Κόσμος

Σφοδρή αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ισραήλ για τα Υψίπεδα του Γκολάν - Στέιτ Ντιπάρτμεντ: "Δεν αποτελούν τμήμα του Ισραήλ"

Οι ΗΠΑ απάντησαν στην δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν για πάντα υπό ισραηλινή κατοχή, τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζουν τις διεκδικήσεις των Ισραηλινών σε στρατηγικό επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος του State Department John Kirby δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θεωρεί τα Υψίπεδα του Γκολάν τμήμα του Ισραήλ.

«Η θέση των ΗΠΑ πάνω στο θέμα είναι αμετάβλητη και εκφράστηκε τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους, όσο και από τους Δημοκρατικούς. Οι περιοχές αυτές δεν είναι τμήμα του Ισραήλ και το θέμα της κυριότητας θα πρέπει να οριστεί μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Kirby.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια-η σταθερή και συστηματική εξάπλωση νέων οικισμών, η νομιμοποίηση των φυλακίων και κατεχόμενων εδαφών- οδηγούν εμάς αλλά κυρίως το Ισραήλ προς την λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.

Ο Biden δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες ωθούσαν την ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη σε λύση «κοινού κράτους», την οποία αποκάλεσε επικίνδυνη τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.

Η προσέγγιση αυτή, όπως τόνισε, θα είχε σαν αποτέλεσμα το γεγονός ότι οι Εβραίοι θα έπαυαν να είναι πλειοψηφία μέσα στο Ισραήλ.

Λόγω της κατάστασης, οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ισραήλ και να «πιέσουν όσο πιο σκληρά μπορούν» για μία λύση δύο ξεχωριστών κρατών παρά την «αυξημένη σύγχυση» που μας δημιουργεί ορισμένες φορές η ισραηλινή κυβέρνηση, δήλωσε ο Biden.

O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι η ευθύνη για την απουσία προόδου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις βαραίνει και τις δύο πλευρές, ενώ κατηγόρησε την παλαιστινιακή ηγεσία να καταδικάσει επιθέσεις που έγιναν προς ισραηλινούς σε μία περίοδο 7 μηνών γεμάτη βιαιοπραγίες.

«Ανεξάρτητα από τις νόμιμες διαφωνίες που έχουν οι Παλαιστίνιοι με το Ισραήλ, τίποτα δεν δικαιολογεί την τρομοκρατία. Όλοι οι ηγέτες θα πρέπει να καταδικάζουν ως τρομοκράτες αυτούς που διαπράττουν τέτοιου είδους κτηνωδίες», δήλωσε ο Biden.

Αντίθετα, ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Ted Cruz, με δηλώσεις του την Δευτέρα στήριξε τον Νετανιάχου λέγοντας ότι «θα ήταν απερίσκεπτο κι επικίνδυνο για τον πλανήτη να πιέσουμε το Ισραήλ να εγκαταλείψει την περιοχή όσο ακόμα διεξάγεται ο πόλεμος στην Συρία».

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέφρασε την πραγματικότητα, ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν είναι τμήμα της Ισραηλινής επικράτειας. Αν λάβουμε υπόψιν την παρουσία εχθρικών τρομοκρατικών οργανώσεων, από τον ISIS μέχρι την Hezbollah στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, καταλαβαίνουμε ότι είναι απερίσκεπτο και επικίνδυνο, φορείς της διεθνής κοινότητας να προσπαθούν να πιέσουν το Ισραήλ να εγκαταλείψει το Γκολάν στο χάος που μαστίζει την Συρία. Ο δρόμος για την ειρήνη δεν πρέπει να περνάει μέσα από την αποδυνάμωση της ασφάλειας του Ισραήλ», δήλωσε ο Cruz.

Νωρίτερα την Δευτέρα, η Γερμανία δήλωσε ότι μία μονομερής απόφαση από το Ισραήλ διατήρησης των Υψιπέδων του Γκολάν, θα παραβίαζε την διεθνή νομοθεσία, ενώ οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου αποδοκίμασαν τις δηλώσεις Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τις ως «κλιμάκωση».

Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Martin Schaefer δήλωσε ότι «είναι βασική αρχή της διεθνής νομοθεσίας και του καταστατικού του ΟΗΕ, ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να προσαρτήσει περιοχή άλλου κράτους, κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Σύμφωνα με τον Schaefer, η Γερμανία δεν απαιτεί την άμεση επιστροφή της περιοχής στην Συρία λόγω της μειωμένης ασφάλειας στην περιοχή.

Την Κυριακή ο Νετανιάχου συγκάλεσε το πρώτο ιστορικά υπουργικό συμβούλιο για το θέμα του Γκολάν, δηλώνοντας ότι η περιοχή θα παραμείνει για πάντα υπό ισραηλινή κατοχή.

«To Ισραήλ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα Υψίπεδα του Γκολάν», δήλωσε επισημαίνοντας την ιστορική σημασία της περιοχής για το Ισραήλ.

Πριν από τις παραπάνω δηλώσεις υπήρξαν αναφορές για τηλεφώνημα του Νετανιάχου στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry όπου ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε για κείμενο που κηρύσσει το Γκολάν τμήμα της Συρίας και πρόκειται να περιληφθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Συρίας.

Ο γενικός γραμματέας του παν-Αραβικού μπλοκ Nabil al-Arabi, θεώρησε τις δηλώσεις Νετανιάχου ως «μία νέα κλιμάκωση που παραβιάζει αναίσχυντα την διεθνή νομοθεσία».

H διεθνής κοινότητα δεν αποδέχθηκε ποτέ την προσάρτηση της περιοχής στο Ισραήλ γι’ αυτό και η ισραηλινή ηγεσία βλέπει τις ταραχές στην Συρία σαν μία ευκαιρία να πείσει για την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στο Γκολάν.

Τον Νοέμβριο ο Νετανιάχου φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο Ομπάμα να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στην περιοχή, εν όψει του πολέμου στην Συρία.

Σύμφωνα με ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές ο Ομπάμα αρνήθηκε να απαντήσει για το θέμα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Faisal Mekdad, προειδοποίησε ότι η ρημαγμένη από τον πόλεμο, χώρα του πρέπει να ανακαταλάβει την περιοχή με οποιοδήποτε μέσο.

O Mekdad δήλωσε ότι η περιοχή βρίσκεται ακόμη υπό κατοχή σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία και ότι μοιραία θα επιστρέψει ξανά στην Συρία.

Σύμφωνα και με παλαιότερα άρθρα μας  Αιφνιδιασμός στο Ισραήλ: Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην επιστροφή των Υψιπέδων του Γκολάν στην Συρία μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ και Οργή Μ. Νετανιάχου κατά Ρωσίας-ΗΠΑ: «Tα Υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν στο Ισραήλ» – Διέταξε αιφνιδιαστικές ασκήσεις στην περιοχή (vid) Ρωσία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον επανασχεδιασμό της Μέσης Ανατολής με ίδρυση νέων κρατών και διάλυση των υπαρχόντων...

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ