Κύπρος

"ΚΥΣΕΑ" στην Kύπρο: Διακόπτουν κάθε συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ - Τελευταία προσπάθεια για ειρηνική επίλυση...

Ολοκληρώθηκεη έκτακτη ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Κύπρο που ξεκίνησε στις 7.30 το απόγευμα της Τρίτης, για αξιολόγηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αύριο έχει Συμβούλιο Αρχηγών για αποφάσεις... Κύπρος και Ελλάδα διακόπτουν κάθε συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έχει ήδη αποφασιστεί.

Η σύσκεψη διήρκησε σχεδόν δύο ώρες και όπως αποφασίστηκε ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα της νέας τουρκικής Navtex στο πλαίσιο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Στο Προεδρικό βρίσκονται οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας αλλά και ο Γενικός Εισαγγελέας. Στη σύσκεψη βρίσκονται και επικεφαλής του ΚΣΕΜ και ΚΥΠ.

Βασικά ερωτήματα που θα τεθούν στη σύσκεψη είναι ποια διπλωματικά εργαλεία θα ενεργοποιηθούν, και σε ποια διαβήματα θα προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία και στο εξωτερικό

Σύμφωνα με πληροφορίες Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπεύει να θέσει το ζήτημα την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής, και το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν αποκλείεται στο περιθώριο της Συνόδου να προκύψει και συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αύριο το μεσημέρι στο Προεδρικό την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών της οποίας θα προεδρεύσει το πρωί.

Αυτό το οποίο αναμένεται είναι η δημόσια τοποθέτηση από πλευράς του Προεδρικού σε σχέση για το πως θα διαχειριστεί την κρίση στην ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει αύριο, Τετάρτη, συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών, αντί των χωριστών συναντήσεων που είχαν ανακοινωθεί με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 9: 30πμ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι τελευταίες ειρηνικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης

Το πρώτο που μελετούν ΑΘήνα και Λευκωσία, είναι συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος σε άλλα οικόπεδα, αφήνοντας πίσω το θαλασσοτεμάχιο 3.

Πρώτον είναι σαφής ήττα με προηγούμενο τετελεσμένο και ουδείς εγγυάται πως η Τουρκία δεν θα αντιδράσει και στο οικόπεδο 10.

Ομως η βόμβα είναι ότι Κύπρος και Ελλάδα διακόπτουν κάθε συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ.

Αυτό συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Α.Τσίπρα-Ν.Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έχει ήδη αποφασιστεί.

Κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε νέα κλιμάκωση.

Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να ενεργοποιηθεί η ΕΕ ή αλλιώς ο διεθνής παράγοντας και να εμπλακεί στην επίλυση της κρίσης.

Ομως για ποια ΕΕ μιλάμε;

"Γραμμένη" την έχει η Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Αυτό που τον "καίει" είναι τα τρισ δολ στα κοιτάσματα.

Εντωμεταξύ η κυπριακή Κυβέρνηση απατώντας στην καταγγελία του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ), που αναφέραμε  ότι"Η Κύπρος μπορούσε να βγάλει NAVTEX πριν την Τουρκία και να προχωρήσει κανονικά το γεωτρύπανο της ΕΝΙ «καταλαμβάνοντας» ουσιαστικά τον συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο" ρίχνει ακόμη μια βόμβα που άγνωστο γιατί δεν είχε γίνει γνωστή.

"Είχε εκδοθεί NAVTEX, από το περασμένο Οκτώβρη το αρμόδιο τμήμα είχε εκδώσει τρεις NAVTEX με ισχύ από 10 Φεβρουαρίου μέχρι μέσα Απριλίου, μία για ζώνη απαγόρευσης 500 μέτρων γύρω από τον στόχο '"ΣΟΥΠΙΑ", μία για τη Ζώνη Ασφάλειας 5 νμ και μία για το διάδρομο διελεύσεως των υποστηρικτικών πλοίων από το λιμάνι Λεμεσσού

Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX και επικάλυψε τις κυπριακές NAVTEX. Δεν μιλάμε για παρατυπία αλλά για παρανομία"!

Είναι πρωτοφανές αυτό που συνέβη. Μιλάμε για πολεμική κίνηση κανείς δεν μιλούσε μέχρι τώρα. Ολοι υποβάθμιζαν το γεγονός και περίμεναν η Τουρκία να μην ανανεώσει την NAVTEX. 

Tο ότι έδειξε τέτοιο αποφασιστικότητα, δεν προβλημάτισε κανέναν;

Η Τουρκία θα τολμήσει να εμποδίσει τις προγραμματισμένες μέσα στο 2018 γεωτρήσεις της γαλλικής TOTAL και της αμερικανικής EXXON-MOBIL; Αυτό πλέον φοβούνται όλοι σε Κύπρο-Ελλάδα

Εάν τις εμποδίσει πώς άραγε θα αντιδράσει το Παρίσι και η Ουάσιγκτον;

Υπενθυμίζουμε, ότι η Τουρκία προχώρησε σε μια πρωτοφανή πολεμική ενέργεια, δεσμεύοντας τεράστια θαλάσσια περιοχή η οποία επί της ουσίας περικυκλώνει το νησί της Κύπρου με νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους. Kαι όχι μόνο αλλά δεσμεύει 8 από τα 13 οικόπεδα της ΑΟΖ!

Η εν λόγω περιοχή εκτείνεται από τα ανοιχτά του Ακάμα μέχρι και το ακρωτήρι, περνάει από τα ανοιχτά της Πάφου, της Λεμεσού, της Λάρνακας, του Απόστολου Ανδρέα και καταλήγει στα ανοιχτά της Αντιόχειας.

Η περίοδος ισχύος είναι από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου μέχρι τις 10 Μαρτίου τα μεσάνυχτα.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη, η Τουρκία μέσω του συστήματος NAVTEX έχει δεσμεύσει συνολικά περιοχές που περιλαμβάνουν μεγάλα τμήματα των τεμαχίων 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9 και 13.

https://www.youtube.com/watch?v=0tGWtHyDBuA

https://www.youtube.com/watch?v=Eqm6yr2hzG8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...