Κυβέρνηση

Η χώρα σε περίοδο πολιτικής ανωμαλίας: Ο Α.Τσίπρας παίζει τα παιχνίδια ΗΠΑ-Γερμανίας-Βρετανίας για να κλείσει το Σκοπιανό - Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε...

Ολοταχώς σε περίοδο πολιτικής ανωμαλίας μπαίνει η χώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται να παίζει τα ύπουλα παιχνίδια Γερμανών και Αμερικανών εις βάρος του Εθνους προκειμένου να περάσει όχι μόνο το όνομα των Σκοπίων αλλά και να κλείσουν όλες οι διαφορές με την Αλβανία.  Τα όσα διαδραματίζονται κάτω από το τραπέζι ειδικά με την Αλβανία δεν τα φαντάζεται ο Ελληνας πολίτης. Στα Βαλκάνια η ισορροπία ισχύος ή αν θέλετε η ειρήνη παρά την ηρεμία κρέμεται από μια "κλωστή". Η παρέμβαση Βρετανίας για είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση του ονόματος χτύπησε καμπάνες...

Το σχέδιο "Nova(rtis) Macedonia αποτελεί διπλό σκάνδαλο:

Και κλείσιμο του Σκοπιανού και αποσταθεροποίηση της χώρας.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέσυρε ένα τέτοιο σκάνδαλο με πιθανές ποινικές πολιτικές προεκτάσεις τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται την μέγιστη συσπείρωση λόγω κρίσιμων εθνικών ζητημάτων αποτελεί έγκλημα από μόνο του. Και δεν λέμε ότι δεν αποτελεί σκάνδαλο με ποινικές ευθύνες το Novartis. Απλά το αμερικανοκίνητο "τάιμινγκ" και πολλά άλλα δεν είναι συμπτώσεις...

Ηδη στα Σκόπια βρέθηκε ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν ο οποίος δήλωσε πως «σε πρώτη φάση δεν τίθεται λόγος για ένταξη της πΓΔΜ ακόμη στην Ε.Ε., αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων», απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν η γειτονική χώρα θα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις αν λυνόταν το ονοματολογικό.

Ο Τσίπρας άνοιξε ένα θέμα άγαρμπα και με προφανή στόχο να διχάσει. Ανοιξε το κουτί της Πανδώρας διότι άγγιξε μια πολύ ευαίσθητη χορδή του Ελληνα. Μπήκαμε λοιπόν όλοι μαζί σε μια περιπέτεια, που δεν ξέρουμε πού θα μας βγάλει.

Και αυτό είναι επικίνδυνο. Οταν μπερδεύεται η εξωτερική πολιτική με το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι μεγάλοι.

Ηδη το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή ο πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτο πολιτικό συμβούλιο, σε κοινή συνεδρίαση με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μπουν στο επίκεντρο όλες οι κινήσεις που θα κάνει από εδώ και πέρα το κυβερνών κόμμα. Στο είκεντρο οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και το Σκοπιανό καθώς ετοιμάζεται με ταχύτατους ρυθμούς, υπό την καθοδήγηση του Νίκου Κοτζιά, το Σύμφωνο που θα προτείνει η Αθήνα στα Σκόπια, ενώ είναι πιθανό με την ολοκλήρωσή του να έχουμε νέα συνάντηση Κοτζιά- Ντιμιτρόφ.

«Βόμβα» για το Σκοπιανό: Η Βρετανία θέλει ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ ανεξαρτήτως λύσης στο όνομα

Παρά τις διαβεβαιώσεις από το ΝΑΤΟ ότι τα Σκόπια δεν θα ενταχθούν στην Συμμαχία, αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στη βρετανική Βουλή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Από έγγραφο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Λόρδων με θέμα «Το Ηνωμένο Βασίλειο και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων», επισημαίνεται ότι τα Σκόπια θα πρέπει να ενταχθούν στη Συμμαχία, ανεξάρτητα από το αν βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως η Βρετανία «πρέπει να ενθαρρύνει τις συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια… χρησιμοποιώντας και αναγνωρίζοντας ευκαιρίες στις οποίες μπορούμε να προσφέρουμε πρακτική και πιο ενεργή υποστήριξη».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 42 του εγγράφου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων αναφέρεται:

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Συμφωνούμε με τη διαρκή υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση σχετικά με τις φιλοδοξίες ένταξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Μακεδονίας. Με την προϋπόθεση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, η ένταξή τους θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας στην περιοχή».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 43 του εν λόγω εγγράφου: «Η Κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν την Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με ή χωρίς λύση στο ζήτημα του ονόματος».

Το συγκεκριμένο έγγραφο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων χαιρετίζει επίσης την βοήθεια της κυβέρνησης της αυτής Μεγαλειότητας προς την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την «Μακεδονία», υπογραμμίζοντας πως η ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων

Ποιους όρους θέτει Χωρίς αναφορά στο Σύνταγμα η πρόταση Νίμιτς για ΠΓΔΜ

Το σύνολο της πρότασης του Μάθιου Νίμιτς για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής». Όπως προκύπτει, στην πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ δεν υπάρχει αναφορά σε υποχρεωτική αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υιοθέτηση μιας νέας και μόνιμης ονομασίας για την ΠΓΔΜ, η οποία θα ισχύει erga omnes τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας, συνδέεται από τον Μάθιου Νίμιτς ευθέως και μόνο με την ένταξη του γειτονικού κράτους στην ΕΕ.

Στην πρόταση του δεν υπάρχει αναφορά σε υποχρεωτική αλλαγή του Συντάγματος, αλλά οι δύο χώρες καλούνται να επαναβεβαιώσουν ότι δεν τρέφουν εδαφικές βλέψεις ή αξιώσεις.

Πρωθυπουργός Σκοπίων: Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πριν από λίγο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της.

Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε σήμερα τη μετονομασία του αεροδρομίου από «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων» και τη μετονομασία της εθνικής οδού της ΠΓΔΜ, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «εθνική οδός Φιλία».

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων αναφέρει:

«Η κοινή γνώμη της χώρας είναι πλήρως ενημερωμένη, η λύση (για το θέμα του ονόματος) είναι εφικτή και για αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία. Στη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων της Ελλάδας και της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" ως δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Για την καλή βούληση που εκδηλώνουν οι δύο πλευρές, η κοινή γνώμη ενημερώθηκε πλήρως.

Η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι εφικτή και γι' αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία. Χρειάζεται καλή βούληση και συμβιβασμός από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί λύση, η οποία θα σέβεται την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών των δύο χωρών. Για κάθε επόμενο σημαντικό βήμα προόδου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί εκ νέου πλήρως».

Δήλωση για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Δ.Παπαγγελόπουλου, προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο μετά την εμπλοκή του ονόματός του στο διαφαινόμενο σκάνδαλο της Novartis.

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού: «Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί ΝΔ που σήμερα είναι υπουργός δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός του δικαστικού σώματος. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».

Δείτε Βίντεο: Οι δηλώσεις Α.Σαμαρά και η εξέταση του μάρτυρα Α.Γεωργιάδη στην Εξεταστική

https://www.youtube.com/watch?v=x-g2S-kDeEg

https://www.youtube.com/watch?v=f5RjPCsbFJ0

https://www.youtube.com/watch?v=ZMMKQY10TcE

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές