Διατροφή

To πεντανόστιμο φρούτο που προστατεύει από το τρίπτυχο Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη και άνοια

Επιστήμονες αποκάλυψαν πώς μπορεί ο καθένας να θωρακίσει τον οργανισμό του από την κατάθλιψη και την άνοια. Δεν χρειάζεται ούτε αυστηρή δίαιτα, ούτε βαριά φαρμακευτική αγωγή, παρά μόνο να τρώμε καθημερινά ένα πεντανόστιμο φρούτο.

Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, την οποία μοιράστηκε η Daily Express, έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση φράουλας βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει τα προβλήματα μνήμης, και καταπολεμά καταθλιπτικά συμπτώματα σε υπέρβαρους μεσήλικες, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί ακόμα και να προλάβει την άνοια.

Η έρευνα που ανέδειξε τις φράουλες

Η άνοια είναι μία νευρολογική πάθηση που επηρεάζει πολλούς, ηλικιωμένους κυρίως, συμπολίτες μας. Δεν υπάρχει προς το παρόν γνωστή θεραπεία, οπότε οι περισσότερες επιστημονικές και κλινικές προσπάθειες επικεντρώνονται στην πρόληψή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η άνοια συνιστά γενικό όρο που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές ασθένειες, όλες ανίατες. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα βρεθεί κάποια αποτελεσματική θεραπεία, ενώ η πρόληψη και ο μετριασμός των συμπτωμάτων είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη προσέγγιση», δήλωσε στο μέσο ο καθηγητής Ρόμπερτ Κρικόριαν του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, και έγινε με 30 συμμετέχοντες σε δύο διαφορετικές πειραματικές συνθήκες. Η μία ομάδα συμμετεχόντων έλαβε επεξεργασμένες φράουλες σε σκόνη που είχαν διατηρήσει όλες τις θρεπτικές τους ουσίες, ενώ η ομάδα placebo έλαβε μία ουδέτερη σκόνη με ίδια όψη, γεύση και οσμή, αλλά χωρίς κανένα ευεργετικό συστατικό, για να εξεταστεί πώς θα επηρεαστούν.

Φράουλες | Shutterstock

 

Τους ζητήθηκε να καταναλώνουν ένα προ-συσκευασμένο σακουλάκι από τη σκόνη μία φορά τη μέρα, για 12 εβδομάδες. Μετά την παρέλευση του διαστήματος, τα αποτελέσματα ήταν αισιόδοξα: Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τις πραγματικές φράουλες έκαναν πολύ λιγότερα λάθη σε δοκιμασίες μνήμης, ενώ δήλωσαν πως βίωναν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα στο μεσοδιάστημα. 

«Τα ευρήματα μπορούν να αποδοθούν στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ουσίας "ανθοκυανίνης" που περιέχουν οι φράουλες. Θέλαμε να κάνουμε το πείραμα με υπέρβαρα, μεσήλικα άτομα καθώς η άνοια είναι μία πάθηση που εμφανίζεται περισσότερο σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού με το πέρας του χρόνου», επεσήμανε ο καθηγητής Κρικόριαν.

Τα οφέλη της φράουλας

 

Οι φράουλες είναι σημαντικές για τη διατήρηση μίας ισορροπημένης διατροφής, καθώς μία μερίδα μας παρέχει την πλήρη προτεινόμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C. Περιέχουν επίσης ευεργετικά για την καρδιά συστατικά όπως το φολικό οξύ, το κάλλιο, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες.

«Είμαστε κατενθουσιασμένοι με αυτά τα ευρήματα και το μέλλον της έρευνας. Η σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης φράουλας και της υγείας του εγκεφάλου έχει ερευνηθεί εις βάθος στην πειραματική βιβλιογραφία», δήλωσε ο Κρις Κρίστιαν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φράουλας της Καλιφόρνια, προσθέτοντας:

«Για παράδειγμα, οι φράουλες περιέχουν πελαργονιδίνη, ένα χημικό που έχει συνδεθεί με χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Άλλες πολυετείς έρευνες έχουν επίσης βρει πως όσοι τρώνε τακτικά φράουλες έχουν μειωμένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ