Κόσμος

Αιφνιδιασμός στο Ισραήλ: Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην επιστροφή των Υψιπέδων του Γκολάν στην Συρία μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ

Είδηση βόμβα μεταφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ λέγοντας πως Β.Πούτιν και Μ.Ομπάμα συμφώνησαν να για την επιστροφή των υψιπέδων του Γκολάν στην Συρία! Για το λόγο αυτό ταξιδεύει εκτάκτως ο Μ.Νετανιάχου στην Μόσχα.

Σήμερα πραγματοποιείται η συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το θέμα των Υψίπεδων του Γκολάν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επισκεφθεί την Μόσχα στις 21 Απριλίου όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και θα θίξει, ίσως την πιο σημαντική διεκδίκηση του Ισραήλ τα τελευταία 10 χρόνια, που είναι η μάχη για τα Υψίπεδα του Γκολάν.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Debka, η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν την επιστροφή του Γκολάν στην Συρία.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν την έγκρισή τους στον γραμματέα John Kerry και τον υπουργό εξωτερικών Sergei Lavrov αντίστοιχα, να συμπεριλάβουν σχετικό άρθρο σε πρόταση που θα κατατεθεί στην διάσκεψη της Γενεύης για τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία.
Ενώ το Ισραήλ προετοιμαζόταν για διπλωματική μάχη όσον αφορά το μέλλον της Ιερουσαλήμ, της Judea και της Samaria, ο Ομπάμα και ο Πούτιν αιφνιδίασαν την κυβέρνηση του Νετανιάχου θέτοντας το θέμα του Γκολάν.
Η κίνηση αυτή γίνεται στα πλαίσια των προσπαθειών των δύο υπερδυνάμεων Ρωσίας και ΗΠΑ να επιβάλλουν συμφωνίες μεταξύ γειτονικών κρατών όπως το Ισραήλ, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία.
Ένα παράδειγμα τέτοιας συμφωνίας είναι η παραχώρηση ανεξαρτησίας στους Κούρδους της Συρίας, παρ’ όλες τις αντιρρήσεις της Άγκυρας.

Μία άλλη παρέμβαση γίνεται προς την Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία ώστε να αποδεχτούν την συνέχιση της προεδρίας του Σύρου προέδρου Άσσαντ τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.
Ο Πούτιν και ο Ομπάμα θεωρούν ότι η λύση του ζητήματος του Γκολάν θα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, όπως άλλωστε και άλλα τέτοια διπλωματικά εγχειρήματα, όπως η σταδιακή απομάκρυνση του Άσσαντ από την εξουσία.

Πιστεύουν πάντως το Ισραήλ θα πρέπει τελικώς να παραιτηθεί από την διεκδίκηση του Γκολάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νετανιάχου και το επιτελείο του ταξίδευε πιο συχνά στην Ρωσία παρά στην Ουάσιγκτον για να διαπραγματευτεί το θέμα του Γκολάν.

Όμως στην Μόσχα δεν υπάρχει ένα ισραηλινό λόμπι αρκετά ισχυρό ώστε να υποστηρίξει τα συμφέροντά του.

Τα ταξίδια των ισραηλινών αξιωματούχων στην Ρωσία δεν εξασφαλίζουν την εύνοια του Πούτιν ή άλλων Ρώσων αξιωματούχων. Βέβαια ο Πούτιν έχει κάνει μικρές παραχωρήσεις στο Ισραήλ για θέματα ήσσονος στρατηγικής σημασίας. Όμως όσον αφορά την Συρία και το Ιράν δεν έχει πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ.
Ούτε η πλευρά του Ισραήλ βλέπει θετικά την επέμβαση των Ρώσων στην Συρία.
Από την παρέμβαση ΗΠΑ και Ρωσίας σίγουρα ικανοποιημένοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι: o πρόεδρος Ασσαντ, η Τεχεράνη και ο αρχηγός της Hizballah, Hassan Nasrallah, οι οποίοι αποφεύγουν έτσι την ένοπλη σύγκρουση με το Ισραήλ για το θέμα του Γκολάν.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως Ρωσία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει για την διευθέτηση του ζητήματος της Συρίας και την επίλυση της πενταετούς σύγκρουσης.

Αυτό που απομένει είναι να το αποδεχτούν οι σύμμαχοι των δύο χωρών οι οποίοι έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή και ειδικά η Τουρκία, το Ιράν και το Ισραήλ....

Το Ισραήλ ίσως γι αυτή την παραχώρηση να πάρει ως "δώρο" την δημιουργία κουρδικού κράτους ως "ζώνη ασφαλείας" ανάμεσα σε αυτό και το Ιράν.

Εξάλλου το Ισραήλ σύμφωνα και με παλαιότερες δηλώσεις αξιωματούχων του στηρίζει την δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους...

Θα είναι η Τουρκία ο τελικός χαμένος;

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...