Επιστήμες Υγείας

Moderna: Από την αφάνεια στην ελίτ του δείκτη S&P 500… ένα εμβόλιο δρόμος

Στην ελίτ του δείκτη S&P 500 εισέρχεται η μετοχή της Moderna Inc., της μέχρι πριν από δύο χρόνια άγνωστης και άσημης εταιρείας βιοτεχνολογίας που με το πρώτο της εμπορικό προϊόν, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, έπιασε… τζακ ποτ.

Με κέρδη που μόνο για τη φετινή χρονιά ανέρχονται στο +180%, η μετοχή της Moderna ξεπέρασε την μέχρι τώρα νούμερο ένα κερδισμένη του δείκτη L Brands Inc, η οποία καταγράφει άνοδο κατά περίπου 100%, οπότε εισέρχεται μετά… βαϊων και κλάδων στον S&P 500.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προφανώς η μετοχή της εταιρείας που οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει ως την «Tesla της βιοτεχνολογίας» έχει ξεχωρίσει ήδη από την περσινή χρονιά, δεδομένου πως η εταιρεία μαζί με την Pfizer ήταν από τις πρώτες που έλαβαν έγκριση για χρήση των εμβολίων τους στις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Αυτή την ώρα τα κέρδη της μετοχής της ξεπερνούν το 3%, φτάνοντας στα 316,60 δολάρια. Ένα χρόνο πριν ακριβώς, η τιμή της μετοχής βρισκόταν σχεδόν στα 81 δολάρια και στις αρχές της χρονιάς σχεδόν στα 112 δολάρια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα κέρδη της εξάλλου έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα και θα συνεχίσουν να αυγατίζουν όσο διαρκεί η πανδημία και πιθανότατα πέρα από αυτή, δεδομένου πως τα εργαστήρια της δουλεύουν ήδη για την τροποποίηση του εμβολίου του κορωνοϊού αλλά και τη χρήση της τεχνολογίας mRNA για άλλες νόσους, από την απλή γρίπη έως τον καρκίνο και τον HIV.

Μόνο για τη φετινή χρονιά, οι πωλήσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό θεωρείται βέβαιο πως θα διαμορφωθούν τελικά πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις των 18,1 δισ. δολαρίων. Αυτό προέβλεψε και σε έκθεση της η Goldman Sachs.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ