Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί δεν είναι ''Game Changer'' η παροχή Patriot από τις ΗΠΑ στους Ουκρανούς

Η Ουκρανία απέκτησε τα συστήματα NASAM στις αρχές Νοεμβρίου, αφού οι στρατιώτες της φέρεται να έλαβαν επιχειρησιακή εκπαίδευση στη Νορβηγία. Το σύστημα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Kongsberg της Νορβηγίας και την Raytheon Technologies των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Κίεβο ψάχνει τώρα να αποκτήσει το σύστημα αεράμυνας Patriot, για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις με πυραύλους και drones καμικάζι της Ρωσίας.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba, προέτρεψε τις ΗΠΑ να προμηθεύσουν συστήματα Patriot και να επισπεύσουν την παράδοση εξοπλισμού αεράμυνας στην Ουκρανία.

“Game Changer”

Το σύστημα Patriot θεωρείται ως “Game Changer” και θα αύξανε σημαντικά τις δυνατότητες της Ουκρανίας. Το Patriot, είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα πολλαπλών αποστολών που δημιουργήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την αναχαίτιση αεροσκαφών σταθερών πτερύγων, βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων κρουζ.

Οι πολωνικές αρχές ήθελαν να αναπτύξουν αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot στην Ουκρανία, τα οποία η Γερμανία προσφέρθηκε αρχικά να μεταφέρει στην ίδια την Πολωνία, μετά το περιστατικό με τους ουκρανικούς πυραύλους.

Η ιδέα να εξοπλιστεί η Ουκρανία με αυτά τα συστήματα αεράμυνας, προτάθηκε από τον πρόεδρο του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας Yaroslav Kaczynski και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας Mariusz Blaszczak. Ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki υποστήριξε το σχέδιό τους.

Υποτίθεται ότι, τα συστήματα θα προστατεύουν όχι μόνο τις ουκρανικές εγκαταστάσεις, αλλά και τα πολωνικά εδάφη που συνορεύουν με την Ουκρανία. 

Αναποτελεσματικά έναντι των ρωσικών πυραύλων 

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη και στρατιωτικό παρατηρητή Viktor Litovkin, τα  αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot από τη Γερμανία, θα είναι αναποτελεσματικά έναντι των ρωσικών πυραύλων στην Ουκρανία.

 Πρώτον, για την προστασία οποιουδήποτε συγκεκριμένου αντικειμένου, θα απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερα τέτοια συστήματα αεράμυνας, κάτι που είναι πολύ ακριβό και ανέφικτο στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Δεύτερον, μια τεχνική ιδιαιτερότητα καθιστά τα συστήματα Patriot αναποτελεσματικά έναντι των ρωσικών πυραύλων. Το συγκρότημα δεν καταρρίπτει αεροσκάφη που πετούν κάτω από 100 μέτρα. Απλώς δεν τα βλέπει. «Ότι πετάει κάτω από τα 100 μέτρα - drone, πύραυλοι - θα είναι έξω από τη ζώνη πρόσβασης του Patriot», δήλωσε ο Viktor Litovkin.

Επιπλέον, για να λειτουργήσει το περίπλοκο σύστημα αεράμυνας Patriot, θα έπρεπε να σταλούν ειδικοί του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, κάτι που η Δύση έχει μέχρι στιγμής αποφύγει. Την ίδια στιγμή, η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτικών θα πάρει πολύ χρόνο.

«Θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες, αν όχι περισσότεροι, για να το διδάξουμε αυτό στους Ουκρανούς. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στην Ουκρανία σε έξι μήνες», αναφέρει.

Στο επίκεντρο οι Ελληνικοί S-300 & TOR-M1

Σύμφωνα με τον Litovkin, ο ουκρανικός στρατός είναι πιο κατάλληλος όχι για δυτικά συστήματα αεράμυνας, αλλά για συστήματα σοβιετικής κατασκευής, που είναι ήδη γνωστά στον στρατό. Έτσι, οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν την Ελλάδα να μεταβιβάσει τα σοβιετικά συστήματα αεράμυνας S-300 στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Για το λόγο αυτό, η πρόταση της Βαρσοβίας δεν φέρει καμία σοβαρή επιθυμία να βοηθήσει το Κίεβο, είπε ο Viktor Litovkin.

Να αναφέρουμε ότι, η Αθήνα  φέρεται να έχει αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση, πυροδοτώντας μια ριζική αλλαγή στη δομή αεράμυνας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία καθίσταται καίριας σημασίας ενόψει των τουρκικών απειλών και της σε βάθος ένταξης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στις προκλήσεις κατά της Ελλάδας.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και TOR-M1, οδηγούνται προς αντικατάσταση με άλλα νατοϊκής προέλευσης, σύμφωνα με σχετική πρόταση από την Ουάσιγκτον.  

Την πλήρη απεξάρτηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής, επιταχύνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ρήξη ανάμεσα στη Μόσχα και το ΝΑΤΟ, δεν θα δημιουργήσει σύντομα συνθήκες για συντήρησή τους.

Η Ουκρανία επιθυμεί διακαώς να της δοθούν αντιαεροπορικοί πύραυλοι Patriot, προκειμένου να αποτρέψει ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου αλλά και άλλων στρατηγικών της στόχων.

Τυχόν απόκτηση και των Patriot  θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία, ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας, από τους Ουκρανούς.

Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως η προσθήκη του εν λόγω συστήματος στην αντιαεροπορική ομπρέλα της Ουκρανίας, θα ελαχιστοποιήσει τις καταστροφές σε στρατηγικούς στόχους της, όπως το ηλεκτρικό δίκτυο, το δίκτυο ύδρευσης, λοιπά έργα υποδομής καθώς και σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους, από τις ρωσικές επιθέσεις με drones, βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους και βομβαρδισμούς της Ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...