αεροπορίας.

Στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος συμφώνησαν το κόστος του προγράμματος να μην ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια.

Το τελευταίο κρύβει παγίδες καθώς μέχρι τώρα οι προτάσεις υπερβαίνουν το 1,1. Και αν δεν μειωθεί, τότε τι;

Εγκαταλείπουμε την αναβάθμιση;

Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ είχε συναντηθεί τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και με τον ΑΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Σημειώνεται πως ο κ. Καμμένος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Ουάσιγκτον.

Η αναβάθμιση 123 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, είχε γίνει για πρώτη φορά γνωστή δια στόματος του αμερικανού προέδρου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό, την οποία είχε παρουσιάσει ως επιτυχία για τη στήριξη στην αμερικανική βιομηχανία όπλων και των εργαζομένων της.

Σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας (Defence Security Cooperation Agency) που ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο, η χώρα μας ζήτησε επισήμως την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στη πλέον σύγχρονη κατηγορία Block V, με εγκατάσταση νέων ηλεκτρονικών, ραντάρ, συστημάτων επικοινωνίας, αυτοπροστασίας και συνδεσιμότητας, προσομοιωτές πτήσης καθώς και υποστήριξη των συστημάτων εδάφους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 2,4 δισ. δολάρια, ωστόσο ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει πως η οροφή για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων μαχητικών από τον προϋπολογισμό δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισεκ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ