Εκκλησία

Όλο και περισσότερο σε ρωσικά «χωράφια» ο Βαρθολομαίος - Από αύριο στην Ισλανδία - Θα τελέσει Λειτουργία σε Λουθηρανικό ναό!

Του Μανώλη Κείου

Τους τελευταίους μήνες επανειλημμένως έχει επισκεφθεί ρωσικούς ναούς στην Τουρκία σε περιοχές που το ρωσικό στοιχείο είναι έντονο. Πριν από λίγες μέρες κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα επισκέφθηκε και την ρωσική πρεσβεία και τέλεσε και τρισάγιο. Ο λόγος για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος συντονισμένα το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ολοένα και πιο συχνά σε ρωσικά... “χωράφια”.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης από αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρίσκεται στην Ισλανδία και στο πρόγραμμα της επίσκεψής του συμπεριλαμβάνεται και η παρουσία του στο σημείο κατασκευής ναού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι η πρώτη ορθόδοξη εκκλησία στο Ρέικιαβικ. Η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ισλανδία θα λάβει χώρα στις 12-15 Οκτωβρίου. Θα συμμετάσχει στο φόρουμ του Αρκτικού Κύκλου ως ένας από τους ομιλητές.

Όπως ανακοινώθηκε από την ίδια την ρωσική ενορία «το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου η Αυτού Αγιότητα θα επισκεφθεί την ενορία μας, για την κατασκευή της πρώτης ορθόδοξης εκκλησίας στη βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου, την πόλη του Ρέικιαβικ». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πατριάρχης θα συναντηθεί με ενορίτες για να τους δώσει την ευλογία του.

Επιπλέον, στις 15 Οκτωβρίου στο μεγαλύτερο καθεδρικό Λουθηρανικό ναό στην Ισλανδία με την ονομασία «Hallgrimskirkja» ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα τελέσει την Θεία Λειτουργία. «Την ημέρα αυτή η Λειτουργία της εκκλησία μας θα μεταφερθεί στο “Hallgrimskirkja” . Καλούμε όλους τους Ορθόδοξους πιστούς να έρθουν στη λειτουργία και να δείξουν την μαρτυρία της ενότητας μας στην Ορθόδοξη πίστη. Ο ναός «Hallgrimskirkja» είναι μεγάλος και αν είναι μισοάδειος κατά τη Λειτουργία του Πατριάρχη, μπορεί αυτό να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για τους αντιπάλους της κατασκευής του ναού μας και να ισχυριστούν ότι η ορθόδοξη εκκλησία στο Ρέικιαβικ, δεν είναι απαραίτητη», σημείωσε ακόμη ο εκπρόσωπος της ενορίας του Αγίου Νικολάου.

Πριν από λίγα χρόνια, ο δήμος του Ρέικιαβικ διέθεσε χώρο στην ορθόδοξη κοινότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο τουριστικό κέντρο του παλαιού τμήματος της πόλης για την κατασκευή του ναού. Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής αντιτίθενται στην κατασκευή του ναού. Ταυτόχρονα, η κοινότητα παραπονείται ότι δεν έχει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρώσει την κατασκευή του ναού.

Τώρα στο Ρέικιαβικ υπάρχει ένας προσωρινός ναός. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Ισλανδίας, υπάρχουν περίπου 3.5 χιλιάδες Ρωσόφωνοι από τη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Την ρωσική εκκλησία επισκέπτονται όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και εκπρόσωποι άλλων ορθόδοξων εκκλησιών - Σέρβων, Βουλγάρων, Ρουμάνων, Ελλήνων, Ορθοδόξων Πολωνών. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι είχαν εγγραφεί στην ενορία του Αγίου Νικολάου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...