Επιστήμες Υγείας

Ενθουσιασμός για το νέο πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Το Tirzepatide, όπως ονομάζεται το φάρμακο, χορηγείται με ένεση μία φορά την εβδομάδα και προάγει την απώλεια βάρους μιμούμενη τις επιδράσεις των φυσικών ορμονών που ονομάζονται ινκρετίνες. Αυτές οι ορμόνες μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα μετά το φαγητό και ρυθμίζουν τις μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την πέψη, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Η τιρεζεπατίδη, η οποία δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στην αγορά εν αναμονή περαιτέρω κλινικών μελετών, συνδυάζει δύο συγκεκριμένες ινκρετίνες που ονομάζονται GLP-1 (glucagon-like peptide-1) και GIP (glucose-dependent insulinotropic polypeptide).

Στα αποτελέσματα της φάσης 3 της συνεχιζόμενης κλινικής δοκιμής SURMOUNT-1, οι ερευνητές ενέκριναν 2.539 συμμετέχοντες που ήταν είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Οι συμμετέχοντες έλαβαν τιρεζεπατίδη ή εικονικό φάρμακο (placebo), ακολούθησαν μια υποθερμιδική δίαιτα και αύξησαν την άσκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκαν, οι εθελοντές έκαναν μια φορά την εβδομάδα ένεση με τιρζεπατίδη σε χαμηλή, μέτρια ή υψηλή δόση. Μετά από 72 εβδομάδες και οι τρεις ομάδες είδαν σημαντική απώλεια βάρους.

Στο τέλος της κλινικής δοκιμής η μέση απώλεια βάρους ήταν:

  • 22,5% (24 κιλά) με την υψηλή δόση (15 mg)
  • 21,4% (22 κιλά) με την μέτρια δόση (10 mg)
  • 16% (16 κιλά) με τη χαμηλή δόση (5 mg)

Συγκριτικά, η ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο έχασε μόνο το 2,4% του σωματικού βάρους της (2 κιλά).

«Η τιρεζεπατίδη είναι το πρώτο πειραματικό φάρμακο που επιτυγχάνει απώλεια βάρους άνω του 20% κατά μέσο όρο σε μια κλινική μελέτη φάσης 3», δήλωσε ο υπεύθυνος της κλινικής έρευνας και αντιπρόεδρος ανάπτυξης προϊόντων της Lilly, Τζεφ Έμικ.

Όπως συμβαίνει και με άλλα φάρμακα για την απώλεια βάρους, ορισμένοι συμμετέχοντες εμφάνισαν ανεπιθύμητες ενέργειες. Ανάλογα με τη δόση, έως και το ένα τρίτο της ομάδας που έλαβε το φάρμακο παρουσίασε ναυτία, διάρροια, εμετό και δυσκοιλιότητα, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων εγκατέλειψε τη μελέτη λόγω αυτών των παρενεργειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η συνέχιση της ανάπτυξης της τιρζεπατίδης και παρόμοιων παραγόντων θα μπορούσε να προμηνύσει μια αλλαγή στη θεραπεία της παχυσαρκίας, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο η διαχείριση της χοληστερόλης και των καρδιακών παθήσεων άλλαξε με την έλευση των φαρμάκων στατίνης και του HIV με τα αντιρετροϊκά φάρμακα», δήλωσε ο Σκοτ Κάαν, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για το Βάρος και την Ευεξία στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, η μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό και δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες κλινικές μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν το 2023.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ