Επιστήμες Υγείας

Σημαντική ανακάλυψη για την θεραπεία του καρκίνου του εγκεφάλου

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη στον αγώνα κατά του καρκίνου του εγκεφάλου, αποτρέποντας την εξάπλωση του γλοιοβλαστώματος, σύμφωνα με δελτίο τύπου.
Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας επιθετικός τύπος καρκίνου που μπορεί να εμφανιστεί στον εγκέφαλο ή στον νωτιαίο μυελό.
Οι ερευνητές κατάφεραν να επιτύχουν την ανακάλυψη ανιχνεύοντας μια αποτυχία στο ανοσοποιητικό σύστημα του εγκεφάλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του θανατηφόρου καρκίνου. Η εν λόγω αποτυχία προέρχεται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται P-Selectin (SELP), την οποία οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική δραστηριότητα του εγκεφάλου, εμποδίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου.


Η καθηγήτρια Ronit Satchi-Fainaro της Ιατρικής Σχολής Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ ηγήθηκε της διεθνούς ερευνητικής ομάδας στην προσπάθεια αυτή. Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης υγιείς εγκεφαλικούς ιστούς με άλλους ιστούς μολυσμένους με γλοιοβλάστωμα. 


"Εξετάσαμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανοσοκυττάρων στον εγκέφαλο και των κυττάρων γλοιοβλαστώματος σε όγκους που αφαιρέθηκαν πρόσφατα από τον εγκέφαλο των ασθενών", δήλωσε η Fainaro.


Οι ερευνητές μελέτησαν ποιες πρωτεΐνες εκκρίνονται όταν τα ανοσοκύτταρα μικρογλοίας (τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) συναντώνται με τα κύτταρα γτου γλοιοβλάστωματος, καθώς τα κύτταρα είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω πρωτεϊνών. Οι μελέτες τους οδήγησαν στην πρωτεΐνη SELP, η οποία αποκάλυψε ότι διαταράσσει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου και ενισχύει τους όγκους του γλοιοβλαστώματος. 


Η Fainaro πιστεύει ότι η μελέτη μπορεί να έχει θεραπευτικές επιπτώσεις, καθώς υπάρχει η πιθανότητα το SELP να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του πόνου που σχετίζεται με δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ