Διατροφή

Γιατί πρήζεσαι όταν τρως όσπρια και πώς να το αποφύγεις

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι τα αποφεύγουν λόγω της πεπτικής δυσφορίας που παρουσιάζουν, όπως φούσκωμα, διάταση και μετεωρισμός. Αυτά τα συμπτώματα είναι απογοητευτικά. Ωστόσο, το να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό και να κάνετε μερικά απλά βήματα για να το ξεπεράσετε, μπορεί να σας βοηθήσει να αγαπήσετε τα όσπρια.

Γιατί τα όσπρια σας πρήζουν

Τα όσπρια σας πρήζουν επειδή περιέχουν ένα συγκεκριμένο είδος σακχάρων, που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες, τους οποίους το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να τους αφομοιώσει πλήρως.

Ενώ κάποια άλλα σάκχαρα διασπώνται και απορροφώνται στο λεπτό έντερο, όσο αφορά τους ολιγοσακχαρίτες το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει κάποιο ένζυμο για να τους διασπάσει. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πηγαίνουν άπεπτοι μέχρι το παχύ έντερο και τελικά τα βακτήρια να τρέφονται με αυτούς. Κάτι τέτοιο προκαλεί ζύμωση (χημική διάσπαση) και παραγωγή αερίου, άρα και πρήξιμο.

Όμως επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες από τη διατροφή τους, η εξάλειψη των οσπρίων δεν είναι η προτιμώμενη λύση. Έτσι λοιπόν για την πρόληψη του πρηξίματος, που προκαλείται από τα όσπρια, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω.

Μουλιάστε τα αποξηραμένα όσπρια: Το μούλιασμα των οσπρίων πριν το μαγείρεμα (και η αλλαγή του νερού πολλές φορές) έχει βρεθεί ότι μειώνει την ποσότητα ραφινόζης και σταχυόζης - δύο ολιγοσακχαρίτες που προκαλούν μετεωρισμό. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με δύο τρόπους: Μουλιάστε τα όσπρια όλη τη νύχτα ή βράστε τα για δύο ή τρία λεπτά και στη συνέχεια αφήστε τα να μουλιάσουν για μία ώρα.

Ξεπλύνετε τα κονσερβοποιημένα όσπρια: Το υγρό στο οποίο βρίσκονται τα όσπρια περιέχει άμυλο, επομένως το ξέπλυμά τους μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά τους σε ολιγοσακχαρίτες.

Τέλος αυξήστε τις μερίδες σταδιακά: Ξεκινήστε με μερικές κουταλιές της σούπας και σταδιακά αυξήστε τη μερίδα καθώς προσαρμόζεται το πεπτικό σας σύστημα. Μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση των αερίων στην αρχή όταν προσθέτετε περισσότερα όσπρια στη διατροφή σας, αλλά το στομάχι σας θα προσαρμοστεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Το σύγχρονο ελληνικό “πυρπολικό” ΑΡΓΩ που θα σκορπίζει τον πανικό στα τουρκικά πολεμικά στην ανύπαρκτη “Γαλάζια Πατρίδα”

Δρώντας μαζικά σε ικανούς αριθμούς τα μη επανδρωμένα σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα κτυπούν μέρα και νύχτα...
Ελληνοτουρκικά 0

Η ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς ΚΑΑΝ μπορεί να εξελιχθεί σε "μεγάλη φούσκα"- Οι έξι (6) σημαντικοί λόγοι που το αποδεικνύουν

Η ΕΕ μέσω της  PESCO , καθώς  επίσης και κοινοπραξίες  Ευρωπαϊκών κρατών, επιχειρούν να κατασκευάσουν  μαχητικά σαφώς...