Κόσμος

Θανάσιμη απειλή από τη Μόσχα προς τον Ερντογάν: "Θα θάψεις την Τουρκία αν"... - Τοr M2, Pantsir S2 και συστήματα ενεργητικής και παθητικής προστασίας για τα Leo-2A4 ζήτησε η Τουρκία! Ολόκληρη η τουρκική λίστα

Toυ Βασίλη Καπούλα

Τοr M2, Pantsir S2, ρωσικά συστήματα αυτοπροστασίας αρμάτων μάχης μαζί με φορητά αντιαρματικά όπλα και διατρητικά πυρομαχικά ζήτησε ο Ρ.Τ.Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα. Και η τουρκική λίστα αγορών δεν σταματά εδώ. Παρακάτω θα διαβάσετε επίσης τα αγκάθια και τα αγεφύρωτα χάσματα των ρωσοτουρκικών σχέσεων όπως αυτά εκφράστηκαν από το Κρεμλίνο μαζί με μια θανάσιμη απειλή για την Τoυρκία: "Εάν ο Ερντογάν θελήσει  να αντιμετωπίσει στα ίσια την  Μόσχα.....θα «θάψει την Τουρκία»"...Ο Ερντογάν πρέπει να κάνει και άλλα πράγματα και να δεχτεί την τυφλή υποταγή στη Μόσχα...

Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται και για άλλα οπλικά συστήματα εξελιγμένου τύπου από την Ρωσία όπως συστήματα επικοινωνιών, φορητά συστήματα και ειδικά "έξυπνα" πυρομαχικά .

Ειδικότερα, η Άγκυρα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα διαφόρων τύπων, συστήματα ενεργητικής και παθητικής προστασίας για τα άρματα μάχης από φορητά αντιαρματικά όπλα και πυρομαχικά αλλά και ειδικά τεχνικά μέσα για τις ανάγκες του τουρκικού υπουργείου άμυνας και εσωτερικών».

Σε άρθρο μας με τίτλο (Έξαλλοι οι Γερμανοί – Η Τουρκία ξεφτιλίζει την αξιοπιστία των αρμάτων Leopard- 2A4 στην Συρία – «Λαμπαδιάζουν» από τους ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους kornet), αναφέραμε ότι οι Γερμανοί ειδικοί  της γερμανικής βιομηχανίας Krauss Maffei ήταν έξαλλοι από την απόδοση  των «τουρκικών» αρμάτων  μάχης Leopard-2A4 στην Συρία. Αντίθετα εδώ θα δείτε πως τα ρωσικά άρματα μάχης "καταπίνουν" τους αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους ΤΟW...

https://www.youtube.com/watch?v=aOjK9xJlZHE

Τα άρματα αυτά μη έχοντας κανενός σύστημα αυτοπροστασίας «άναβαν σαν  λαμπάδα» στο άψε σβήσε από τους ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους kornet των τζιχαντιστών.

Η «αχίλλειος πτέρνα» του Leopard-2A4 ήταν το πλάι και η πίσω  πλευρά του άρματος…..στα οποία με την κρούση ρωσικού  αντιαρματικού πυραύλου «λαμπάδιαζε» το άρμα  αμέσως σκοτώνοντας το προσωπικό στο πύργο μάχης σχεδόν αμέσως.

Μέχρι σήμερα αυτός ο τύπος αρμάτων μάχης θεωρούνταν ένας από εκ των καλυτέρων αρμάτων μάχης μάχης και ο καλύτερος τύπος άρματος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ίσως να ισχύει ακόμα.

Το γερμανικό άρμα πιστευόταν ότι ήταν άφθαρτο και δεν είχε τοποθετηθεί καμία επιπλέον αρθρωτού τύπου προστασία. Ακόμη και τα Leopard-2A4 που υπηρετούν στον γερμανικό στρατό (Bundeswehr) δεν διαθέτουν καμία ειδική προστασία.

Μέχρι σήμερα, ο αντικαταστάτης των περίφημων Panzer το άρμα μάχης  Leopard ήταν ο επιβλητικός νικητής του πεδίου των μαχών σε πολλές δύσκολες περιοχές του κόσμου. Στο  Κοσσυφοπέδιο, στο Αφγανιστάν αλλά και αλλού η παρουσία του και μόνο σκόρπιζε τρόμο και πανικό .

Για  αυτό και η απόφαση του τουρκικού γενικού επιτελείου ήταν η εσπευσμένη προμήθεια συστήματος παθητικής και ενεργητικής αυτοπροστασίας από εχθρικούς αντιαρματικούς  πυραύλους . Η Ρωσία μαζί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ , θεωρούνται οι κορυφαίες χώρες σε αυτόν τον τομέα.

Το θέμα όμως είναι το κατά πόσον άρματα μάχης 60 τόνων  είναι κατάλληλα για χρήση σε αστικά περιβάλλοντα και πώς θα προστατευτούν πιο αποτελεσματικά .

Το  Leo-2 μέχρι και το  πιο σύγχρονο ρωσικό «τέρας»  Τ-14 Armata δεν πρέπει να εγκλωβίζονται σε αστικά  περιβάλλοντα και αν αυτό ποτέ γίνει, τότε  θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή παρουσία ειδικά εκπαιδευμένου πεζικού για μεγάλη εγγύς προστασία.

Τα βαριά ερπυστριοφόρα αυτά οχήματα έχουν  σχεδιαστεί για  μάχες σε πεδία μακριά από πόλεις για αυτό και διαθέτουν  τη μέγιστη προστασία τους στην  μπροστινή πλευρά , και σε μια μικρή γωνία αυτής της πλευράς.

 Στις μάχες στη συριακή πόλη αλ-Μπαμπ  τα τουρκικά  Leo δέχθηκαν μαζικά επίθεση  από πίσω και από το πλάι με αντιαρματικά όπλα από εκπαιδευμένους τζιχαντιστές .

 Σε αυτές τις πλευρές τα άρματα είναι   απλά λιγότερο προστατευμένα σε σχέση με το μπροστινό μέρος .

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας λόγω επικείμενων αμυντικών προμηθειών είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο , κάτι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν για όσο διαρκέσει όσο μπορούν .

Όσο αφορά τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν, η Μόσχα συζήτησε τη διαδικασία διευθέτησης των συγκρούσεων στη Συρία και την υπόθεση της δολοφονίας του Ρώσου Πρέσβη  Αντρέι Karlov.

«Η Τουρκία είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή, Η  εξωτερική πολιτική της  αποτελεί μια πραγματική αποτυχία, ενώ οι  σχέσεις της με την ΕΕ και τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως και οι  σχέσεις με τους γείτονές της,  Ελλάδα και  Αρμενία.  Οι εσωτερικές συγκρούσεις .. προκύπτουν η μία μετά την άλλη», δήλωσε ρωσική πηγή.

«Έτσι, η Τουρκία θα αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις προς τη Ρωσία. Εάν ο Ερντογάν θελήσει  να αντιμετωπίσει στα ίσια την  Μόσχα.....θα «θάψει την Τουρκία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Τούρκος Σουλτάνος θα πρέπει να αποδείξει στους ψηφοφόρους του,  ότι ο ίδιος στη Μόσχα  υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα τηρώντας έναν ισότιμο διάλογο. Αλλά αυτό απαιτεί η Μόσχα  να παίξει το «παιχνίδι» του Τούρκου προέδρου, πράγμα αδύνατο, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Όσον αφορά τη συριακή σύγκρουση η οποία ήταν, είναι και θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, είναι πρωταρχικής σημασίας για τη Ρωσία  το κουρδικό ζήτημα το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για τον Ερντογάν.

«Ο Ερντογάν πίεσε για την υποστήριξη της Ρωσίας στο κουρδικό ζήτημα, για  την μη δημιουργία  κουρδικού θύλακα στο βόρειο-ανατολική Συρία», πρόσθεσε..

Οι Τούρκοι ανησυχούν για την κουρδική αυτονομία, η οποία  θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα νότιο-ανατολικά της Τουρκίας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια οριοθέτηση ενός ανεξάρτητου κράτους και μέσα στο έδαφος της Τουρκίας.

«Δεν είναι εύκολο να μιλήσω για τις διαπραγματεύσεις, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε  ότι ο Μπασάρ Άσαντ αποτελούσε το βασικό θέμα των συνομιλιών. Η στάση απέναντι στον Σύρο πρόεδρο  είναι ο κύριος παράγοντας που χωρίζει την Τουρκία και τη Ρωσία», δήλωσε.

«Είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα», πρόσθεσε.

«Ενώ η Τουρκία διατηρεί την φιλοσοφία ότι ο Σύρος  ηγέτης είναι αντίπαλος, δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια θα είναι η στάση της έναντι της μελλοντικής ειρηνευτικής διαδικασίας, και συγκεκριμένα εάν ο Άσαντ έχει πιθανότητα να παραμείνει  επικεφαλής του συριακού  κράτους ή να είναι μέρος μιας  κυβέρνησης συνασπισμού», κατέληξε.

Έλληνες αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι , η Συρία, οι Κούρδοι και ο Άσαντ είναι «παρανυχίδες» ως προβλήματα μπροστά στα σχέδια του Ερντογάν για το Αιγαίο , τα Βαλκάνια καθώς και την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τα οποία γνωρίζει ο Β.Πούτιν ο οποίος θα δράσει την κατάλληλη  χρονική στιγμή .

https://youtu.be/UGN3W99Dwb0

https://youtu.be/ftoVdhSL8cY

 

 

https://youtu.be/5t98EOyeB9E

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...