Κόσμος

Ισπανία τέλος! Σπιράλ θανάτου και για την ΕΕ: Στα χαρακώματα η Καταλονία και εμφύλιος πόλεμος με τους Μαδριλένους να πυροβολούν στο ψαχνό


Του Βασίλη Καπούλα

Τελείωσε η Ισπανία όπως την γνωρίζαμε και πιθανότατα σε λίγο καιρό και η ΕΕ καθώς πλέον μιλάμε για καθαρά εμφύλιο πόλεμο με τους Μαδριλένους του "Φράνκο" που ανάστησε ο Ραχόι να τσακίζουν στο ξύλο τους Καταλανούς. Σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι που "θα περάσει έτσι" στην Ισπανία και στην ΕΕ. Το ξύλο της Μαδρίτης θα πυροδοτήσει ισχυρές φυγόκεντρες τάσεις που δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν. Άλλωστε η ΕΤΑ και οι Βάσκοι το τόνιζαν στο μανιφέστο τους: Το δημοψήφισμα στη Καταλονία είναι μάθημα για ότι έρχεται...

Μέχρι στιγμής έχουμε περισσότερους από 465 οι τραυματίες από την ωμή βία των αστυνομικών και των εθνοφυλάκων με το κλίμα να είναι άκρως εμφυλιακό. Πυροβολισμοί στο ψαχνό με σφαίρες καουτσούκ, έδειραν ηλικιωμένους, γυναίκες και πυροσβέστες, άρπαξαν μικρά παιδιά. Χάος, ωμή βία, εικόνες ντροπής. Ο απόλυτος διχασμός. Η Ισπανία σε σταυροδρόμι. 

Πλακώνουν τον Εθνοφρουρό
https://twitter.com/interiorgob/status/914532366097485824?ref_src=twsrc%5Etfw

Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν τον τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελώνη, ενώ βρίσκεται στο χειρουργείο. Φαίνεται, πως τραυματίστηκε από βολή αστυνομικού μετά την μετακίνηση του από το ινστιτούτο (Ramón Llull) στο οποίο είχε οργανωθεί εκλογικό κέντρο.

H τοπική αστυνομία Mossos d’ Esquadra όχι μόνο δεν υπάκουσε στις εντολές της Μαδρίτης αλλά σε πολλές περιστάσεις περιφρούρησε το δημοψήφισμα και ήρθε σε σύγκρουση με την Ισπανική Αστυνομία και την Εθνοφρουρά.

Η καταλανική αστυνομία δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να απομακρύνει ανθρώπους από τα εκλογικά τμήματα, παρόλο που είχε την ίδια δικαστική εντολή για να τα κλείσει.

Τοπικά δικαστήρια δέχθηκαν προσφυγές κατά της καταλανικής αστυνομίας, η οποία κατηγορείται για αδράνεια και αποτυχία να κλείσει εκλογικά τμήματα, παρά τη δικαστική εντολή, ανέφερε σε δήλωσή του το Ανώτερο Δικαστήριο της περιφέρειας.

Οι πολίτες έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους σ προκειμένου να αποτρέψουν τις αστυνομικές δυνάμεις να επέμβουν σε εκλογικά τμήματα προκειμένου να ακυρώσουν την εκλογική διαδικασία.
https://twitter.com/CapAdecvate/status/914485034844934144?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/aldin_ww/status/914513979845857281?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/aldin_ww/status/914503581541257217?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/aldin_ww/status/914490661881237505?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/aldin_ww/status/914488837291769857?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/aldin_ww/status/914487814439538688?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/aldin_ww/status/914485865900052481?ref_src=twsrc%5Etfw

Αποφασισμένοι να βγάλουν με κάθε τρόπο τους ψηφοφόρους από τα εκλογικά κέντρα ήταν οι αστυνομικοί που έκαναν έφοδο σε αυτά, για να σταματήσουν το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Χαρακτηριστικά των σκηνικών βίας που διαδραματίστηκαν σε πολλές περιπτώσεις είναι βίντεο από σχολείο στη Βαρκελώνη.

Σε ένα από αυτά, οι αστυνομικοί τραβούν στις σκάλες όσους βρίσκονταν στο εκλογικό κέντρο, με αποτέλεσμα να ρίξουν κάτω κάποιους από αυτούς, ενώ άλλους τους έσυραν έξω.

Στα μάτια του Ισπανού υπουργού Εσωτερικών όλα αυτά μοιάζουν «επαγγελματικά».
https://twitter.com/zoidoJI/status/914425401379901440?ref_src=twsrc%5Etfw

Η Δήμαρχος της καταλανικής πρωτεύουσας, κάλεσε τον Μαριάνο Ραχόι να φροντίσει ώστε οι αστυνομικοί να σταματήσουν να χτυπούν ανυπεράσπιστους πολίτες.

Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα.

«Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.

«Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα ‘τσάντες, πορτοφόλια... Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο».

Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.

https://www.youtube.com/watch?v=m4yktTyunjs

Μάλιστα, λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων στην Καταλονία αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Ζιρόνα όπου πρόκειται να ψηφίσει ο ο πρόεδρος της επαρχίας Κάρλες Πουτζεμόντ προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες. Πάντως, δημοσιεύθηκαν εικόνες που δείχνουν τον Κάρλες Πουτζεμόντ να ψηφίζει κανονικά.

Ο απεσταλμένος της Ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μίλ ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να σεβαστούμε το νομικό πλαίσιο». «Η (τοπική) κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δημόσια τάξη και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών» τόνισε. Σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, ενώ 1300 έχουν κλείσει από τις αρχές.

Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.

Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε..

Ξύλο» με το… καλημέρα στο δημοψήφισμα στην Καταλονία

Όλα έδειχναν πως η Ισπανία θα οδηγηθεί σε αυτόν τον εμφύλιο. Χωρίς εισαγωγικά. Διότι δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο. 10.000 αστυνομικούς έχει στείλει η Μαδρίτη στην Καταλονία και το αποτέλεσμα ήταν εκείνοι να δέρνουν, να σέρνουν και να σπρώχνουν πολίτες, ακόμη και ηλικιωμένους!

Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες κι αν αυτό δεν είναι εμφύλιος, τότε τι είναι;

Το… κακό φάνηκε από το πρωί. Λίγο πριν τις 10:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) είχε προγραμματιστεί να ανοίξουν οι κάλπες. Λίγη ώρα νωρίτερα, δεκάδες διαδηλωτές έμπαιναν μπροστά από τις πόρτες των εκλογικών κέντρων. Τις έφραζαν, για να μην μπορέσουν να «μπουκάρουν» οι αστυνομικοί.

Κι όλα αυτά, ενώ οι τελευταίοι είχαν σαφείς εντολές: Μην επιτρέψετε την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος… Πολλοί ήταν εκείνοι που πέρασαν την προηγούμενη νύχτα ακόμη και… στο δρόμο, για να είναι σίγουροι πως θα καταφέρουν να ψηφίσουν.

Αυτό, λοιπόν, το «εκρηκτικό κοκτέϊλ» είχε ως αποτέλεσμα αυτά που τελικά συνέβησαν. Ένοπλοι αστυνομικοί «μπούκαραν» σε εκλογικά τμήματα, σπάζοντας πόρτες και αρπάζοντας τις κάλπες. Έξω από τα εκλογικά τμήματα, πανικός!

Οι εικόνες που κυκλοφορούν δείχνουν αστυνομικούς να έχουν πάρει σηκωτή μια ηλικιωμένη γυναίκα ενώ άλλες δείχνουν αιμόφυρτους ανθρώπους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, καθώς είχαν εισέλθει μέσα στα σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.

Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο (Ramon Llull) στη Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.

Οι αστυνομικοί έσπρωχναν, κλωτσούσαν τους ψηφοφόρους, ακόμη κι αυτούς που ήταν μεγάλης ηλικίας! Οι εικόνες μέσα σε εκλογικά κέντρα, ακόμη χειρότερες.

Υπάρχει βίντεο που δείχνει αστυνομικό να… ίπταται για να κλωτσήσει έναν άνθρωπο που είναι πεσμένος στα σκαλιά. Υπάρχει βίντεο που δείχνει αστυνομικό να σέρνει ανθρώπους από τα σακίδιά τους. Φωτογραφίες με ανθρώπους αιμόφυρτους.

ΞΥΛΟ ΞΥΛΟ ΞΥΛΟ
https://twitter.com/BlancaLlumVidal/status/914420654753173504?ref_src=twsrc%5Etfw

 
https://twitter.com/natzafarre/status/914405160234946560?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/CatalansForYes/status/914461589667028992?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/KTHopkins/status/914396850815406080?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/914531763136946177?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/914501291115778049?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Timcast/status/914421927028170753?ref_src=twsrc%5Etfw

Ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα στο πλευρό των Καταλανών: Ντροπή αυτό που συμβαίνει

Πρώην και νυν ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ενώ την ίδια ώρα είναι στον «αέρα» η αναμέτρηση με της Λας Πάλμας εξαιτίας μίας κίνησης της αντίπαλης ομάδας.

«Το να ψηφίζεις είναι δημοκρατία», έγραψε στο Twitter ο πρώην αρχηγός της Μπαρτσελόνα, Κάρλες Πουγιόλ, ενώ ο Ζεράρ Πικέ δημοσίευσε φωτογραφία του την ώρα που ψηφίζει.

Ο πρώην μέσος της ομάδας, Τσάβι Φερνάντες, δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία είναι ντροπή και κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να αφήσει τους πολίτες να ψηφίσουν ειρηνικά.

Η βία που επιστρατεύτηκε από τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας στην Καταλονία σόκαρε όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Η εικόνα των πάνοπλων αστυνομικών να σέρνουν και χτυπούν ανυπεράσπιστους πολίτες, καταγράφηκε σε βίντεο, τα οποία, με τη βοήθεια του διαδικτύου, έκαναν τον γύρο του πλανήτη, προκαλώντας αμηχανία στις πολιτικές ηγεσίες και οργή στους απλούς ανθρώπους, ανεξάρτητα αν υποστήριζαν ή όχι το αίτημα ανεξαρτησίας του καταλανικού λαού.

Στο βίντεο που ακολουθεί, οι δυνάμεις ασφαλείας σέρνουν κυριολεκτικά τους πολίτες εκτός εκλογικού κέντρου, ενώ ο περιορισμός τους και ο τρόμος που αποτυπώνεται στις κινήσεις τους, φέρνουν στο μυαλό εικόνες από σκοτεινές περιόδους που θα θέλαμε να έχουν διδάξει τους λαούς και να έχουν μείνει ως παράδειγμα από το παρελθόν...

https://www.youtube.com/watch?v=APsHNIrS7-s

Στο επόμενο βίντεο, πάνοπλοι αστυνομικοί κλείνουν τον δρόμο και συγκρούονται με ψηφοφόρους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στο εκλογικό κέντρο και να εκφράσουν την άποψή τους για το αίτημα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας...

https://www.youtube.com/watch?v=l1pM7Jjdxao

Στο επόμενο στιγμιότυπο, αστυνομικοί τραβούν με βία και χτυπούν ηλικιωμένους, ενώ άλλοι πολίτες προχωρούν στον δρόμο αιμόφυρτοι, μετά την «περιποίηση» των αστυνομικών δυνάμεων...

https://www.youtube.com/watch?v=_OVFvexDszo

Ακολουθεί η στιγμή που οι αστυνομικοί γκρεμίζουν την πόρτα της εισόδου σε εκλογικό κέντρο, ενώ μέσα βρίσκονται κλεισμένοι πολίτες και τηλεοπτικά συνεργεία...

https://www.youtube.com/watch?v=GDFdA2QS3gA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ