Επιστήμες Υγείας

Nέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα επαναφέρει την όραση σε τραυματίες

Μία νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, με τέσσερις ασθενείς με σοβαρά χημικά εγκαύματα στο ένα μάτι να δείχνουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ακόμα και χωρίς περαιτέρω θεραπεία, δύο από τους ασθενείς ανέφεραν σημαντική βελτίωση στην όρασή τους μετά από ένα έτος. Οι άλλοι δύο κατάφεραν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνα μετά τη θεραπεία, επιλογή η οποία δεν ήταν διαθέσιμη πριν λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων τους.

Τα πρώτα αποτελέσματα προσφέρουν ελπίδα σε ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούσαν να ανακτήσουν την όρασή τους μετά από σημαντικά τραύματα στον κερατοειδή χιτώνα. – Ula Jurkunas, οφθαλμολόγος του Massachusetts Eye and Ear

Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν πάρθηκαν από το υγιές μάτι του ασθενούς και δεν υπάρχει το ρίσκο απόρριψης των κυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα παίζουν ρόλο στη διατήρηση και προστασία του διαφανούς εξωτερικού επιπέδου του ματιού με το οποίο έρχεται πρώτα σε επαφή το φως. Η λεία επιφάνειά του είναι κρίσιμη για μία καθαρή όραση. Ασθενείς με χημικά εγκαύματα έχουν συχνά μόνιμη ζημιά σε αυτό το στρώμα, κάνοντας αδύνατη την αναπαραγωγή των υγιών κυττάρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία ελάχιστη ποσότητα βλαστοκυττάρων από το υγιές μάτι του ασθενούς είναι αρκετή για να αναπτυχθεί μία μεγαλύτερη ποσότητα υγιούς ιστού στην επιφάνεια του τραυματισμένου ματιού.

Τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...
ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά
Ένοπλες Συρράξεις 0

Νέα ουκρανική τακτική τρόμου στο μέτωπο-Στέλνουν τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά σε ρωσικά χαρακώματα και... όποιον πάρει ο Χάρος (Εικόνα)

Αν και είναι εντυπωσιακά απλά στον σχεδιασμό τους, τα εν λόγω επίγεια drones καμικάζι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά...
Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...