Σκοπιανό

Τετέλεσται: Η κυβέρνηση ξεπουλάει το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς - Έτοιμος για την μεγάλη κωλοτούμπα ο Καμμένος

Τετέλεσται. Η ελληνική κυβέρνηση ξεπουλάει το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς. Ο Πάνος Καμμένος που έλεγε πώς δεν πρόκειται να δεχθεί και να συνηγορήσει στον όρο «Μακεδονία» κάνει πίσω και είναι έτοιμος να καταπιεί μία σύνθετη ονομασία που θα περιέχει το «Μακεδονία» σε άλλη γλώσσα. Λες και αυτό δεν συνιστά ξεπούλημα.

Η εικόνα ξεκαθάρισε χθες μετά το υπουργικό συμβούλιο που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Η χρονιά θα είναι που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δείχνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τελειώνει με αυτό το θέμα που παραμένει ανοιχτό από το 1992.

Ο υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε επίσης υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και τόνισε πως «η κυβέρνηση στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι». 

Ποια ήταν η απόφαση του Βουκουρεστίου; Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (erga omnes); Ποια ονόματα έχουν πέσει από τότε πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; «Νέα Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη» και «Σλάβικη Μακεδονία». Το τελευταίο δεν το δέχονται οι Αλβανοί των Σκοπίων και απειλούν την κυβέρνηση Ζάεφ. Άρα, αυτά που μένουν είναι τα υπόλοιπα τρία.

Μεταξύ αυτών λοιπόν έχει να επιλέξει η κυβέρνηση και απειλείται από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία πώς αν δεν κλείσει εδώ και τώρα το θέμα τότε τα Σκόπια θα μπούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την προσωρινή τους ονομασίας. Συνεπώς, αντίο όνομα, αντίο «Μακεδονία».

Όσον για τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο είναι δεδομένο πώς θα κάνει την κυβίστηση όταν χρειαστεί. Επί του παρόντος η κυβέρνηση παίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με στόχο να εκτεθεί η Νέα Δημοκρατία και να ψηφίσει οτιδήποτε έρθει στη Βουλή. Και η αλήθεια είναι πώς με τον Αντώνη Σαμαρά στο κόμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καμία απολύτως επιλογή. Θα ψηφίσει. Άλλωστε οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατία στο θέμα αυτό είναι τεράστιες, όπως και τεράστιες οι ευθύνες της οικογένειας Μητσοτάκη.

Από χθες, ο Πάνος Καμμένος έδειξε εμφανώς πλέον πώς κάνει πίσω. Αφού τόνισε πώς «ο ελληνικός όρος Μακεδονία όπως έχει διαμορφωθεί στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , είναι πάγια εθνική θέση - και επιμένω σε αυτή και ελπίζω ότι η λύση η οποία θα δοθεί , θα είναι λύση που  θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου» μετά άρχισε να αφήνει ενδεχόμενα και «παράθυρα» ανοιχτά.

Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τον κ. Κοτζιά, και μίλησε για δύο αποφάσεις σταθμούς όσο αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Την απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και η δεύτερη το Βουκουρέστι». Όπως είπαμε η απόφαση του Βουκουρεστίου είναι για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Κοινώς... Ενταφιάζεται και το θέμα των Σκοπίων με λύση που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...