Σκοπιανό

Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό - Ζάεφ: Τι μου είπαν Τσίπρας–Κοτζιάς για το όνομα - Ξεσηκώνονται οι Έλληνες πολίτες με συλλαλητήριο στις 21 Ιανουαρίου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, τόσο στο Σκοπιανό, όσο και στο ζήτημα των 8 με τους Τούρκους. Ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς έδωσε απαντήσεις που θα συζητηθούν.

«Η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα», δήλωσε για το Σκοπιανό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Realfm 97,8.

 

Διαβάστε τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για το Σκοπιανό:

Κοτζιάς: Η κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση αυτού του προβλήματος, διότι όπως έχω επανειλημμένα υπογραμμίσει η ιστορία πρέπει να είναι το μεγάλο μας σχολείο και η κληρονομιά, με κανένα τρόπο η φυλακή μας. Δεν ζητάμε να μας τα λύσουν τρίτοι εντός της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, αυτά είναι ανοησίες, διότι το κόμμα που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα, που δεν μπόρεσε 25 χρόνια μαζί με τον άλλο εταίρο του στον δικομματισμό να το λύσει, και που δεν δείχνει ικανό να δώσει έστω και μια στοιχειώδη απάντηση ως αντιπολίτευση, ασφαλώς δεν μπορεί να το λύσει. Δοκιμάστηκε σαν κυβέρνηση, δοκιμάστηκε και σαν αντιπολίτευση. Οι άνθρωποι δεν κάνουν.

Ερώτηση: Υπάρχουν προϋποθέσεις, υπάρχουν κινήσεις που πρέπει να κάνει η γειτονική μας χώρα, προκειμένου να ξεκινήσει επί της ουσίας ο διάλογος;

Κοτζιάς: Η γείτονα χώρα πρέπει να εξαλείψει τους τόνους που σχετίζονται με τον αλυτρωτισμό, όπως και η χώρα μας επέδειξε και επιμένει ότι εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτό το κράτος και δεν έχουμε καμία πρόθεση ούτε να το διαμελίσουμε, ούτε να το διαλύσουμε. Δηλαδή, μια αποκατάσταση εμπιστοσύνης. Στα πλαίσια αυτής της πορείας για περισσότερο εμπιστοσύνη μεγάλο ρόλο παίζουν και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που όταν τα πρότεινα πριν από 2,5 χρόνια θεωρούσαν ότι είναι ύποπτα από πολλές πλευρές και από τους φίλους μας στα Σκόπια και από κάποιους διεθνείς οργανισμούς. Αποδείχθηκαν ότι είναι πολύ ωφέλιμα για τους λαούς και ετοιμάζουμε ένα μεγάλο βήμα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το άνοιγμα των συνοριακών διόδων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη γείτονα βόρεια χώρα, στη λίμνη των Πρεσπών, που πρέπει να αξιοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί ισχυρά κονδύλια που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της περιοχής.

Ερώτηση: Εμείς πάμε με κόκκινη γραμμή στη διαπραγμάτευση; Υπάρχει κόκκινη γραμμή;

Κοτζιάς: Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς κόκκινη γραμμή. Αυτές, βέβαια, δεν ανακοινώνονται γιατί θέλω να σας υπογραμμίσω, απορώ με τις δηλώσεις σειράς κομμάτων και προσωπικοτήτων, οι οποίοι απαιτούν πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση να δηλώσω εγώ δημόσια ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, που πάει η διαπραγμάτευση, ποιοι είναι οι στόχοι της κ.λπ. Νομίζω ότι δεν έχει στοιχείο λογικής, παρά μικροκομματικής αντίληψης το να θέλεις η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση να έχει παραδώσει όλη την διαπραγματευτική της τακτική και στρατηγική. Τέτοια λάθη δεν τα κάνουμε, διότι εγώ και η κυβέρνησή μας κάνουμε εξωτερική πολιτική κοιτώντας τις ανάγκες της χώρας, τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα, της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, τη λύση ασφαλώς με συμβιβασμούς αλλά όχι όπως τις λέω εγώ “σάπιους συμβιβασμούς” αλλά δημιουργικούς και προσθετικούς και ασφαλώς δεν κοιτάμε την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο είτε στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας, είτε στα μικροκομματικά συμφέροντα που υπάρχουν σε ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ερώτηση: Θα χρειαστεί σύσκεψη αρχηγών όταν ληφθεί η απόφαση;

Κοτζιάς: Θα δείξει και εξάλλου αυτό είναι ένα θέμα που το επιλέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Ερώτηση: Θέμα δεδηλωμένης σε αυτό το ζήτημα για την κυβέρνηση μπορεί να υπάρχει;

Κοτζιάς: Που δεν υπάρχει. Ακούω το εξής τρομερό επιχείρημα: να παραιτηθεί, λέει, η κυβέρνηση επειδή διαφωνεί ένα μέρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή έχει μια άλλη γνώμη. Πρώτον, η κυβέρνηση έχει τον τρόπο της για να συζητάει και να λύνει τα θέματα, ασφαλώς θα υπάρξει και υπουργικό συμβούλιο, τις επόμενες ημέρες, όπου θα συζητήσουμε και θα παρουσιάσω τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης, όμως με κανένα τρόπο εμείς δεν έχουμε αυτό το σπυρί της αρρώστιας, θα έλεγα, που είχε η Νέα Δημοκρατία στην εποχή που ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολιτική του γραμμή γύρω από το Μακεδονικό διότι την πρώτη έφυγε ο Αντώνης Σαμαράς μαζί με μια ομάδα βουλευτών και τη δεύτερη οι Έβερτ, Κανελλόπουλος και Δήμας του απέτρεψαν να έχει την πλειοψηφία για να πάρει αποφάσεις. Θεωρώ δε το κόμμα που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα, που διασπάστηκε ουσιαστικά και στην πραγματικότητα και τυπικά πάνω σε αυτό το ζήτημα, το να λέει τώρα ότι υπάρχει μία ή άλλη γνώμη στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι λόγος παραίτησης. Δεν θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις δύο μεγάλες προσπάθειες που έκανε να λύσει το πρόβλημα και που απέτυχαν, να έχει παραιτηθεί. Και είναι άξιον απορίας να λέει αυτά τα πράγματα ο γιος του, ο οποίος, εντάξει, να μην ξέρει επαρκώς την ελληνική ιστορία, αλλά την ιστορία της οικογένειάς του και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όφειλε να γνωρίζει.

Ερώτηση: Θεωρείται ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να κατέβει με μία θέση, να μην υπάρχει διαφωνία με τους ΑΝΕΛ;

Κοτζιάς: Εγώ, αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι θα υπάρξει μια πλειοψηφία στη Βουλή και αντιλαμβάνομαι ότι μερικοί ενοχλήθηκαν επειδή είπα ότι η πλειοψηφία θα είναι βουλευτών και όχι κομμάτων. Στη Βουλή οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων, δεν έχουμε μια κομματοκρατούμενη Δημοκρατία όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούνε. Στη Δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει. Ας υποθέταμε ότι δεν υπήρχε αυτή η πλειοψηφία. Δεν θα ερχόταν η απόφαση. Kαι τι θα κάναμε; 25 χρόνια έμεινε άλυτο το πρόβλημα, θα προσθέταμε άλλα δύο. Εμείς τέτοια ανευθυνότητα ποτέ δεν θα επιδείξουμε. Το θέμα θα έρθει στη Βουλή. Η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα.

Zάεφ: Τι μου είπαν Κοτζιάς-Τσίπρας

Την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μέσα στο διάστημα που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Έχουμε δημιουργήσει μια φιλική ατμόσφαιρα και τις προϋποθέσεις το 1ο εξάμηνο του 2018 και ουσιαστικά με τον σωστό τρόπο να προχωρήσουμε στην επίλυση του προβλήματος. Κατά τις διάρκειες των τηλεφωνικών επικοινωνιών άκουσα τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Κοτζιά να μου λένε τις δυσκολίες που έχει η ελληνική πλευρά. Αλλά με φιλική συμπεριφορά μπορούμε να πάρουμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ», αποκάλυψε ο κ. Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον υπουργό Οικονομικών της ΠΓΔΜ.

Τι έγινε κατά την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζάεφ βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη καλεσμένος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος και παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά στο θέμα της ονομασίας στο επόμενο εξάμηνο, ενώ πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη λέξη «Μακεδονία». Από τη μεριά του, ο κ. Μπουτάρης φέρεται να επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να προχωρήσει η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και ειδικά στο σχέδιο της σύνδεσης του Αξιού με τον Δούναβη.

«Η Θεσσαλονίκη είναι όμορφη όπως πάντα, μια φιλική πόλη της γειτονικής μας Ελλάδας. Σε ένα κοινό δείπνο με τον δήμαρχο Μπουτάρη μιλάμε για πράγματα που μας συνδέουν, σε μια θετική ατμόσφαιρα. Ευχαρίστησα για τη φιλοξενία και μοιραστήκαμε τις προσδοκίες για ένα επιτυχημένο 2018» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ζάεφ, μετά το δείπνο. «Η απόφαση του Ζάεφ να περάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη είναι άλλη μία ένδειξη ότι τα αισθήματα αλλάζουν και, όπως λένε αξιωματούχοι του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα, απόδειξη ότι η κόντρα που φέρεται να έφερε κάποτε στο χείλος της σύρραξης τους γείτονες -και μπλοκάρισε το 2008 την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ- θα λυθεί σύντομα» ανέφερε σε σχετικό άρθρο του ο βρετανικός Guardian.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζάεφ πέρασε την παραμονή πρωτοχρονιάς σε γνωστό ξενοδοχείο της συμπρωτεύουσας, ενώ η ιδιωτική του επίσκεψη ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το πρωί.

 

Η Τουρκία οφείλει να φοβάται 

Στη νευρική Τουρκία συμβαίνει η ισλαμιστική κυβέρνηση να είναι λογικότερη από την κεντροαριστερή κεμαλική (κοσμική) αξιωματική αντιπολίτευση. Η διαπίστωση αυτή επισημάνθηκε και από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά μιλώντας στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή στον Real FM.

Βεβαίως η Τουρκία, μια χώρα βαθιών αντιφάσεων και διαιρέσεων, πράγματι δεν ξαφνιάζει όταν η κοσμική φιλοδυτική -υποτίθεται- παράταξή της εκφράζει εθνικιστικές υστερίες και αλυτρωτισμούς με μεγαλύτερη ένταση από την ισλαμιστική κυβέρνησή της που ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αυτή όμως η πραγματικότητα πρέπει να λαμβάνεται αρκετά σοβαρά από την ελληνική πλευρά, αφού ένας «νευρικός» Ερντογάν έχει αποδειχτεί λιγότερο επιθετικός απέναντι στην Ελλάδα από το κεμαλικό μπλοκ.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα δεν φοβάται την Τουρκία. Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα διαθέτει πανίσχυρες και πολυάνθρωπες ένοπλες δυνάμεις αλλά και γιατί η τουρκική στρατιωτική ικανότητα αξιολογήθηκε στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και απέδειξε ότι δεν είναι σε θέση να μας απειλήσει.

Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει ορθάνοιχτο το μέτωπο με τους Κούρδους. Τετρακόσιες χιλιάδες κουρδικά τουφέκια περιμένουν πώς και πώς μια κρίση με την Ελλάδα για να χυθούν σε όλη την Τουρκία. Δεν είναι λοιπόν η πιθανότητα ήττας που φοβάται η χώρα μας.

Είναι η ειρήνη που επιθυμούμε, μιας και ο πόλεμος μόνο δεινά φέρνει σε νικητές και ηττημένους. Ο αρχιερέας των Δελφών Πλούταρχος συνήθιζε να λέει ότι «είναι έργο ελληνικότατο η επίτευξη της ειρήνης» και αυτή είναι η εθνική γραμμή που υπηρετεί ο Νίκος Κοτζιάς. Να επιδιώκουμε και να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Συγκεντρώσεις για το Σκοπιανό ετοιμάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

Συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ψηφίσματα, περιφερειακές συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ).

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία, έχοντας και τη στήριξη των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά τω κόσμο εκφράζει την έντονη αντίθεσή της «στην προοπτική να υπάρξει σύνθετη ονομασία για το κράτος των Σκοπίων με χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Η ΠΟΠΣΜ έχει ξεκινήσει σε διαδικτυακή πλατφόρμα τη συλλογή μαζικών υπογραφών. Το ψήφισμα θα σταλεί προς τον πρωθυπουργό «για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η Βουλή εκτραπεί από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992». 
Επίσης, την Τρίτη, 3 Ιανουαρίου ξεκινούν τις συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας από τη Σκύδρα, ενώ η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει μετά από ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΟΠΣΜ αναφέρει: 

«H Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ, www.popsm.gr ) με την στήριξη των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά τω κόσμω αντιδρά ΔΥΝΑΜΙΚΑ στην προοπτική να υπάρξει σύνθετη ονομασία για το κράτος των Σκοπίων με χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Στις 28 Νοεμβρίου ξεκίνησε με επίσκεψη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας μια καλά μελετημένη καμπάνια με τίτλο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ στο οποίον επιδόθηκε ψήφισμα από 205 Πολιτιστικούς Συλλόγους ντόπιων Μακεδόνων. Το συντονιστικό όργανο απαρτίζεται από εκπροσώπους της ΠΟΠΣΜ, των Παμμακεδονικών Ενώσεων όλης της γης, του International Hellenic Association (ελληνοαμερικανική οργάνωση με μέλη 3000 ακαδημαικούς και προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο) και η Ομάδα 21 (με έδρα την Θεσσαλονίκη).

Στο πλαίσιο της καμπάνιας το ΠΡΩΤΟ στάδιο αφορά στην ευαισθητοποίηση του κόσμου. Αυτό επιτυγχάνεται με:

Συλλογή υπογραφών στην πλατφόρμα www.onomasia.gr όπου οι Έλληνες υπογράφουν μαζικά ψήφισμα προς τον Πρωθυπουργό (όπως προβλέπει το Σύνταγμα) για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η Βουλή εκτραπεί από την απόφαση των πολιτικών Αρχηγών του 1992.

Στην παραπάνω ιστοσελίδα μπορείτε να δείτε τους 60 χορηγούς επικοινωνίας οι  οποίοι αποδέχθηκαν την προώθηση της καμπάνιας.

Συνεργασία με ΟΛΕΣ τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας. Πράγματι οι Μητροπολίτες είναι στο πλευρό μας.

Περιφερειακές συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας για ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κόσμου. Την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου ξεκινάμε από τη Σκύδρα και θα καταλήξουμε στην κεντρική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη που θα γίνει μετά πό έναν μήνα.

Δεχόμαστε αποφάσεις συμπαράστασης από όλες τις Ομοσπονδίες Πολιτιστικών Συλλόγων (Θρακιώτες, Κρήτες, Επτανήσιουςκτλ)

Με επίσημο αίτημα προς ΟΛΟΥΣ (σύνολο 59) τους Δήμους της Μακεδονίας ζητήσαμε την έκδοση ψηφισμάτων των Δημοτικών Συμβουλίων για στήριξη της καμπάνιας και απαίτηση για ΜΗ ΧΡΗΣΗ του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην οριστική ονομασία των Σκοπίων. Ήδη 10 Δήμοι έχουν εκδώσει ΘΕΤΙΚΑ ψηφίσματα και ακολουθούν κι άλλοι. Το σύνολο των ψηφισμάτων θα κατατεθούν στην πολιτική ηγεσία ως ΕΠΙΣΗΜΗ απόφαση/αίτημα του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της Μακεδονίας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αγνοήσει κάτι τέτοιο. ΣΑΣ στέλνουμε ενδεικτικά το ψήφισμα του Δήμου Αμφίπολης!

Στα τέλη Ιανουαρίου το συντονιστικό όργανο της καμπάνιας θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της Χώρας.

Σας ζητούμε να συμβάλλετε στην ύστατη προσπάθεια των γηγενών Μακεδόνων να διεκδικήσουν αυτό το δίκαιο αίτημα. Δυναμώστε τη φωνή της αλήθειας. Υπογράψτε στο www.onomasia.gr και βοηθήστε τους γνωστούς σας να υπογράψουν κι αυτοί».

 

https://www.youtube.com/watch?v=su8xAFcJ19E

 

https://www.youtube.com/watch?v=_K6PQXISoCY

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...