Διατροφή

Μην πετάτε τη φλούδα της μπανάνας- Επιστήμονες εξηγούν

Η κατανάλωση φρούτων φέρνει αναρίθμητα οφέλη στον οργανισμό. Έχουν, άλλωστε, υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και παρέχουν βιταμίνες όλων των τύπων (A, C, B1, B2, B6...), καθώς και μέταλλα και φυτικές ίνες, που έχουμε ανάγκη.

Υπάρχουν πολλά φρούτα, τα οποία τρώμε με τη φλούδα τους, χωρίς να τα καθαρίσουμε, όπως για παράδειγμα τα μήλα ή τα αχλάδια. Άλλα πάλι, τα ξεφλουδίζουμε και μετά καταναλώνουμε το εσωτερικό τους, όπως συμβαίνει με τις μπανάνες. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η επιστήμη ήρθε για να καταρρίψει έναν ακόμη μύθο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ACS Food Science & Technology, η φλούδα της μπανάνας περιέχει μεγάλη ποσότητα μετάλλωνθρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Δεδομένου ότι η φυσική κατανάλωση της φλούδας αυτού του φρούτου μπορεί να μην είναι και η πιο ευχάριστη, η μελέτη προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις για να το συμπεριλάβουμε σε διαφορετικές συνταγές.

Μία από αυτές βασίζεται στην ενσωμάτωση της φλούδας της μπανάνας στο σπιτικό ψωμί. Αν το ανακατέψουμε σε αναλογία 10% με αλεύρι σίτου, παίρνουμε ένα ψωμί με περισσότερες πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Μια άλλη συνταγή θα μπορούσε να είναι η παρασκευή μπισκότων ή κέικ. Για να φτιάξετε αυτά τα δύο γλυκά, πρέπει πρώτα να στεγνώσετε τη φλούδα της μπανάνας, να την τρίψετε και να την κάνετε αλεύρι.

Φυσικά, ένας από τους στόχους της συμπερίληψης της φλούδας της μπανάνας σε ορισμένες συνταγές είναι και η μείωση της σπατάλης τροφίμων, ακολουθώντας το μοντέλο του zero waste

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ