Διατροφή

Αξίζει να δίνετε τα χρήματά σας σε συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα βιταμινών, ανόργανων συστατικών και πολυβιταμινών δεν είναι πιθανό να σας προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις ή τη συνολική θνησιμότητα, ανέφερε η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ σε επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο περιοδικό JAMA.

Από την τελευταία σύστασή της το 2014, η ειδική ομάδα εξέτασε 84 μελέτες που εξέτασαν τις βιταμίνες σε σχεδόν 700.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 52 νέων μελετών για το θέμα.

Ωστόσο, το συμπέρασμα παρέμεινε το ίδιο με εκείνο του 2014: Εάν είστε ένας υγιής, μη έγκυος ενήλικας, υπάρχουν "ανεπαρκή στοιχεία" για οποιαδήποτε οφέλη στην παράταση της ζωής από τη λήψη βιταμίνης Ε, βιταμίνης D, ασβεστίου, βιταμίνης Α, β-καροτίνης, βιταμίνης Β3, βιταμίνης Β6, βιταμίνης C και σεληνίου.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να συνιστάται η μη χρήση συμπληρωμάτων β-καροτίνης, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου "λόγω πιθανού αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας, καρδιαγγειακής θνησιμότητας και καρκίνου του πνεύμονα", δήλωσε η ειδική ομάδα εργασίας.

Επίσης, οι άνθρωποι δεν πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη Ε "επειδή πιθανώς δεν έχει καθαρό όφελος στη μείωση της θνησιμότητας, των καρδιαγγειακών παθήσεων ή του καρκίνου", δήλωσε η ειδική ομάδα εργασίας.

"Η παροχή συμβουλών για τον τρόπο ζωής για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών στους ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσει να επικεντρώνεται σε προσεγγίσεις που βασίζονται σε αποδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και της σωματικής δραστηριότητας", δήλωσε ο Δρ Jeffrey Linder, επικεφαλής της γενικής εσωτερικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, σε σχετικό άρθρο.

Πάρτε, για παράδειγμα, τη μεσογειακή διατροφή. Η κατανάλωση του μεσογειακού τρόπου, ο οποίος επικεντρώνεται σε μια διατροφή με βάση τα φυτά, τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνική συμμετοχή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη, άνοια, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες.

Τα γεύματα από την ηλιόλουστη περιοχή της Μεσογείου έχουν επίσης συνδεθεί με απώλεια βάρους, ισχυρότερα οστά, υγιέστερη καρδιά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Μια άλλη παρέμβαση βασισμένη σε αποδείξεις: η δίαιτα DASH, που σημαίνει "διαιτητικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης". Η δίαιτα μειώνει με επιτυχία την υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως έχουν δείξει μελέτες. Τόσο η μεσογειακή δίαιτα όσο και η δίαιτα DASH αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και επικεντρώνονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, τις φακές, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.


"Αντί να εστιάζουμε χρήματα, χρόνο και προσοχή στα συμπληρώματα, θα ήταν προτιμότερο να δώσουμε έμφαση σε δραστηριότητες χαμηλότερου κινδύνου και υψηλότερου οφέλους ... ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, κάνοντας σωματική άσκηση, διατηρώντας ένα υγιές βάρος και αποφεύγοντας το κάπνισμα", έγραψαν ο Linder και οι συνεργάτες του.

Δισεκατομμύρια δολάρια

Ωστόσο, παρά το συνεπές μήνυμα της επιστημονικής κοινότητας, "περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής", δαπανώντας περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με τον Linder και τους συναδέλφους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί να ξοδεύουμε τόσα χρήματα σε βιταμίνες με τόσο λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν τα οφέλη τους;

"Σύμφωνα με έρευνες πληθυσμού, οι άνθρωποι παίρνουν βιταμίνες είτε για να παραμείνουν υγιείς, είτε για να νιώσουν πιο ενεργητικοί, είτε για να αποκτήσουν ψυχική ηρεμία. Αυτές οι πεποιθήσεις που διαψεύδουν τις αποδείξεις ενισχύονται από έξυπνες εκστρατείες μάρκετινγκ", δήλωσε ο επιστήμονας συμπεριφοράς Dr. Peter Ubel, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

Στη συνέχεια, από τη στιγμή που οι άνθρωποι βλέπουν τις βιταμίνες ως "καλές και υγιεινές", μια άλλη συμπεριφορά που ονομάζεται "αναισθησία στη δόση" παίρνει σάρκα και οστά: Ο Ubel, ο οποίος είναι καθηγητής επιχειρήσεων, δημόσιας πολιτικής και ιατρικής στη Σχολή Επιχειρήσεων Fuqua του Πανεπιστημίου Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε: "Αν λίγο είναι καλό, περισσότερο πρέπει να είναι καλύτερο. Προσθέστε σε αυτό την ανθρώπινη προκατάληψη προς οτιδήποτε χαρακτηρίζεται "φυσικό" ή "βοτανικό" και η πιθανότητα αγοράς βιταμινών και μετάλλων που διατίθενται στο εμπόριο με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται, είπε.

"Οι διαφημιστικές εταιρείες αναγνωρίζουν αυτή την προκατάληψη", πρόσθεσε ο Ubel. "Τώρα, οι άνθρωποι μπορούν να αναπληρώσουν την έλλειψη φρούτων και λαχανικών στη διατροφή τους, λαμβάνοντας καθημερινά συμπληρώματα".


Ορισμένοι πληθυσμοί χρειάζονται συμπληρώματα

Υπάρχουν ορισμένοι πληθυσμοί που χρειάζονται ορισμένες βιταμίνες. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά ένα συμπλήρωμα που περιέχει 0,4 έως 0,8 χιλιοστόγραμμα (400 έως 800 μικρογραμμάρια) φυλλικού οξέος για την πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, σύμφωνα με ξεχωριστή σύσταση της ειδικής ομάδας.

Τα άτομα με περιορισμένη πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων ή που έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή όσοι είναι άνω των 65 ετών μπορεί να χρειαστεί να επικεντρωθούν στην προσθήκη συγκεκριμένων μικροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους, λένε οι ειδικοί.

Ορισμένοι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται πρόσθετα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 και Β6, καθώς η απορρόφηση αυτών των βιταμινών από τις τροφές εξασθενεί καθώς μεγαλώνουμε. Επειδή οι ηλικιωμένοι συχνά δέχονται λιγότερο ήλιο σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες, μπορεί να χρειάζονται επιπλέον βιταμίνη D, αλλά τα επίπεδα θα πρέπει να ελέγχονται από γιατρό, καθώς η υπερβολική ποσότητα D μπορεί να είναι επιβλαβής.

Πολλές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες λαμβάνουν συμπληρώματα για τη μείωση των καταγμάτων, αλλά το 2018 η ειδική ομάδα διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D σε συνδυασμό με ασβέστιο δεν είχε καμία επίδραση στη συχνότητα εμφάνισης καταγμάτων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί αιφνιδίασαν ξανά την ρωσική αεράμυνα κτυπώντας Κούρσκ και Ντονιέτσκ-Κινδυνεύει και η Μόσχα αναρωτιούνται Ρώσοι ειδικοί (Βίντεο)

Η Ουκρανία κάνει χρήση σοβιετικής εποχής μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων-UAV Tupolev Tu-141 Strizh (πύραυλος τύπου...