Παιδί
Ενημερώθηκε στις:

Έχει το παιδί ναυτία και εμετό; Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης

Ποιες είναι οι κοινές αιτίες της ναυτίας και του εμετού σε ένα παιδί;

Οι κοινές αιτίες ναυτίας και εμετού σε ένα παιδί είναι οι ιοί του στομάχου και μερικές φορές η τροφική δηλητηρίαση. Αν το παιδί σας κάνει εμέτους, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα συμπτώματα του και να ελέγχετε εάν είναι αφυδατωμένο, σύμφωνα με το wikihealth.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης στα παιδιά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης στα παιδιά είναι:

  • Κόπωση
  • Ξηροστομία
  • Λιγότερα δάκρυα κατά το κλάμα
  • Δροσερό δέρμα
  • Κουρασμένα – βυθισμένα μάτια
  • Λιγότερο συχνή ούρηση από το συνηθισμένο
  • Σκούρα κίτρινα ούρα

Σημειώνεται ότι τα παιδιά αφυδατώνονται πιο εύκολα από τους ενήλικες,  γι΄ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και παρατηρητικοί.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση;

Για να αποφύγετε ή να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση στο παιδί σας, φροντίστε να του δίνετε συχνά νερό. Ακόμη και αν κάνει εμετό, συνεχίστε να του δίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα νερό με ένα κουταλάκι της σούπας. Όταν σταματήσει ο εμετός, τότε αρχίστε να αυξάνετε τις ποσότητες του νερού και ελέγξτε το πόσο συχνά πηγαίνει στην τουαλέτα.

Παλαιότερα, οι γονείς χρησιμοποιούσαν σόδα λεμονιού και τζίντζερ για να βοηθήσουν το σώμα του παιδιού τους να αντικαταστήσει τα χαμένα υγρά. Σήμερα, η έρευνα δείχνει ότι οι θεραπείες με διαλύματα ενυδάτωσης (oral hydration solutions) είναι πιο αποτελεσματικές, γιατί αντικαθιστούν τη ζάχαρη και το αλάτι που χάθηκαν με τον εμετό. Εναλλακτικά, αναμίξτε μισό ποτήρι αθλητικό ποτό με μισό ποτήρι νερό.

Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας κάνει εμετούς;

1. Δίαιτα υγρών

Αφού περάσουν αρκετές ώρες από την τελευταία φορά που το παιδί σας έκανε εμετό, τότε αρχίστε μια διαυγή υγρή δίαιτα, χρησιμοποιώντας και άλλα υγρά πέραν από το νερό, όπως ποτό ηλεκτρολύτη και διάλυμα ενυδάτωσης. Χρησιμοποιείστε επίσης, διαυγή υγρά τα οποία αφομοιώνονται πιο εύκολα και περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως ο χυμός μήλου.

2. Φάρμακα

Ο εμετός στα παιδιά διαρκεί λίγο και ως εκ τούτου είναι καλό να περιμένετε να σταματήσει. Στην περίπτωση που δεν σταματά, τότε επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα που σταματούν τον εμετό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κλειδί για την αντιμετώπιση του εμετού δεν είναι τα φάρμακα αλλά το νερό, γιατί τα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό του στομάχου που είναι η πιο κοινή αιτία εμετού στα παιδιά.

3. Θεραπεία με τζίντζερ

Η θεραπεία με τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη μείωση του πόνου και την διαχείριση των παθήσεων του στομαχιού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στο τζίντζερ επηρεάζουν την λειτουργία των εντέρων, του στομαχιού, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος με τρόπο τέτοιο που τίθεται υπό έλεγχο η ναυτία. Σημειώνεται ότι η χρήση τζίντζερ είναι ασφαλής μόνο για παιδιά άνω των 2 ετών. Συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας:

  • Είναι κάτω των 12 εβδομάδων και κάνει εμετό πάνω από μια φορά
  • Παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης ή τροφικής δηλητηρίασης
  • Έχει υψηλό πυρετό, εξάνθημα, δυσκαμψία στον αυχένα, πονοκέφαλο ή πόνο στο στομάχι
  • Κάνει εμετό με αίμα ή χολή
  • Δυσκολεύεται να ξυπνήσει
  • Κάνει εμετό για πάνω από 8 ώρες

Τα πιο πάνω συμπτώματα είναι σημάδια σοβαρής υποκείμενης κατάστασης και η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ