Βαλκάνια

Παρέμβαση από Μόσχα και Βελιγράδι για το Σκοπιανό: «Μην παραδώσετε το όνομα Μακεδονία» - «Υπάρχει και άλλος δρόμος»

του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Στην εντατική έστειλε τους Σκοπιανούς o Σέρβος πρέσβης Ντόυσαν Σπασόγιεβιτς κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη, όπου συζητήθηκαν προοπτικές συνεργασίας στο τομέα του τουρισμού και του εμπορίου. Εκεί παραδέχθηκε ότι η Σερβία έκανε μεγάλο λάθος, να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία.  

Στην ουσία πρόκειται για μια ηχηρή παρέμβαση, καθώς μεταφέρει τα λόγια της Σερβικής Κυβέρνησης.

Δήλωσε επίσης ότι η συνεργασία Αθήνας - Βελιγραδίου για την σταθερότητα στην περιοχή είναι πολύ καλή. Σχολιάζοντας τη στάση των 2 χωρών κατά της διαπραγματεύσεις αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι η Σερβία θα είναι στο πλευρό της Ελληνικής κυβέρνησης όποια στάση κι αν κρατήσει αυτή στο εξής.

"Η Σερβία παρακολουθεί από κοντά στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων και βεβαίως θα στηρίξει τη λύση που θα αποφασιστεί από τις συναντήσεις αυτές".

Δείτε το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=l8O27a-VPFY

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του Σ. Λαβρόφ, όπου είχε δηλώσει: «για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας βρίσκονταν σε μια ημιαδρανή κατάσταση και ενεργοποιήθηκαν μόνο όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ».

«Μην υποχωρήσετε στο ζήτημα της ονομασίας, οι Σκοπιανοί είναι εκείνοι που πρέπει να υποχωρήσουν».

Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλε ο Β. Πούτιν μέσω του ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, στην πρώτη δημόσια παρέμβαση για το Σκοπιανό από τότε που το ζήτημα αναζωπυρώθηκε πολιτικά και διπλωματικά.

«Σε ό,τι αφορά την αναβίωση των διαπραγματεύσεων ή την αναβίωση των προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος σχετικά με την ονομασία της “Μακεδονίας” -προσπαθειών οι οποίες επί μακρόν βρίσκονταν σε μια “ημικοιμώμενη” κατάσταση-, ενεργοποιήθηκαν όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι η “Μακεδονία” πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Λαβρόφ στην καθιερωμένη πρώτη συνέντευξη Τύπου για το νέο έτος.

«Γι’ αυτό, συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού, «δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, εσείς δεν έχετε ανάγκη από κάποιες υποχωρήσεις, υποχωρήσεις έχει ανάγκη η “Μακεδονία”, που πρέπει να “τραβηχτεί” στο ΝΑΤΟ».

«Οποια ονομασία κι αν συμφωνήσουν η Ελλάδα και η “Μακεδονία” ως προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εάν αυτή αποφασιστεί επίσημα και κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της “Μακεδονίας”, τότε σίγουρα όλοι θα την αναγνωρίσουν» δήλωσε. Κατέληξε δε στην τοποθέτησή του λέγοντας:

«Αλλά ελπίζω ότι όλοι κατανοούν την ουσία όσων διαδραματίζονται: Εδώ δεν γίνεται καθόλου λόγος για να συνυπολογιστούν κάποια γενικά ή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δύο κοντινών λαών, αλλά για να γίνει οπωσδήποτε μία από αυτές τις χώρες μέλος του ΝΑΤΟ».

Η Μόσχα αναγνωρίζει το λάθος της, καθώς ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία. Αλλες εποχές βέβαια. Τώρα στα ηνία της Ρωσίας είναι ο Β. Πούτιν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως και οι δύο κυβερνήσεις στέλνουν μήνυμα προς την Ελλάδα. Θα το λάβουμε;

Υπενθυμίζουμε ότι πριν ένα έτος, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας είχε δηλώσει ότι η Σερβία έκανε λάθος που αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. 

«Η Σερβία έκανε έναν μεγάλο λάθος» τόνισε.

Η Ευρώπη και όλος ο κόσμος χρησιμοποιούν για τα Σκόπια το όνομα FYROM και εμείς χτυπήσαμε χαστούκι στους συνάδελφούς μας Έλληνες και τώρα περιμένουν την Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και την FYROM, μια αναγνώριση που προσβάλλει τους Έλληνες και αυτοί (οι Σκοπιανοί) ψηφίζουν πάντα υπέρ του Κοσσυφοπεδίου. Πρέπει να παραδεχθώ ότι είμαστε ανόητοι (будали)», είχε δηλώσει ο Ντάσιτς.

Πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα τους, αλλά θα χρησιμοποιεί το όνομα που χρησιμοποιεί η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή FYROM (БЈРМ).

Μην ξεχνάμε και το σημερινό περιστατικό, καθώς όπως αναφέραμε, στήριξη στον Ελληνικό λαό έδωσε σήμερα το Κρεμλίνο, καθώς η παρουσία σημαιών από την Ρωσία δεν είναι τυχαίες. Μάλιστα σύμφωνα με αναγνώστες μας, τις σημαίες δεν τις κρατούσαν άτομα ελληνικής καταγωγής, αλλά ρωσικής, κάτι που έχει πολλούς συμβολισμούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ