Βαλκάνια

Βαλκανικό Βίσεγκραντ και αναγέννηση της ΕΕ με ένωση των ορθόδοξων χωρών; Ισως μετά τον μεγάλο πόλεμο...

Την περασμένη εβδομάδα στο σλοβενικό θέρετρο του Bled πραγματοποιήθηκε ένα άκρως σημαντικό φόρουμ όλων  των βαλκανικών χωρών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΕΕ και του κύριου Ατλαντικού εταίρου της…των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως θα περίμενε κανείς, ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό είναι κάτι που δεν εκπλήσσει κανέναν διότι  ΗΠΑ και ΕΕ επιθυμούν να ενισχύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την επιρροή τους σε αυτήν την περιοχή θέλοντας να πετύχουν στα επόμενα σχέδια τους.

Από την άλλη πλευρά, τα κράτη των αποκαλούμενων Δυτικών Βαλκανίων επιθυμούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη σαφήνεια το συντομότερο δυνατόν για τη δική τους ευρωπαϊκή προοπτική ή, απλούστερα, να γνωρίσουν την συγκεκριμένη ημερομηνία εισδοχής στην ΕΕ.

https://youtu.be/4RX38MVlU8c?t=7

Αυτό αποδεικνύεται από την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, που αναφέρθηκε στο φόρουμ του  Μπλεντ λέγοντας ότι, «η Σερβία ελπίζει να ενταχθεί  προτού καταρρεύσει η ΕΕ».

Ρωσικά ΜΜΕ ζήτησαν το σχολιασμό της δήλωσης αυτής του Σέρβου  εμπειρογνώμονα, φιλόσοφου και πολιτικού αναλυτή Milan Damjanac με ένα καίριο ερώτημα.

Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα  στο «ευρωπαϊκό βασίλειο» και έχει νόημα να ενταχθεί στον οργανισμό αυτόν η Σερβία , η Αλβανία και η ΠΓΔΜ παρό το γεγονός ότι η κατάρρευσή του διαφαίνεται εκ των προτέρων;

Σύμφωνα με τον Damjanac , η δήλωση του Σέρβου ΥΠΕΞ  είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της εξαφάνισης της ευφορίας της σερβικής κυβέρνησης και του λαού για την κατάσταση στην ίδια την ΕΕ.

«Τώρα, η πλειοψηφία του πληθυσμού κατανοεί ότι η Σερβία δεν θα λάβει ειδικά προνόμια από την ένταξη στην ΕΕ και ότι είναι καλύτερο για τη χώρα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να παραμείνει ουδέτερη. Η απώλεια ενθουσιασμού για την ένταξη στην ΕΕ, μάλιστα, μιλά για μια συγκεκριμένη πολιτική  αλλαγή στη Σερβία», ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα με τον ίδιο , η Σερβία χάνει την υπομονή και δεν θέλει πλέον να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τελικά δεν μπορεί να συμβεί.

Τώρα, οι Σέρβοι πολιτικοί λένε στους πολίτες ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν είναι απαραίτητη για την ευημερία, αλλά για να συνδεθούν τα οικονομικά της χώρας με τα σχέδια των Βρυξελλών.

«Αυτό, βεβαίως, είναι ένα βήμα διαφορετικό σε σχέση με τη θέση των προηγούμενων Σερβικών κυβερνήσεων. Όμως,  δεν υπάρχει ακόμα προθυμία να κινηθούμε προς τα εμπρός με άλλο τρόπο» , δήλωσε ο Σέρβος πολιτικός επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον Μιλάν Νταμιάνατς, ένας «άλλος τρόπος» θα σήμαινε αλληλεπίδραση με βάση την πολιτισμική ομοιότητα και τη δημιουργία μιας συμμαχίας παρόμοιων χωρών.

«Η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας είναι πολύ σημαντική, όπως βλέπουμε στο παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία χάνει την ταυτότητά της υπό την πίεση των συμφερόντων των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό κάθε χώρα στην Ευρώπη να διατηρεί κοινές αξίες, παραδόσεις και επιθυμία για ευημερία.

Μια τέτοια Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία βλέπουμε σήμερα, είναι στην πραγματικότητα μια υπερεθνική οντότητα με μοναδικό σκοπό τον πολλαπλασιασμό του κεφαλαίου. Αυτό έχει επιζήμιες συνέπειες για τους λαούς, τις κοινωνίες και τα κράτη, και πάνω απ 'όλα στην ίδια την συνοχή της κοινωνίας», ανέφερε ο Σέρβος ειδικός.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί μια νέα Ευρώπη, βασισμένη στις παραδοσιακές αξίες», συνέχισε ο Σέρβος επιστήμονας .

Κατά την άποψή του Σέρβου επιστήμονα, η Γαλλία και η Ρωσία θα πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα αυτής της νέας Ευρώπης ως πολιτιστικών μηχανισμών, καθώς και η Γερμανία ως οικονομικού κινητήρα, μόνο υπό την προϋπόθεση της απουσίας αμερικανικής επιρροής.

Ωστόσο, στην αρχή είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια συμμαχία ορθόδοξων χωρών που θα βοηθούσαν η μία την άλλη και θα την ενίσχυαν, ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.

«Εν πάση περιπτώσει, αυτό πρέπει να γίνει τώρα, όταν κατέστη σαφές ότι στην πράξη υπάρχει διαχωρισμός σε ανεπτυγμένα κράτη της ΕΕ και σε λιγότερο αναπτυγμένα κράτη, των οποίων η γνώμη δεν λαμβάνεται υπόψη.

Κανείς από τους γείτονές της Σερβίας, που είναι ήδη μέλος της ΕΕ,  δεν έχει «ευημερία» όλοι αντιμετωπίζουν μόνο προβλήματα. Θέματα ασφάλειας αναζητούν λύση , το βιοτικό επίπεδο εξακολουθεί να είναι χαμηλό, υπάρχει υπογεννητικότητα και η μετανάστευση του πληθυσμού των χωρών αυτών σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ απειλεί να καταστρέψει τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Η μετατροπή αυτού του μέρους της Ευρώπης σε στρατόπεδο για φτηνή εργασία δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε », δήλωσε ο Milan Damyanac.

Όπως επεσήμανε ο εμπειρογνώμονας, η Σερβία πρέπει να αναπτυχθεί σε περιβάλλον φιλικών και ομόδοξων χωρών προκειμένου να αξιοποιήσει τις δικές της δυνατότητες.

«Για να μην μετατραπεί η χώρα σε «υποκατάστημα» ξένων εταιρειών και κέντρο προσλήψεων άλλων κρατών. Πρέπει να επιστρέψει η κυριαρχία, και αυτό είναι δυνατό μόνο μέσα από την ανάπτυξη των δικών της δυνάμεων, την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας και της βιομηχανίας, η οποία απαιτεί μεγαλύτερη συμμετοχή κράτους στην οικονομία»,  δήλωσε ο Σέρβος επιστήμονας.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί Σέρβοι ειδικοί και μη καθώς και χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Ρουμανία που δέχονται την λαίλαπα της οικονομικής υποδούλωσης.

Ρωσικά ινστιτούτα προειδοποιούν εδώ και ένα χρόνο επισταμένα ότι επίκειται διάλυση της ΕΕ, με ανεξαρτητοποίηση χωρών , όπως η Βρετανία, ειδικά από χώρες του νότου και των Βαλκανίων.

https://youtu.be/3hscDu1Skys

Η μετατροπή για παράδειγμα όλων των Βαλκανίων σε μια «κινεζική επαρχία» για την μεταφορά ρυπογόνων εργοστασιακών μονάδων και μισθών πείνας , είναι το κύριο σχέδιο των Βρυξελλών για την περιοχή.

Εκτιμάται ότι τα πλάνα αυτά με τις ειδικές οικονομικές ζώνες , θα ξεσηκώσουν θύελλα διαμαρτυριών και εξεγέρσεων σε ολόκληρη την νότια πλευρά της Ευρώπης, βάζοντας «φωτιά» και στην υπόλοιπη.   

Το βδελυρό τέρας  όμως με τα πολλά κεφάλια που ονομάζεται ΕΕ, θα χαθεί …μέσα στον τρόμο που το ίδιο δημιούργησε στην ευρωπαϊκή ήπειρο.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ