Κόσμος

Σκηνικό πολέμου στην Καταλονία: Ειδικές δυνάμεις της Ισπανίας έτοιμες να συλλάβουν τον Πρόεδρο - Απέπλευσε μέχρι και ο Ισπανικός Στόλος για επιβολή αποκλεισμού - Ζωντανή μετάδοση


Ωρα μηδέν για την Καταλονία αλλά και την Ευρώπη! H ισπανική κυβέρνηση έχει έτοιμη μια ειδική ομάδα και συγκεκριμένο σχέδιο για τη σύλληψη του Puigdemont αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ενώ έχει αποπλεύσει μέχρι και ο Ισπανικός Στόλος για να επιβληθεί ναυτικός αποκλεισμός στην Καταλονία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην Βαρκελώνη βρίσκονται ήδη ειδικές δυνάμεις της εθνικής αστυνομίας, οι οποίες έχουν την εντολή να παρακάμψουν την αστυνομία της Καταλονίας (Mossos d' Esquadra) στην περίπτωση που αυτή επιχειρήσει να προστατεύσει τον πρόεδρο της Περιφέρειας.

Ο Πουτζδεμόντ αναμένεται να πάρει τον λόγο στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου οι αυτονομιστές διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Ήδη, πάντως, γύρω από το κοινοβούλιο έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές δυνάμεις και το έχουν αποκλείσει από τους χιλιάδες οπαδούς της ανεξαρτησίας που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται.

Δείτε την άφιξη του Προέδρου της Καταλονίας.
https://twitter.com/aldin_ww/status/917769948159725568?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/24h_tve/status/917679648057839616?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/917773490027102209?ref_src=twsrc%5Etfw

Πάντως, στο τυπικό μέρος, οι Καταλανοί μοιάζουν να ξεπέρασαν το πρόβλημα της αναστολής της συνεδρίασης του κοινοβουλίου που αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, παρουσιάζοντας την σημερινή ομιλία του Puigdemont ως ενημέρωση για την πολιτική κατάσταση και οι τελευταίες δηλώσεις του ηγέτη των Καταλανών δείχνουν ότι θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος.

«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία εμείς δεν ονομάζουμε "μονομερή" ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, προβλέπεται στο νόμο για το δημοψήφισμα ως μια εφαρμογή των αποτελεσμάτων. Εμείς θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει ο νόμος» υπογράμμισε ο Puigdemont στη συνέντευξη που παραχώρησε στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3, την Κυριακή.

Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της καταλανικής εφημερίδας La Vanguardia που έχει τίτλο «Στα χέρια του Puigdemont». Αντίθετα, η El Pais παρουσιάζει έγγραφα της Generalitat (καταλανική βουλή) τα οποία – σύμφωνα με την εφημερίδα – αποκαλύπτουν ένα «σχέδιο των Καταλανών που στοχεύει στην αποσταθεροποίηση του ισπανικού κράτους».

Παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις τραπεζών, οίκων αξιολόγησης (Moody's, Fitch), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και ευρωπαίων ηγετών, οι Καταλανοί επιμένουν στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Οι αγορές από την πλευρά τους «στοιχηματίζουν» ότι σήμερα θα ξεκινήσει ένας κύκλος μεγάλων και τραυματικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει τη χώρα σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Όπως μεταδίδει η Sole 24 Ore, σε σημείωμά της η JpMorgan προς τους επενδυτές, σημείωσε πως «η αβεβαιότητα θα διαρκέσει για μια σύντομη περίοδο αλλά θεωρούμε πως δίνεται η ευκαιρία για buy ενώ είναι μικρές οι πιθανότητες να επηρεαστούν άλλες αγορές».

«Θα είναι μια ιστορική μέρα ανεξάρτητα από το τι θα γίνει», δήλωσε στο Bloomberg ο Alejandro Quiroga, καθηγητής ισπανικής ιστορίας στο Πανεπιστίμιο του Νιουκάστλ.

«Η ένταση έχει αγγίξει τέτοια επίπεδα που κάτι πρέπει να γίνει και αν η κυβέρνηση θέλει να κηρύξει την ανεξαρτησία της, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή, καθώς έχει ακόμα τη διεθνή προσοχή».

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της Καταλονίας

Η ισπανική κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Καταλονίας, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας.

Η αστυνομία έκλεισε, «για λόγους ασφαλείας», την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελόνη, απ΄όπου ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν ενδέχεται να κηρύξει απόψε μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Για λόγους ασφαλείας, το πάρκο Θιουταδέλα, όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, θα κλείσει για το κοινό σήμερα», ανακοίνωσαν οι Mossos d’ Esquadra, η καταλανική αστυνομία, στον λογαριασμό τους στο twitter.

Η καταλανική αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στο πάρκο μπροστά από το κοινοβούλιο

Η αστυνομία έκλεισε, «για λόγους ασφαλείας», την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελόνη, απ΄όπου ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζεμόν ενδέχεται να κηρύξει απόψε μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Για λόγους ασφαλείας, το πάρκο Θιουταδέλα [όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο] θα κλείσει για το κοινό σήμερα», ανακοίνωσαν οι Mossos d’ Esquadra, η καταλανική αστυνομία, στον λογαριασμό τους στο Twitter.

Οι δυνάμεις της τάξης θέλουν να «αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θα ασκείτο πίεση στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως την Κυριακή, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «μια ομάδα εισήλθε διά της βίας στο πάρκο και εκσφενδόνισε αντικείμενα κατά του κοινοβουλίου».

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις, που προκαλούνται τόσο από ενωτικούς διαδηλωτές όσο και από ριζοσπαστικές αυτονομιστικές ομάδες», υπογράμμισε.

Οι κυριότερες αυτονομιστικές οργανώσεις στην Καταλονία έχουν καλέσει σε διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο «σε υποστήριξη και προάσπιση της κήρυξης της ανεξαρτησίας», όμως, μετά το κλείσιμο του πάρκου, τα μέλη τους θα πρέπει να συγκεντρωθούν έξω από αυτή την περίμετρο.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FRTnews%2Fvideos%2F10156059593904411%2F&show_text=0&width=560

Πώς ο Ραχόι μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο στην Καταλονία – Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Η Μαδρίτη έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο άρθρο 155, το οποίο ορίζει την λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα υποχρεώσουν την Καταλονία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους, με την σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας της Γερουσίας.

Η υπόθεση μίας μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας στην Καταλονία οδήγησε τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να επικαλεσθεί την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος που ορίζει την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση, ένα σενάριο που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρα.

Τι ορίζει το Σύνταγμα;

Η Ισπανία είναι μία εξαιρετικά αποκεντρωμένη χώρα και το Σύνταγμα του 1978 παρέχει στις 17 περιοχές της, τις αυτόνομες κοινότητες, εκτεταμένες εξουσίες σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Όμως έχει θεσπίσει ασφαλιστικές δικλείδες που επιτρέπουν στη κεντρική κυβέρνηση να επεμβαίνει στις υποθέσεις της χώρας σε περίπτωση κρίσης.

Στην περίπτωση της καταλανικής κρίσης, την σοβαρότερη από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας μετά την φρανκική δικτατορία, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το «δημοψήφισμα της αυτοδιάθεσης» της 1ης Οκτωβρίου παραβιάζει το Σύνταγμα.

Οι αυτονομιστές επαίρονται ότι νίκησαν με το 90,18% των ψήφων και ότι νομιμοποιούνται να προχωρήσουν με την «μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας».

Απέναντι σε μία τέτοια κίνηση, η Μαδρίτη έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο άρθρο 155, το οποίο ορίζει την λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα υποχρεώσουν τη Βαρκελόνη να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους, με την σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας της Γερουσίας.

Ποια είναι τα αναγκαία μέτρα;

Τα «αναγκαία μέτρα» δεν περιγράφονται με σαφήνεια, εξ ου και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την εφαρμογή του.

Τι λένε οι συνταγματολόγοι;

Το άρθρο 155 επιτρέπει «την ανάληψη του ελέγχου των πολιτικών και διοικητικών οργάνων της Αυτόνομης Κοινότητας», εξηγεί η Τερέσα Φρέισες, του αυτόνομου πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής, σύμφωνα με τον Χοσέ Κάρλος Κάνο Μοντεχάνο, του πανεπιστημίου Computense de Madrid.

Δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν.

Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν μπορεί να αντικατασταθεί από τον περιφερειάρχη της Καταλονίας, κύριο εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελόνη, σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Χαβιέρ Πέρεθ Ρόγιο, του πανεπιστημίου της Σεβίλης, τα μέτρα του άρθρου 155 μπορεί να φθάσουν μέχρι «την διαθεσιμότητα της αυτονομιστικής κυβέρνησης, την υπαγωγή της καταλανικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας και το κλείσιμο του καταλανικού κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με τον Κάνο Μοντεχάνο, δίνεται η δυνατότητα «ενδεχόμενης» προκήρυξης τοπικών εκλογών.

Πώς ενεργοποιείται το άρθρο 155;

Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί μονομερώς να ενεργοποιήσει το άρθρο 155.

Θα πρέπει πρώτα να προειδοποιήσει τον πρόεδρο της περιοχής να επανέλθει στη συνταγματική τάξη και στη συνέχεια να του δώσει χρονικό περιθώριο για να συμμορφωθεί.

Σε περίπτωση αποτυχίας, ο πρωθυπουργός, ο Μαριάνο Ραχόι εν προκειμένω, υποβάλλει το θέμα στη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία, και γνωστοποιεί τα έκτακτα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει.

Επί της αρχής, συνέρχεται μία επιτροπή της Γερουσίας, στη συνέχεια η ολομέλεια του σώματος. Εάν εγκρίνουν τις προτάσεις του προέδρου της κυβέρνησης με απόλυτη πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός έχει ελεύθερα τα χέρια για να προχωρήσει στην εφαρμογή τους.

Όμως η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο. «Ακόμη και επιταχύνοντας τη διαδικασία θα μπορούσε να χρειαστεί μία εβδομάδα», σύμφωνα με ένα ισπανό γερουσιαστή, ή 8 έως 10 ημέρες, σύμφωνα με τον Πέρεθ Ρόγιο.

Άλλα μέσα;

Εκτός του άρθρου 155, η κυβέρνηση διαθέτει και άλλα μέσα. Μπορεί να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», «κατάσταση επιβολής έκτακτων μέτρων» ή «κατάσταση πολιορκίας».

Η εφαρμογή μίας από αυτές τις «καταστάσεις» μπορεί να επηρεάσει την «ελευθερία κυκλοφορίας ή την ελευθερία του συναθροίζεσθαι», σύμφωνα με τον Κάνο Μοντεχάνο.

Τέλος, ο νόμος «περί εθνικής ασφαλείας», ο οποίος θεσπίστηκε το 2015 , επιτρέπει στην κυβέρνηση να κηρύξει τη χώρα «σε κατάσταση που θέτει σε αμφισβήτηση την εθνική ασφάλεια».

Σύμφωνα με τον Μαριάνο Ραχόι, η διαδικασία αυτή αφορά καταστάσεις που βρίσκονται ανάμεσα «στις συνηθισμένες κρίσεις, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την κατάσταση εκτάκτων μέτρων και την κατάσταση πολιορκίας» και επιτρέπει στην κυβέρνηση να κυβερνά με νομοθετικά διατάγματα και να θέσει, για παράδειγμα, την καταλανική αστυνομία υπό τις διαταγές της Μαδρίτης.

Έκκληση Ισπανίας σε Πουτζεμόν «να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο»

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης κάλεσε σήμερα τον αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν "να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο", πριν από την ομιλία που ο τελευταίος πρόκειται να εκφωνήσει στο καταλανικό κοινοβούλιο και κατά την οποία ενδέχεται να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς του.

"Θέλω να ζητήσω από τον κ. Πουτζεμόν να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο, να μην πάρει κανέναν δρόμο χωρίς επιστροφή, να μην κάνει καμιά μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας και να επανέλθει στη νομιμότητα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgoverncat%2Fvideos%2F1477378302310472%2F&show_text=0&width=560

https://www.youtube.com/watch?v=K_6mqVcUwzg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ