ΕΚΤΑΚΤΟ – ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗN ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ – Αγωγό από την «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο συμφώνησαν Αναστασιάδης-Σίσι (βίντεο)

Δημοσίευση: 20 Νοεμβρίου 2017, 2:53 μμ | Ανανέωση: Νοεμβρίου 20, 2017 στις 6:01 μμ

Του Βασίλη Καπούλα

Ραγδαίες εξελίξεις στα ενεργειακά και την κυπριακή ΑΟΖ, με διπλωματική νίκη για την Λευκωσία και την Τουρκία στο χρονοντούλαπο των εξελίξεων. Το τεμάχιο «12» – «Αφροδίτη» συνδέεται με τα δύο ημιανενεργά αιγυπτιακά τερματικά Φυσικού Αερίου!

Στην Κύπρο βρίσκεται ο πρώτος Αιγύπτιος πρόεδρος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, όπου έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Μεγαλονήσου, Νίκο Αναστασιάδη.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή υπουργών από τις δύο χώρες και θα υπογραφούν μνημόνια συναντίληψης σε διάφορους τομείς.

Ομως οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί και έχουν διαρρεύσει.


Δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις που αναμένεται να επηρεάσουν εντονότατα όχι μόνο τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου και των γύρω χωρών, αλλά αναμένεται να δημιουργήσει και νέα γεωπολιτικά δεδομένα, καθώς φαίνεται πως η Τουρκία είτε θα εξοβελιστεί πλήρως από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ν.Α. Μεσόγειο, είτε θα εξαναγκαστεί να συνυπογράψει διακρατική συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, βάσει της οποίας ουσιαστικά θα της παρέχει και αναγνώριση.

Ποιες είναι οι δύο πολύ συγκεκριμένες κομβικές ημερομηνίες;

Στη συμφωνία, να αρχίσει στις 21 Δεκεμβρίου ο κύκλος επαφών μεταξύ των δύο χωρών, για τη δημιουργία αγωγού από το κοίτασμα Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ προς την Αίγυπτο, κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος, ΝΒ. Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Abdel Fattah el-Sisi, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Λευκωσία.

Συμφωνήθηκε έτσι, η έναρξη επαφών ως την 31η Δεκεμβρίου για διακρατική συμφωνία δημιουργίας αγωγού Φυσικού Αερίου που θα συνδέει το τεμάχιο «12» – «Αφροδίτη» με τα δύο ημιανενεργά αιγυπτιακά τερματικά Φυσικού Αερίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την τετραμερή Σύνοδο Κύπρου- Ελλάδας-Αιγύπτου-Ιταλίας, στις 5 Δεκεμβρίου, θα υπογραφεί μνημόνιο που θα προνοεί τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών ως προϋπόθεση για την δημιουργία αγωγών.

Συγκεκριμένα, στις 5/12 θα λάβει χώρα τετραμερής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος, Ιταλίας και Ισραήλ με παρουσία και της Ε.Ε., με στάτους παρατηρητή, για τον αγωγό EastMed, όπου θα υπογραφεί μια συμφωνία – μνημόνιο συναντίληψης, το οποίο θα προνοεί πως για περαιτέρω δημιουργία αγωγών Φυσικού Αερίου ή/και πετρελαίου, αυτοί θα πρέπει να προκύπτουν και να υλοποιούνται βάσει υπογραφής διακρατικών συμφωνιών, κάτι που θα αναγκάσει την Τουρκία, εφόσον θέλει να συμμετάσχει σε ενεργειακούς σχεδιασμούς της ευρύτερης περιοχής να αναγνωρίσει και να συνυπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία διακρατικές συμφωνίες, ουσιαστικά αναγνωρίζοντας, θέλοντας και μη, νομικά, την ύπαρξή της, κάτι που συνεχίζει από το 1974 να πράξει.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του, στήριξε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ενεργειακά. Μια στήριξη, που έρχεται σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Ο Πρόεδρος el-Sisi αναφέρθηκε στις πολύ καλές, διαχρονικές και ιστορικές σχέσεις των δυο χωρών, που ανοίγουν νέες προοπτικές για τους δυο λαούς.

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε σε 35 συμφωνίες και αριθμό μνημονίων συναντίληψης, που αποδεικνύουν «τις πολύ καλές σχέσεις μας (με την Αίγυπτο) που αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πλευρές αποφάσισαν και ανακοίνωσαν τη θέσπιση μηχανισμού τακτικών συναντήσεων κάθε έξι μήνες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην συνεργασία σε θέματα άμυνας, αλλά και ασφάλειας, με ευρύτερες επιδράσεις στην περιοχή.

«Σήμερα, η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απτή απόδειξη της αποφασιστικότητας μας να αναβαθμίσουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας», έγραψε σε σχόλιό του στο Twitter ο Κύπριος πρόεδρος.

Σε δεύτερο μήνυμά του στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, πρόσθεσε:

«Τιμή και χαρά μου που καλωσορίζω στην Κύπρο τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι. Η εδώ παρουσία του Αιγύπτιου Προέδρου με ένα σημαντικό αριθμό Υπουργών, αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών μας».

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Από κυπριακής πλευράς, στις συνομιλίες συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Άμυνας, Ενέργειας, Μεταφορών και Υγείας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε τελετή παρασημοφόρησης του Προέδρου της Αιγύπτου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Σϊσι απένειμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το Παράσημο του Νείλου.

Παρασημοφορώντας τον Πρόεδρο Σίσι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «με τιμή και ιδιαίτερη συγκίνηση σας απονέμω σήμερα την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ’. Ένα παράσημο που απονέμεται ως αναγνώριση και ως επισφράγισμα των ιστορικών, στενότατων σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου, καθώς και της δικής σας καθοριστικής συμβολής στις προσπάθειες για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση τους σε όλους τους τομείς.

Η ανώτατη αυτή διάκριση συμβολίζει επίσης την βαθύτατη εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της για τη θέση αρχών και τη διαχρονική στήριξη της Αιγύπτου στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Συμβολίζει ακόμη την ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης μου, και εμού προσωπικά, για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς προς ευημερία των λαών μας.

Σας απονέμω την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζετε ταυτόχρονα προς όφελος της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σίσι είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι το παράσημο που απένειμε στον Πρόεδρο συμβολίζει την ευημερία που προσφέρει ο Νείλος, ο οποίος συνδέει τα δύο μέρη της Αιγύπτου.

Πρόσθεσε ότι «είναι τιμή και χαρά μου να παρασημοφορηθώ από τον αγαπητό μου φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι η παρασημοφόρηση του συμβολίζει τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς.

Οι δύο Πρόεδροι παρέστησαν στη συνέχεια στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Υγείας των δύο χωρών σε θέματα Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Επιστήμης.

Υπεγράφη επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών στους τομείς της Επιχειρηματικότητας, της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας των Επικοινωνιών.

Υπεγράφη ακόμη Πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και του Υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου σε Θέματα Ασφάλειας για τα έτη 2018-2019.

Τα μνημόνια και το πρόγραμμα υπεγράφησαν από τους αρμόδιους Υπουργούς των δύο χωρών.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Δηλώσεις Αναστασιάδη

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη μου χαρά που καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο τον Πρόεδρο, τον φίλο Αλ-Σίσι, σε αυτή την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Κύπρο.

Η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι δυο γειτονικές χώρες με βαθιές ιστορικές σχέσεις. Συνδεόμαστε με αδελφικούς δεσμούς που πηγάζουν όχι μόνο από τη γεωγραφική μας εγγύτητα και τη συνύπαρξη μας στον ίδιο γεωστρατηγικό χώρο, αλλά που και από μια κοινή ιστορική διαδρομή.

Η ιστορική επίσκεψη Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Κύπρο, αλλά και η πραγματοποίηση αύριο της πέμπτης σε σειρά τριμερούς συνόδου κορυφής Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας αποτελεί απτή απόδειξη της αποφασιστικότητας μας να αναβαθμίσουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας.

Κατά τις διαβουλεύσεις μας σήμερα επαναβεβαιώσαμε το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων καθώς και την εξαιρετική πολύ-επίπεδη συνεργασία μας, όχι μόνο σε μια πλειάδα θεμάτων που αφορούν την ευημερία των λαών μας, αλλά και που εκτείνεται και στις από κοινού δράσεις στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

Είναι κοινή η πεποίθηση ότι οι διμερείς μας σχέσεις αναπτύσσονται με ιδιαίτερα ικανοποιητικό ρυθμό σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς: στον πολιτικό, ενεργειακό, οικονομικό, αμυντικό επίπεδο, αλλά και στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος και του τουρισμού.

Οι εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήσαμε σήμερα με τον φίλο Πρόεδρο Σίσι είχαν ως αποτέλεσμα να υπογραφούν, πέραν των 35 υφιστάμενων συμφωνιών, τα ακόλουθα:

 Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής οικονομίας,

 Μνημονίου Συναντίληψης στον Τομέα των Φαρμάκων και της Φαρμακοβιομηχανίας, και

 Εκτελεστικού Προγράμματος για θέματα Συνεργασίας Αστυνομικών Αρχών,

Μνημόνια, τα οποία ανοίγουν τον δρόμο για στενότερη συνεργασία τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και ανάμεσα στις Αρχές των δύο κρατών.

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την απόφαση μας για θέσπιση μηχανισμού για τακτικές ετήσιες συναντήσεις των Κυβερνήσεων μας με στόχο την παρακολούθηση υλοποίησης των όσων προγραμματίζονται αλλά και για την ανάληψη νέων κοινών δράσεων προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Συμφωνήσαμε επίσης με τον φίλο Πρόεδρο ότι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας, ειδικότερα σε θέματα ενέργειας, άμυνας και ασφάλειας, θα συμβάλει ουσιαστικά στην κοινή μας προσπάθεια για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της Ενέργειας που αποτελεί ένα από τους σημαντικούς πυλώνες των σχέσεων μας με την Αίγυπτο αλλά και της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Με τον Πρόεδρο αλ Σίσι συμφωνήσαμε ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου και συμφωνήσαμε στην ενίσχυση των κοινών δράσεων λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες αγοράς προκειμένου να πετύχουμε τα βέλτιστα προς όφελος του κυπριακού και αιγυπτιακού λαού.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να υπογραμμίσω ότι η συνεργασία Κύπρου και Αίγυπτου – αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα της Ενέργειας εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Όραμα μας είναι όπως η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή μας καταστεί καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μας είχα την ευκαιρία να διαβεβαιώσω τον Πρόεδρο αλ Σίσι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα την ενίσχυση των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύουμε ότι η Αίγυπτος αποτελεί απαραίτητο, στρατηγικό εταίρο για την ΕΕ σε σημαντικούς τομείς, όπως η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η σταθερότητα στην περιοχή, η Ενέργεια και το μεταναστευτικό.

Όπως ήταν αναμενόμενο συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη ότι η σημερινή μας συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στον Λίβανο εκφράζοντας την ευχή να ευοδωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και δηλώνοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει, στον βαθμό που της είναι επιτρεπτό, στην εν λόγω προσπάθεια.

Ταυτόχρονα εξέφρασα την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή συγχαίροντας παράλληλα τον Πρόεδρο Σίσι για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος για την ενδοπαλαιστιακή συμφιλίωση, κάτι που έχει επιτευχθεί προσπάθεια.

Στο πλαίσιο των σημερινών μας διαβουλεύσεων είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο αλ Σίσι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, και ειδικότερα για τους λόγους που δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί έναν θετικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, όπως εξήγησα στον φίλο Πρόεδρο, η επιμονή της Τουρκίας για διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οδήγησαν τη Διάσκεψη σε αποτυχία.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και ειλικρινή εκτίμηση μας προς την Κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου για την αμέριστη και διαχρονική σας στήριξη στις προσπάθειες για τερματισμό της παρούσας απαράδεκτης κατάστασης στην Κύπρο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο, και για την εξαιρετικά παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων που είχαμε.

Η εδώ παρουσία σας, με ένα σημαντικό αριθμό Υπουργών, αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο για την περαιτέρω ενίσχυση των διαχρονικών αδελφικών δεσμών μεταξύ των λαών και των Κυβερνήσεων μας».

Δηλώσεις Σίσι

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Σίσι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην Κύπρο ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του φίλου μου Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίον εκτιμώ ιδιαίτερα και εκτιμώ επίσης ιδιαίτερα τις προσπάθειες του για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Είναι πρωτοφανείς οι σχέσεις, διαχρονικές και ιστορικές και είναι η ώρα για να δρέψουν οι λαοί μας τους καρπούς αυτών των σχέσεων ανοίγοντας νέες ευκαιρίες επενδύσεων στις δύο χώρες».

Ο Πρόεδρος Σίσι εξέφρασε ευχαριστίες για τη θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Αιγύπτου για μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Πρόσθεσε ότι κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις συζητήθηκαν τρόπου ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά το επιχειρηματικό φόρουμ που θα γίνει απόψε θα ανοιχτούν νέοι ορίζοντες επενδυτικής συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου.

«Η παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη σε αυτό το φόρουμ αντανακλά στην επιθυμία του να αρθούν οποιαδήποτε προβλήματα επιχειρηματικής συνεργασίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο τομέας της Ενέργειας είναι πολύ σημαντικός και θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για περαιτέρω συνεργασία.

Ο Πρόεδρος Σίσι είπε ότι «η ανακάλυψη των αποθεμάτων ενέργειας είναι πολύ σημαντική και θα αποφέρει οφέλη στους λαούς και τις χώρες της περιοχής. Αυτές οι ανακαλύψεις μπορούν να συμβάλουν στο έργο της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις πηγές ενέργειας, αξιοποιώντας τη θέση της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Θέλω να υπογραμμίσω τη θέση της Αιγύπτου που στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο εντός των ορίων της μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών που έχει υπογράψει, μεταξύ άλλων, και με την Αίγυπτο.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια των ιδιαίτερων σχέσεων πρέπει να προβάλουμε την ιδιαίτερη συνεργασία τριμερούς μορφής που εγκαθίδρυσε τον μηχανισμό τριμερούς συνεργασίας στην περιοχή, για την ενίσχυση των σχέσεων στους διάφορους τομείς, αντανακλώντας τα οφέλη για τους λαούς τους οποίους συνδέουν κοινές αρχές. Προσβλέπω στη σύγκληση της τριμερούς συνόδου κορυφής αύριο».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Σίσι είπε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για λύση του προβλήματος τυγχάνουν εκτίμησης από τη διεθνή κοινότητα, σημειώνοντας ότι «θέλω να επαναβεβαιώσω τη στήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες που καταβάλλετε για την επανένωση της νήσου βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ομοσπονδιακής λύσης».

Τέλος, ανέφερε ότι οι σημερινές «συνομιλίες έχουν δείξει την ταυτότητα απόψεων σχετικά με τα θέματα που συζητήσαμε κάτι που συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας και στην επίτευξη της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Η αποσταθεροποίηση κάποιων περιοχών ήταν εύφορο έδαφος στην ανάπτυξη του εξτρεμισμού.

Συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου», είπε ο Πρόεδρος Σίσι υπενθυμίζοντας «την αμυντική, στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες από το Νοέμβριο 2015 και την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο χωρών».

Απόψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Σίσι θα παραστούν και θα μιλήσουν στο κυπρο-αιγυπτιακό επιχειρηματικό φόρουμ, στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία».

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Αιγύπτου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

13:07 – Η πανηγυρική προσφώνηση του Αιγύπτιου Προέδρου στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής:

Όπως μεταφέρει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Αλ Σίσι έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα στο προεδρικό μέγαρο.

Κατά την υποδοχή του παιάνιζε η φιλαρμονική της Αστυνομίας, ενώ τιμές απέδιδε διακλαδικό άγημα της Εθνικής Φρουράς, αποτελούμενο από άνδρες των Λόχων Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ) της Αεροπορίας και του Ναυτικού.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, ο Αιγύπτιους πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αλ Σίσι έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με ιδιωτικό αεροσκάφος, στις 09:30, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η κυπριακή Αστυνομία έχει ενεργοποιήσει το κέντρο χειρισμού κρίσης με την επιστράτευση μιας από τις δυο δορυφορικές μονάδες, που έχει στη διάθεση της για να λαμβάνει εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Πάνω από το προεδρικό μέγαρο πετούσε ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, ότι ο Πρόεδρος Σίσι δεν θα παραλάβει το αιγυπτιακό αγγείο, που χρονολογείται στον 13ο αιώνα π.Χ., στα χρόνια του Φαραώ Ραμσή Β΄ της 19ης Δυναστείας της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε με το αγγείο, αποφάσισε να αναβληθεί η παράδοση του αγγείου, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη Λευκωσία. Ο επαναπατρισμός του αρχαίου αιγυπτιακού αγγείου θα πραγματοποιηθεί με τις συνήθεις διαδικασίες για επιστροφή αρχαίων αντικειμένων.

Η αναβολή της επίσημης παράδοσης ήταν απότοκο του θορύβου, που εντάθηκε, μετά και τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Αξιών, όπου προβλήθηκαν ισχυρισμοί ότι το αιγυπτιακό αγγείο ενδεχομένως να προήλθε από παράνομη ανασκαφή στην Κύπρο. Η δημόσια διάσταση, που δόθηκε στο θέμα, οδήγησε την Αιγυπτιακή πλευρά στην απόφαση να μην δώσει υπέρμετρη επισημότητα στο ζήτημα κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αλ Σίσι στη Λευκωσία.

 • Γινος Βουγας

  1ος

  • BABIS

   ΑΞΙΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ !!!

   • Γιώργος fs.

    Εύγε Μπάμπη για τη δεύτερη θέση!!

  • Γιώργος fs.

   Αξιοςςςςςςςςςςςςςς!!!

  • Harald Hardrada MERCYLESS

   αξιος!τι ονομα ειν αυτο?

 • Γιώργος fs.

  3os

  • BABIS

   ΑΞΙΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ !!

   • Γιώργος fs.

    Ευχαριστώ σύγγαυρε Μπάμπη…..σύντομα και ο Ολυμπιακός στην πρώτη θέση!!

    • BABIS

     ΑΡΕΣΕΙΣ !!!

    • Harald Hardrada MERCYLESS

     αξιοοοος!!!!!!!!και για το σχολιο!

 • Deadpool_Nikeus
 • Γιώργος fs.

  Πολλές συμμαχίες δημιουργεί τελευταία η Κύπρος!!

  • BABIS

   Καλα κανει.
   Εμεις τον φαιζουμε..

   • Γατονι

    Με καρανικα τι περιμένεις; Πάλι καλά που δε μας έχουν κυρήξει κανένα πόλεμο

    • BABIS

     Ποιος θα μας κυρηξει πολεμο ?

     • Γατονι

      Όλοι

     • BABIS

      Δεν φοβομαστε κανεναν.
      Μονο τους Ευρωπαιους.

     • Γιώργος fs.

      O Ρουβίκωνας! 😀😉😆☺

     • BABIS

      Εαν αφησουν την αστυνομια να κανει την δουλεια της, τους εχουν μαζεψει σε χρονο ντετε..

    • Γιώργος fs.

     Μάλλον φοβούνται τον Πανάρα!!😆😆😆😉😀😁😁😂😃

  • Deadpool_Nikeus

   καλά κάνει, έτσι πρέπει

   • Γιώργος fs.

    Συμφωνώ απόλυτα!!!
    Δεν βγήκαν τυχαία από τα μνημόνια!!!!

 • Γατονι

  Μέσα στη χλιδή το μέγαρο του Αναστασιάδη. Πάντως η Αίγυπτος τώρα τελευταία όλο και περισσότερο είναι εναντίον του Τούρκου

  • Deadpool_Nikeus

   μας συμφέρει

  • Harald Hardrada MERCYLESS

   απο τοτε που εφυγαν απ την εξουσια οι «αδερφοι μουσουλμανοι»

 • Deadpool_Nikeus

  Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
  Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
  – Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
  – Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
  Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
  – Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!

  • Harald Hardrada MERCYLESS

   γραφεις σημερα

  • Μωρέ είμαστε βολικές

 • © Proud to be Greek

  Οι εφιάλτες της τουρκιάς είναι τα γλυκά όνειρα του Ελληνισμού.
  Τα γλυκά όνειρα του Ελληνισμού είναι οι εφιάλτες της τουρκιάς.

  • Deadpool_Nikeus

   ριβερσντ σαϊκόλοτζι

   • © Proud to be Greek

    Ενεμόλοτζυ / enemology

 • Ανα(ν)στασιάδης και αλ-Σίσι έβαλαν τις υπογραφές τους σε μια συμφωνία υπαγορευμένη από τις ΗΠΑ.

  • skeptomenosellin

   Εμείς συμφωνούμε με αυτό που έγινε ή όχι?

   • Όχι φυσικά!

    • skeptomenosellin

     Άκου με που σου λέω συμφωνούμε, συμφωνούμε….. ;-))

     • Στη περίπτωση των υποτελών στις ΗΠΑ κυβερνώντων ΝΑΙ.

     • skeptomenosellin

      Κάθε τι που βγάζει την Τουρκία λίγο πιο έξω από το παιχνίδι συμφωνούμε, συμφωνούμε… :-)

     • αρκεί να συμφωνούν και οι ΗΠΑ, ασφαλώς!

     • skeptomenosellin

      Δεν είναι άσπρα ή μαύρα Γιάννη μου. Μια θάναι πιο άσπρα μια άλλη λίγο πιο γκρί, έτσι είναι η ζωή…

 • Θ.Β

  τελικα η προνοια του θεου για την ελλαδα εχει περασει σε αλλο επιπεδο,δυσνοητο για πολλους αλλα κατανοητο για μυημενους.με τοσο ηλιθιους αποτυχημενους προδοτες αλλα και αφελης βλακες να μας κυβερνανε που οδηγουνε τη χωρα απο λαθος σε λαθος ,παψανε να ασχολουνται με την ελλαδα και ενδεχομενη διαλυση της ,αφου το εχουνε σιγουρο και το μεταθετουνε για μετα .(προτεραιοτητα πηρανε οι γειτονες και αλλοι) Ετσι η χωρα κερδισε πολυτιμο χρονο τον οποιο θα αξιοποιησει καταλληλα μολις ξεκινησει ο μεγαλος πολεμος και σας ψοφιος κοριος θα αναστηθει.φυσικα οχι με τους σημερινους κυβερνωντες..

 • ΠΕΥΚΕΣΤΑΣ

  ΚΥΠΡΟΣ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ…

 • Assurbanibal

  Οι υδρογονάνθρακες ενώνουν τους λαούς!

  • skeptomenosellin

   Οι υδατάνθρακες? :-)

   • Assurbanibal

    Οι υδατάνθρακες ενώνουν τις κοιλιές μας.

    • skeptomenosellin

     Και άμα ενωθούν πολλές κοιλιές μαζί? Δεν ενώνονται οι λαοί? :-)

    • Harald Hardrada MERCYLESS

     παω να βρασω μακαρονια

   • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Παχαινουν

    • skeptomenosellin

     Απλά δανείστηκα την ατάκα κάποιου διάσημου…

     • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Καλα εκανες! Επικροτω

   • Spyros Spyropoulos

    Κανουν κακο σε οσους εχουν προβλημα σακχαρου…………

  • RED OR DEAD

   Π.χ. το μεθάνιο που εκλύουμε φέρνει όλο τον κόσμο δίπλα μας…χαχαχαχαχα!!!
   ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΉ ΕΒΔΟΜΆΔΑ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΑΠΕΣΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΦΊΛΟΥΣ!!!;)

 • Οι ερπετοσιωΝΑΖΙ κάνουν τα πάντα για να βάλουν φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή.

  • Genesis

   11 ερπετοσιωμασονοσατανοναζι εβαλαν αρνητικη

  • BABIS

   11 αρνητικες.
   Σε διαβαζει πολυ κοσμος.

   • RED OR DEAD

    Αυτοί που διαβάζουν βρωμούν αναρχοαπλυσιά Σύγγαυρε και αδελφέ Μπάμπη!;)

   • Από τη στιγμή που το disqus δεν τις εμφανίζει έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

  • Για αρνητικές διαβάζω, πάρε και μια θετική που σ αγαπάμε

   • Deadpool_Nikeus

    πέφτουν πολλές

 • Harald Hardrada MERCYLESS

  ετσι πανε οι χωρες μπροστα οταν εχουν στρατιωτικη ηγεσια,αληθεια εκεινη τη λουγκρα τον μακαριο ακομα τον εχουν στα πορτραιτα

 • Deadpool_Nikeus

  «Σε ένα ορεινό χωριό υπήρχε ένας κτηνοτρόφος, ο οποίος είχε στην κατοχή του τον μοναδικό αρσενικό γάιδαρο της περιοχής. Καθότι πονηρός, ήξερε καλά το πλεονέκτημά του και όρισε ταρίφα 1.500 ευρώ για κάθε «βόλεμα» γαϊδούρας που του έφερναν οι συγχωριανοί του.

  Ουρά κάνανε οι γαϊδούρες κάθε μέρα έξω από το στάβλο του και ο κτηνοτρόφος είχε στήσει ταμείο εισπράττοντας τα 1.500άρια. Αυτή η δουλειά γινόταν κάθε μέρα μέχρι να ικανοποιηθούν όλες οι θηλυκές.

  Έλα όμως που οι συγχωριανοί του αγανάκτησαν με την ταρίφα και πήγανε στον δήμαρχο να διαμαρτυρηθούν. Εκείνος, μη θέλοντας να πάει κόντρα στη λαϊκή απαίτηση, τους υπόσχεται ότι θα αγοράσει με χρήματα του δήμου τον γάιδαρο, για να «βολεύονται» οι γαϊδούρες δωρεάν.

  Πάει λοιπόν στον κτηνοτρόφο και του λέει:
  – Πόσο τον πουλάς;
  – Εκατό χιλιάρικα και είναι δικός σου τώρα δήμαρχε.

  Του τα σκάει ο δήμαρχος, παίρνει το ζώο μαζί του και το πάει στην πλατεία. Εκεί χτίζει έναν μικρό στάβλο με όλα τα κομφόρ(κλιματισμό, τρεχούμενο νερό, φρέσκα λαχανικά να τρώει ο γάιδαρος και ιδιαίτερο μέρος για να γίνεται η… δουλειά).

  Όλο χαρά οι χωρικοί αρπάζουν τις γαϊδούρες και βουρ στην πλατεία.

  Ο γάιδαρος όμως σαν να είχε ξενερώσει λίγο και «βόλευε» μια θηλυκιά την ημέρα και αυτή με το ζόρι. Αγανακτισμένοι οι χωρικοί τρέχουν ξανά στον δήμαρχο για να του τα ψάλλουν και τον στέλνουν ξανά στον κτηνοτρόφο να ζητήσει εξηγήσεις.

  – Καλά ρε αχαΐρευτε, του λέει, άλλον γάιδαρο μου πούλησες; Ο δικός σου τις κανόνιζε όλες μέχρι το μεσημέρι κι αυτός που μου έδωσες ούτε να του σηκωθεί!

  – Δήμαρχε όλα κι όλα σε παρακαλώ. Ο ίδιος γάιδαρος είναι. Απλώς σε μένα για να φάει και να κοιμηθεί έπρεπε να δουλέψει. Τώρα που τον έβαλες στο δημόσιο, στα παπ… του όλα!»

  • Harald Hardrada MERCYLESS

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Spyros Spyropoulos

   Πολυ παλιο με τραγο και γιδες αλλα πολυ καλο……και αληθινο!!!

 • Spyros Spyropoulos

  ΕΥΓΕ στην Κυπρο…..προχωραει ακαθεκτη και εχει γραψει τα μεμετια εκει που ξερετε ολοι!

 • Κωνσταντινος Χατζης

  Ευχη για επιτυχιες.Κατι ηξερε ο Μ.Αλεξανδρος και εστειλε τον Πτολεμαιο.

 • Harald Hardrada MERCYLESS

  αντε να κουνηθουν στην Αιγυπτο τα μεμετια και με το ισραηλ διπλα

  • Θ.Β

   ε γιαυτο θα ξαναγυρισουνε στο νατο

 • Δωριεύς

  «… απονέμω σήμερα την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μέγα Περιδέραιο του
  Τάγματος Μακαρίου Γ’…». Δὲν ἤξερα ὅτι ὁ Μοῦσκος εἶχε στὴν Κεϋλάνη ποὺ παραθέριζε ἱδρύσει, Τάγμα …

  • © Proud to be Greek

   (Σεϋχέλες)

   • Δωριεύς

    Ἔχεις δίκιο. Ἔγραψα Κεύλάνη . Γιατὶ ; Ἕνας Θεὸς ξέρει…

 • PatmosI

  Πριν λίγο στη βουλή…. η ομιλία του Μιχαλολιάκου ΄ήταν όλα τα λεφτά.

  • BABIS

   Αδιαφορο..

   • Deadpool_Nikeus

    ολάκερη η Βουλή ΑΔΙΑΦΟΡΗ

   • PatmosI

    Ακουσε καρανικα….

    • BABIS

     Με τιποτα.

     • PatmosI

      Κουλη…

     • RED OR DEAD

      …τον Χρυσό;;;Χαχαχαχαχα!!!;)

     • BABIS

      Τονυ σφηνο.

     • PatmosI

      Ναι βρε …αυτόν της Ντόρας του Κωσταντή

     • BABIS
     • Αυτός παντρέυτηκε ένα φίλο του αλλα ήταν μεθυσμένος, είπε

     • BABIS

      Σοβαρα ? χαχαχαχαχ

     • Ναι, κάπου το διάβαζα τις προάλλες, χαχα- στο Λας Βέγκας αυτό

     • RED OR DEAD

      Σκέψου τι άλλο θα έκανε…μεθυσμένος!!!Χαχαχαχαχα!!!;)

     • Όχι, δεν θέλω να σκέφτομαι, λοολ

     • BABIS

      Με τιποτα

     • PatmosI

      Βάλε Κουτσούμπα…

     • BABIS

      ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

     • PatmosI

      Ε βάλε Τσουκαλά!!!

     • BABIS

      ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

     • PatmosI

      Εε φίλε κάνουμε και λίγο χιοϋμορ!!!

     • BABIS

      ΟΚ.

     • RED OR DEAD

      Χίλιες φορές…από τον Κουτσούμπα!Χαχαχαχαχα!!!;)

     • RED OR DEAD

      Για να δούμε τον ουρανό σφυροδρέπανο;Χαχαχαχαχα!!!;)

 • 😈VLAD.. the impaler😈

  οι πιο μαγκες ειναι οι μαλτεζοι!!
  Εχουν ξεπουλησει ολη την πραματεια τους στο στολο κ δε τους τη πεφτει κ κανεις!!
  @μω τα πετρελαια μας.

 • Θα ήθελα να δω και άλλα βήματα απισλαμοποίησης στην Αίγυπτο και ίσως αυτό να αποτελέσει ένα ντόμινο μικρό ή μεγαλύτερο για άλλες Αφρικανικές χώρες μιας και ο κόσμος έχει αρχίσει να ξυπνάει κάπως.
  Η Ζιμπάουε από την αν άλλη, αν και «μπανανία» έχει πάλι αναμπουμπούλα και ίσως όλα αυτά αρχίσουν να συναθροίζονται αν «κάποιοι» το θελήσουν. Αναμένουμε

  • 😈VLAD.. the impaler😈

   ετσι ειναι η εξελιξη…απισλαμοποιειται η μ.α κ ισλαμοποιειται ελλαδα κ ε.ε….

   • Δυστυχώς το Ισλάμ και η μίξη των εθνών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα – ή να το πω αλλιώς, εμείς δεχόμαστε ένα έντονο κύμα γιατί ως τώρα ήμαστε πιο μακριά από όσα γίνονται..δες εδώ αν θες

    • 😈VLAD.. the impaler😈

     ευχαριστω για το λινκ.
     Δυστυχως ΑΠΟχριανοποιειται ο πλανητης κ δε το προσεχει κανεις.
     Με οσες συνεπειες θα εχει αυτο στο μελλον!

     • Νομίζω/ελπίζω οτι αυτό θα ανατραπεί κάποια στιγμή

  • Genesis

   Ας σταματησουν πρωτα την κλειτοριδοεκτομη και βλεπουμε

 • ΕΡΝΤΟΜΑΣΤΟΥΡΑ
 • Deadpool_Nikeus
 • SHAKA_ZULU

  Με το σχόλιο «άρνηση από πολλούς πρόσφυγες να φάνε ισχυριζόμενοι ότι το φαγητό δεν ήταν μαγειρεμένο» συνόδευσε την παραπάνω φωτογραφία η Ariel Ricker, στέλεχος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Advocates Abroad, ισχυριζόμενη ότι προέρχεται από τη δομή της ΒΙΑΛ.

  http://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%b5%cf%83-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd/

  • SHAKA_ZULU

   Οι Έλληνες που πεινάνε, τι τρώνε?

   • American Kotal

    Αι-φοουν και ψωμοτυρι.

   • PatmosI

    Είσαι φασιστής και ρατσίστας….η ερώτησή σου είναι εχθροπαθής….

  • American Kotal

   20 ΖΕΣΤΑ δισεκατομμυρια δολλαρια εριξε ο ΣΟΡΟΣ ,

   ΠΑΛΙ.

   Γιατι να τα φανε αυτα λοιπον?

   Θα τους παραγγειλει σουβλακια και καθολου δεν τους νοιαζει που ο Γυρας με τα ιδια χερια τυλιγει κοτοπουλο και χοιρινο.

  • PatmosI

   Γιατί δεν πάνε σπίτι τους να τρώνε ότι θέλουν;;;;… Δομή φιλοξενίας στη Γυάρο και γλαρόσουπα…. να δεις για πότε ξεκουμπίζονται….

 • Deadpool_Nikeus
  • BABIS

   Θα πεταμε ντορτια και θα ειναι σαν 6αρες.

 • BABIS

  ΑΛΛΟ ΘΕΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

  • Deadpool_Nikeus

   δεν υπάρχει

 • BABIS