Μαγικά μανιτάρια
Επιστήμες Υγείας

«Μαγικά μανιτάρια» κατά της κατάθλιψης;

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη στους οποίους χορηγήθηκαν «μαγικά μανιτάρια», είδαν αισθητή διαφορά στην ψυχολογία τους.

Όσοι κατανάλωσαν το γνωστό ψυχεδελικό, η δραστική ουσία του οποίου είναι η ψιλοκυβίνη, εμφάνισαν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης για αρκετές εβδομάδες.

https://twitter.com/QuickTake/status/1226853361477128192

Όπως αναφέρει το CNN, Βρετανοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι τουλάχιστον οι μισοί εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα, ένιωσαν σημαντική υποχώρηση της κατάθλιψης.

Περισσότεροι από 264 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η πιο συνηθισμένη φαρμακευτική αγωγή είναι η λήψη αντικαταθλιπτικών όπως το Prozac, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο για τη βελτίωση της διάθεσης.

Αλλά αυτός ο τύπος αντικαταθλιπτικού δεν λειτουργεί για όλους, και γενικά συνταγογραφείται ως μακροχρόνια θεραπεία για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αντιθέτως, τα ψυχεδελικά φάρμακα μεταβάλλουν γρήγορα την εγκεφαλική μας λειτουργία και συνεπώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να θεραπεύσουν ασθενείς με λίγες δόσεις όταν συνδυάζονται με αντίστοιχη θεραπεία, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Αν και η έρευνα παραμένει στα αρχικά στάδια, μια τέτοια θεραπεία θα μπορούσε να στοχεύσει σε μια σειρά από ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και του εθισμού.

Στη διάρκεια της έρευνας, που διεξήχθη από το King's College του Λονδίνου και την εταιρεία ψυχικής υγείας «Compass Pathways», χορηγήθηκε ψιλοκυβίνη σε 89 ενήλικες εθελοντές.

Η μελέτη συνέκρινε τα αποτελέσματα δόσεων 10 mg και 25 mg ψιλοκυβίνης όπως και ενός εικονικού φαρμάκου.

Δεν υπήρχαν «σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» και «δεν υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις» στη γνωστική και συναισθηματική λειτουργία μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν ψιλοκυβίνη, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Compass Pathways.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά για ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας που δεν έχουν βελτιωθεί με τη συμβατική θεραπεία», τόνισε ο Τζέιμς Ρούκερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του King's College του Λονδίνου.

Αυτή ήτα η πρώτη από τις δύο φάσεις των δοκιμών. Στη δεύτερη φάση των δοκιμών θα συμμετέχουν 200 ασθενείς με κατάθλιψη σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η αντικαταθλιπτική δράση της ψιλοκυβίνης λειτουργεί ως εξής: Οι ερευνητές εκτιμούν ότι -όπως γίνεται επανεκκίνηση σε έναν υπολογιστή- η εν λόγω ψυχεδελική ουσία «κάνει καινούρια» τα εγκεφαλικά κύτταρα που εμπλέκονται στην κατάθλιψη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ