Διατροφή

Αυτές οι τροφές επιβραδύνουν την αντιγήρανση σύμφωνα με ειδικό

Η μακροζωία και η αντιγήρανση είναι δύο ζητήματα που απασχολούν επιστήμονες και κοινό εδώ και χρόνια. Γύρω τους έχει δημιουργηθεί μία ολόκληρη βιομηχανία.

Σύμφωνα όμως με τον Δρ. Michael Aziz, πιστοποιημένο παθολόγο και ειδικό αναγεννητικής ιατρικής στη Νέα Υόρκη, η συνταγή για μακροζωία μπορεί να βρίσκεται ήδη στο ντουλάπι ή στο ψυγείο σας, σε απλά καθημερινά τρόφιμα δηλαδή που είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με άλλα.

Ο ίδιος μίλησε στην New York Post και αποκάλυψε ποιες 10 τροφές «μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γήρανσης, στη βελτίωση της συνολικής υγείας και ενδεχομένως στην παράταση της διάρκειας ζωής σας για δεκαετίες».

10 αντιγηραντικές τροφές σύμφωνα με ειδικό

Σκούρα φυλλώδη λαχανικά: Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο διαθέτουν βιταμίνες A, C και K, καθώς και φυλλικό οξύ, το οποίο υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την γνωστική παρακμή που σχετίζεται με την ηλικία.

Ξηροί καρποί: Είναι γεμάτοι με υγιή λιπαρά, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την υγεία του δέρματος και της καρδιάς, μειώνοντας παράλληλα τη φλεγμονή.

Λιπαρά ψάρια: Ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και υποστηρίζουν τη λειτουργία της καρδιάς. «Η κατανάλωση ψαριού τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα μπορεί να σας κάνει να ζήσετε τέσσερα επιπλέον χρόνια», είπε ο Aziz.

Μούρα: Τα μύρτιλλα, οι φράουλες και τα σμέουρα είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα ανθοκυανινών, οι οποίες προάγουν τη μακροζωία καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. «Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες και είναι πλούσια σε βιταμίνη C — πολύ περισσότερο από τα πορτοκάλια — η οποία βοηθά στη μείωση της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης», είπε ο Aziz.

Τσάι Jiaogulan: Ένα μείγμα βοτάνων πλούσιο σε κατεχίνες και πολυφαινόλες, οι οποίες είναι γνωστές για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές τους ιδιότητες. «Είναι πλουσιότερο σε αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι -κάποιοι λένε έως και οκτώ φορές περισσότερο», είπε ο Aziz, ενώ σημείωσε ότι συνδέεται με τη μακροζωία σε περιοχές της Κίνας.

Αβοκάντο: Είναι πλούσιο σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες, που θρέφουν την καρδιά και το δέρμα σας.

Μαύρη σοκολάτα: «Περιέχει φλαβονοειδή που βελτιώνουν τη ροή του αίματος, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και προστατεύουν το δέρμα από τη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία», είπε ο Aziz.

Μωβ γλυκοπατάτες: Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και β-καροτένιο, και αποτελούν βασικό τρόφιμο στην Οκινάουα, μία από τις περιοχές του κόσμου με τους περισσότερους αιωνόβιους.

Γιαούρτι και τρόφιμα ζύμωσης: Το κεφίρ, το kimchi και το ξινολάχανο είναι πλούσια σε προβιοτικά, τα οποία συνδέονται με ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και μειωμένη φλεγμονή. Όπως τονίζει επίσης ο Aziz, στις πέντε «μπλε ζώνες» του κόσμου όπου ζουν πολλοί αιωνόβιοι - τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση καταναλώνονται σε αφθονία».

Σταυρανθή λαχανικά: Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι είναι γεμάτα με τη φυτοχημική σουλφοραφάνη και άλλες ενώσεις που υποστηρίζουν την αποτοξίνωση, μειώνουν τη φλεγμονή και ενδεχομένως παίζουν ρόλο στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και των παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ