Ραγάδα Πρωκτού
Επιστήμες Υγείας

Ραγάδα Πρωκτού: Τέλος στον πόνο χάρη σε ανώδυνη νέα τεχνική

Δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα μικρό σχίσιμο το οποίο, επειδή εντοπίζεται στην ευαίσθητη περιοχή του πρωκτού, γίνεται ένα πολύ επώδυνο πρόβλημα, που αφορά το 15% περίπου του πληθυσμού (γυναίκες και άντρες). Οι διαθέσιμες μέχρι τώρα θεραπείες του ήταν είτε σχετικά ανεπαρκείς είτε δεν στερούνταν μετεγχειρητικών ενοχλήσεων.

 

του Αναστάσιου Καρανδρέα, Διευθυντής Χειρουργός για ygeiamou.gr

Τώρα, χάρη σε μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης το πρόβλημα βρήκε μια καλύτερη και οριστική λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι η ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου

Η ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου είναι μια επώδυνη κατάσταση που αφορά τις παθήσεις του πρωκτού. Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα «σκίσιμο» στον βλεννογόνο του πρωκτού και λύση της συνέχειας αυτού, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τοπικού έλκους το οποίο οδηγεί σε πολύ επώδυνη κατάσταση κατά τη διάρκεια της κένωσης αλλά και ώρες μετά από αυτήν.

Πού οφείλεται

Χαρακτηριστικό της παθήσεως αυτής είναι ότι οι ασθενείς αποφεύγουν όσο μπορούν να πάνε για κένωση λόγω της οδυνηρής κατάστασης που αντιμετωπίζουν. Μπορεί να οφείλεται σε δυσκοιλιότητα ή ακόμα και σε έντονη υπερτονία του έσω σφιγκτήρα της περιοχής.

Συμπτώματα

Εκτός από τον πόνο, συνήθως συνυπάρχουν και κνησμός και αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης.

Διάγνωση

Η διάγνωση είναι συνδυαστική. Γίνεται από το ιστορικό του ασθενούς, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από σαφές και, φυσικά, από την κλινική εξέταση. Κατά την κλινική εξέταση παρατηρείται ένα έλκος στο έξω στόμιο του πρωκτού και πολλές φορές είναι τόσο βαθύ που φαίνονται και οι ίνες του έσω σφιγκτήρα. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι κατά την κλινική εξέταση είναι λίαν επώδυνη η δακτυλική εξέταση πάνω από τη ραγάδα και κυρίως κατά την 6η ώρα (αντιστοιχεί δηλαδή στη θέση 6 του καντράν ενός ρολογιού) του πρωκτικού δακτυλίου, σημείο όπου εντοπίζεται το 90% των ραγάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική με βελτίωση της διατροφής που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των κενώσεων ή φαρμακευτική με τοπικές αλοιφές νιτρωδών. Και οι δυο μέθοδοι, βέβαια, έχουν φτωχά αποτελέσματα.

Μέχρι πρόσφατα, η μέθοδος εκλογής για την οριστική αντιμετώπιση της πάθησης ήταν η χειρουργική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή. Ωστόσο, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και της υψηλής τεχνολογίας κατέστη πλέον δυνατή μια νέα μέθοδος θεραπείας της ραγάδας με j-plasma.

Ποια είναι η καινοτομία της μεθόδου j-plasma

Γίνεται ψεκασμός της ραγάδας με ειδικό υλικό, το ήλιο το οποίο καταστρέφει τον ουλώδη ιστό και αποκαθιστά σιγά σιγά τη συνέχεια του βλεννογόνου, χωρίς μείζον τραύμα. Σε συνδυασμό με την ψυχρή αιμόσταση (cool coagulation), η μέθοδος αυτή οδηγεί σε θεραπεία της ραγάδας ανώδυνα και οριστικά. Γίνεται με περιοχική αναισθησία (saddle block) από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο και στη βάση της Κλινικής Ημέρας (one day clinic). Έτσι, αποφεύγεται ο τραυματισμός της περιοχής όπως στις προγενέστερες χειρουργικές μεθόδους και ένας βαθμός ακράτειας που δημιουργούσαν αυτές για κάποιες εβδομάδες ή και μήνες και μειώνεται η ταλαιπωρία του ασθενούς καθώς επανέρχεται άμεσα στην καθημερινότητά του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ